Reguli pentru amenajarea bucătăriei. Cum să îți transformi bucătăria într-un loc plăcut și confortabil

  • Publicat:
Reguli pentru amenajarea bucătăriei. Cum să îți transformi bucătăria într-un loc plăcut și confortabil
O bucătărie ideală este luminoasă și are multe spații de depozitare, dar și un loc în care poți servi masa

Bucătăria este locul în care se desfășoară foarte multe activități. Pe lângă gătitul și servitul mesei, în bucătărie începem ziua, odată cu prepararea cafelei, purtăm conversații, povestim întâmplările de peste zi și, poate cea mai frumoasă activitate, facem planuri de viitor. Cu cât petrecem mai mult timp într-un loc, este imperativ ca acesta să fie funcţional, confortabil şi atractiv.

Dacă ți-ai propus să îţi reamenajezi bucătăria, indiferent dacă vorbim despre una open space, pătrată sau dreptunghiulară, avem pentru tine câteva reguli care te vor ajuta să transformi acest spaţiu într-un loc plăcut şi confortabil. În plus, poți vedea și câteva idei de design de la Rovere, din care te poți inspira pentru mobila pe comandă.

Creează un „triunghi de lucru”

Crearea unui „triunghi de lucru” este una dintre cele mai importante reguli în amenajarea unei bucătarii. Acesta asigură un flux de lucru optim între punctele principale din bucătărie: maşina de gătit, frigiderul şi chiuvetă. Astfel, bucătarului casei îi va fi mai uşor să treacă dintr-o zonă în alta şi să se întoarcă la fel de repede.

Triunghiul de lucru ar trebui să fie suficient de compact, astfel încât să-i permită celui care gătește să se miște liber și suficient de generos pentru ca două persoane care lucrează în bucătărie să nu se lovească una de alta.

Transformă bucătăria într-un spațiu funcțional și social, mai ales dacă este open space

Am stabilit deja că bucătăria trebuie să fie funcţională, în ea gătim și luăm mesele, însă acest loc este inima casei, un spațiu în care oamenii gravitează, în mod natural, și socializează.

Având în vedere acest lucru, zonele de socializare din bucătărie ar trebui să fie independente de triunghiul de lucru, prezentat mai sus, astfel încât oaspeții să poată ronțăi aperitive, să savureze o băutură și să-l urmărească pe bucătar, fără să îl încurce pe acesta. Alegerea mobilei și așezarea ei este cu atât mai importantă cu cât este o bucătărie open space.

Delimitarea spațiului de gătit și a zonei de relaxare trebuie realizată utilizând piese de mobilier adecvate.

Bucatarie amenajata cu mobilier de culoare bej
Amenajarea bucătăriei clasice sau open space trebuie să aibă în vedere în primul rând funcționalitatea. Bucătăria Carrera F1 este o abordare modernă.

Acordă atenție esteticii

Una dintre regulile la care nu trebuie să faci rabat atunci când îți amenajezi bucătăria se referă la aspectul acesteia. Vorbim despre culorile şi formele pieselor de mobilier, dar şi la modul în care sunt aşezate în spaţiul pe care îl ai la dispoziţie.

Alege piese de mobilier care să aibă maximum 3 culori, eventual din aceeaşi paletă cromatică, şi să aibă forma şi volumul proporționale cu suprafaţa bucătăriei. Astfel vei obţine un confort vizual şi vei evita aglomerarea spaţiului de lucru.

Magazinul Rovere îţi pune la dispoziţie mobilier de bucătărie personalizabil, în funcţie de necesităţi şi designul dorit. Poţi alege dintr-o gamă variată de funcţii, sisteme şi culori, astfel încât bucătăria ta să fie un loc funcţional, plăcut şi confortabil.

Bucatarie de inspiratie italiana, mobilier de culoare bej
Bucătăria Pavese, în stil italian este una luminoasă, în culori blânde, perfectă pentru spații mai reduse, unde nuanțele fac diferența.

Ai o bucătărie îngustă? Folosește fiecare centimetru

Atunci când eşti pasionat de gastronomie, cu siguranţă ai o mulţime de ustensile de bucătărie care te ajută la pregătirea mâncării. De aceea o regulă importantă este să te foloseşti de fiecare centimetru de spaţiu pe care îl ai la dispoziţie, astfel încât să eviţi aglomerarea unor zone importante, mai ales dacă ai o bucătărie mică și îngustă.

De exemplu, poţi păstra cele mai importante condimente şi uleiuri lângă aragaz. Setul de cuţite îşi poate găsi loc lejer pe peretele de lângă masa de lucru, iar ustensilele pentru gătit (polonice, linguri, cleşti) pot fi aşezate, de asemenea, pe perete, lângă maşina de gătit.

Asigură-ți despachetarea ușoară a cumpărăturilor

Amenajarea bucătăriei ar trebui să abordeze mai mult decât pregătirea şi servirea meselor. Modul în care te descotoroseşti de cumpărături este un aspect care nu trebuie ignorat. Amplasează frigiderul şi cămara cât mai aproape de spaţiul de lucru, eventual lângă un blat pe care poţi să aşezi alimentele înainte de a le depozita.

În final, este important să înțelegi că, bucătăria a devenit un spaţiu important în orice locuinţă. Fie că vorbim de un apartament sau o casă, o bucătărie mică sau cu insulă, un amestec de funcționalitate cu estetic şi confort sunt cheia pentru a crea un spațiu de vis. Sperăm că aceste reguli vor servi drept puncte de plecare pentru planurile tale de amenajare a bucătăriei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”