Și dezordinea are rolul ei! Marie Kondo distruge mitul curățeniei!

De ce uneori nu este chiar atât de rău să te lași pradă dezordinii din viața ta? Ce beneficii ar putea avea?
  • Publicat:
Și dezordinea are rolul ei! Marie Kondo distruge mitul curățeniei!
Envato

De la mitul casei moderne, unde toate lucrurile trebuie puse la punct, am ajuns la ideea că nu este chiar atât de rău ca uneori să te lași pradă dezordinii din viața ta și, se pare, nu mereu trebuie să ții totul sub control.

Când Marie Kondo a spus despre casa ei că „este ca un muzeu”, (unde totul este curat lună, într-o ordine perfectă de strălucește), video-urile ei au devenit virale, acaparând Internetul. Mai mult, s-au transformat în documentare pe Netflix.

Marie Kondo și o răsturnare de situație ca-n filme

Însă, de curând, am avut parte de o surpriză la care nu ne așteptam: mentalitatea ei s-a schimbat brusc, dintr-un singur motiv: copii, 3 la număr. Conform unui interviu acordat celor de la Washington Post, Marie Kondo a mărturisit cum curățenia-model nu mai reprezintă prioritatea numărul 1 pentru ea, iar tot ce contează acum este să petreacă timp de calitate alături de familie.

Bineînțeles că o parte dintre comentariile survenite în urma interviului au iscat dezamăgire profundă față de schimbarea bruscă de atitudine. Pe de altă parte, majoritatea a respirat ușurată. În sfârșit, Marie Kondo a devenit „umană” înțelegându-i și pe cei care nu puteau ține chiar totul sub control.

Niciodată nu știi cum ți se schimbă viața sau cum poți să te schimbi și tu. Chiar dacă ceea ce erai înainte, felul tău de a fi te-a ajutat să îți creezi un mic imperiu, cum este cazul lui Marie Kondo.

Copiii și dezordinea

Schimbarea de atitudine a lui Kondo nu este deloc întâmplătoare, ci are la bază tot un plan în jurul ideii conform căreia este copleșitor să strângi toată ziua în urma unui copil mic, și mult mai rentabil emoțional să te distrezi cu acesta.

Marie Kondo susține în prezent că abia ceea ce experimentează acum înseamnă viața reală și ușor-ușor a ajuns să creadă că „o mică dezordine la timpul ei face toți banii”.

Și dezordinea are rolul ei! Marie Kondo distruge mitul curățeniei!
Envato

Modul Goblin

Conform dicționarului Oxford, parafrazarea anului 2022 a fost MODUL GOBLIN. De ce?

Pentru că după anul 2021, primul an de pandemie, cu toții am devenit atenți la metodele de igienizare și am făcut eforturi mari pentru a ne transforma casele în temple unde să putem lucra liniștiți sau unde să ne relaxăm în siguranță.

În 2022 pare că am căzut în extrema cealaltă, cea în care nimeni nu a mai avut disponibilitate să se preocupe intens de curățenie și ordine.

2022, anul Goblinului, anul în care ne-am lăsat pradă dezordinii din viața de zi cu zi, înlăturând orice poate fi pompos.

Trend #aestethic din primul an de pandemie a fost foarte mult promovat pe toate rețelele de socializare posibile, doar pe Tik Tok există nenumărate canale în care am intrat virtual în case perfecte ce au strâns peste 202 miliarde de vizualizari.

În 2020, #non-aestethic a început să se propage fenomenul la polul opus: clipuri în care fiecare își arată mizeria din casă, de pe masa de machiaj, sau dezordinea din biroul de acasă.

După pandemie, alte priorități

O îmbrățișare relaxată a haosului. Puțin romantism de pe vremea lui Bridget Jones, în raport cu căutările emoționale ale Generației Z care nu mai face compromisuri, știe (sau dacă nu, măcar caută) o viață cu sens.

Cu toate că poate suna ciudat, un anumit tip de dezordine ascunde, de fapt, tot o latură estetică, aceea a unui cumul de obiecte moderne cu obiecte vintage, o aglomerare de obiecte lăsate la întâmplare, un simbol al unei vieți active, pline.

Dându-ne voie să folosim timpul pentru întâlniri cu prietenii (de care nu am mai avut parte în timpul restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus) sau pentru joc și joacă cu copii sau cu animalele de companie, nu mai alergăm după „ordinea supremă” – o ascundem într-un deranj mascat.

Pentru că, așa cum a realizat și Marie Kondo după ce a devenit mămică, contează mult mai mult să petreci timp de calitate cu cei apropiați decât să te stresezi că mobilierul din casă nu strălucește.

Citește și: 8 obiceiuri de curățare care nu fac decât să atragă păianjeni în casa ta

Sursă: www.bbc.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân