Gândacii de bucătărie pot transmite boli periculoase! Scapă de ei cu o plantă parfumată și ține cont de 7 sfaturi pentru a-i ține departe de casa ta

28.04.2022
Gândacii de bucătărie pot transmite boli periculoase! Scapă de ei cu o plantă parfumată și ține cont de 7 sfaturi pentru a-i ține departe de casa ta
Sursa foto: Shutterstock @MR.RAWIN TANPIN

Gândacii de bucătărie îți dau bătăi de cap? Poți scăpa de ei cu ajutorul unei plante. Dar ține cont și de sfaturile care ajută la prevenirea apariției acestor insecte nesuferite în casa ta. Ai grijă – gândacii pot contamina alimentele, crescând astfel riscul să te confrunți cu probleme de sănătate. Diareea și durerile abdominale sunt simptome ale consumului de alimente contaminate de insectele purtătoare de microorganisme.

Descoperă mai jos ce plantă te scapă de gândacii de bucătărie și ce măsuri poți lua pentru reduce riscul de a te „întâlni” în casă cu aceste insecte înspăimântătoare.

Ce boli pot transmite gândacii de bucătărie

Gândacii de bucătărie sunt purtători ai multor bacterii care pot ajunge în organismul uman prin consumul alimentelor contaminate.

Gastroenterita, parazitozele intestinale, hepatita A și diverse alte infecții bacteriene ori virale sunt doar câteva dintre afecțiunile ce pot fi declanșate de consumul unor alimente care au fost „savurate” anterior și de aceste insecte nesuferite.

Mai mult, saliva, excrementele și microorganismele de descompunere conțin proteine alergene care pot declanșa sau agrava urticaria sau astmul bronșic.

Sătulă de gândacii de bucătărie? Scapă de ei cu frunze de Pandan!

O  alternativă naturala la soluții toxice împotriva gândacilor de bucătărie poate fi planta numită Pandan.

Ai nevoie de câteva frunze aromate de Pandan care, crestate și așezate în colțurile strategice din locuință, alungă rapid gândacii de bucătărie.

Sursa foto: Shutterstock @showcake

7 trucuri pentru a preveni apariția gândacilor de bucătărie

Asigură-te că bucătăria este întotdeauna curată. Aspiră cu regularitate toate firimiturile de pâine sau alte resturi scăpate pe jos și spală cu mopul o dată la câteva zile sau de câte ori este nevoie.

Păstrează mâncarea în recipiente etanşe. Evită să laşi mâncarea descoperită (inclusiv bolurile cu mâncare pentru animale) şi nu uita vase murdare în chiuvetă peste noapte.

Este indicat să înlături orice urmă de grăsime şi să cureţi periodic şi în spatele aragazului. Uleiul de pe aragaz şi depozitele de grăsime din jurul acestuia reprezintă o sursă de hrană pentru gândacii de bucătărie.

Curăţă cu atenţie rafturile şi sertarele care adăpostesc ingredientele şi asigură-te că pungile cu zahăr şi făină sunt închise etanş. Dulapurile şi rafturile de bucătărie ascund adevărate „delicii” pentru gândaci.

Sursa foto: Shutterstock @RHJPhtotos

Pentru a supravieţui, gândacii au nevoie de apă şi de locuri umede, aşa că repară orice defecţiune care ar putea produce scurgeri ale robinetelor şi asigură-te că scapi de orice exces de umiditate din locuinţă.

Peste noapte, gândacii ar putea pătrunde în locuinţa ta pe lângă ţevi, prin canalizare sau prin scurgerea de la chiuvetă. Dacă ai cea mai mică bănuială că acestea sunt sursele invaziei de insecte, toarnă câteva picături de clor pe scurgere pentru a anihila dăunătorii.

Cu toate că necesită timp şi o cantitate deloc neglijabilă de silicon sanitar, izolarea tuturor nişelor din casă este o operaţiune la care trebuie să recurgi dacă vrei să te asiguri că nu vei fi invadat de insectele dăunătoare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Poate recidiva tiroidita subacută, boala de sezon care seamănă cu o viroză?