Pericolele la care este expusă o pisică de curte în timpul iernii

Descoperă câteva pericole la care sunt expuse pisicile care trăiesc la curte în sezonul rece!
  • Publicat:
Pericolele la care este expusă o pisică de curte în timpul iernii

Pisicile care-şi duc viaţa la curte sunt mai afectate de venirea sezonului rece, în comparaţie cu câinii, pentru că natura le pregăteşte mai puţin pentru zilele friguroase. Stăpânii ar trebui să ia câteva măsuri de îngrijire specială în această perioadă, scrie Animax.ro.
Pe timpul iernii, pisica are nevoie de un proces de adaptare treptată, cu următoarele etape: pentru început, castronul cu mâncare va fi oferit în interiorul locuinţei, pentru ca animăluţul să fie impulsionat să intre.

 

Ulterior, când animăluţul pare că s-a obişnuit cu incinta, uşile vor fi închise; dacă pisica dă semne de nelinişte, i se va da drumul imediat afară, pentru evitarea stresului. Cu timpul, pisica se va obişnui să rămână în casă în cea mai mare parte a zilei şi va cere singură să fie scoasă afară pentru nevoi.

Există însă şi cazuri în care acest proces nu se soldează cu succes, iar pisica refuză să-şi ducă viaţa în locuinţa omului. Pentru a o proteja de temperaturile scăzute, îi putem amenaja culcuşul într-un loc uscat, ferit de vânt şi umezeală.

5 pericole care pândesc pisica de curte în sezonul rece

  • Degerăturile şi îngheţul, care pot fi prevenite prin tapetarea culcuşului felinei cu paie, nu cu materiale textile – acestea reţin umezeala.
     
  • Malnutriţia, care poate fi prevenită cu o hrană bogată în calorii. Necesarul de energie al animalelor de exterior este mai ridicat decât al celor de casă.
     
  • Deshidratarea din cauza frigului, care acţionează atât asupra organismului pisicii, cât şi asupra apei de băut, îngheţând-o. De aceea, vasele de băut trebuie verificate de mai multe ori pe zi pentru a preveni această situaţie.
     
  • Intoxicaţia cu antigel, care apare din cauză că această substanţă dulce, consistentă, este linsă adeseori de către animalele de curte. Dacă pentru câini se poate ajunge la deces în urma ingerarii unei cantităţi foarte mici de antigel, în cazul pisicilor este suficient ca acestea să-şi spele lăbuţele după ce au luat contact cu această substanţă.
     
  • Accidentele de maşină, care se întâmplă din cauza obiceiului pisicii de a se încălzi sub motorul maşinilor staţionate. Ori de câte ori sunteţi la volan, pe punctul de a pleca de pe loc, vă recomandăm să claxonaţi de câteva ori pentru a speria eventualele pisici adăpostite sub maşină, pentru a nu fi strivite.

În ceea ce priveşte îngrijirea pisicilor de apartament în sezonul rece, proprietarii nu trebuie să ia măsuri speciale, având în vedere diferenţa mică de parametri de microclimat între iarnă şi restul anotimpurilor. Totuşi o observaţie este necesară: din cauza năpârlirii mai accentuate din această perioadă, pisicile ar trebui să fie periate mai des, pentru a preveni ingerarea unei cantităţi însemnate de păr în timpul toaletării.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”