Desfaci. Folosești. Arunci unde & cum trebuie. Atenție: cutiile de pizza și oglinzile nu pot fi reciclate!

  • Publicat:
Desfaci. Folosești. Arunci unde & cum trebuie. Atenție: cutiile de pizza și oglinzile nu pot fi reciclate!
Sursa foto: Profimediaimages.ro

Pandemia a schimbat mult obiceiurile de consum. Comandăm des mâncare ambalată, pizza, shaorma, fast-food, iar toate au în comun un singur lucru. Fie că vorbim de carton lucios ori de hârtie de ambalat lucioasă, ambele se vor contamina cu resturi de mâncare și grăsime.

Mulți se vor întreba ce se întâmplă cu aceste deșeuri. Mai pot sau nu să fie reciclate. Tehnic, cartonul de la pizza și hârtia lucioasă sunt reciclabile sută la sută. Așadar, ce nu este contaminat poate fi reciclat. De exemplu capacul superior, care poate fi tăiat și pus în sacul cu hârtie și carton. Contaminate însă, aceste materiale sunt compromise pentru reciclare și ajung direct în categoria deșeurilor care trebuie incinerate ori la groapa de gunoi.

Așadar, pentru a evita degradarea materialelor intacte, părțile curate ale cutiei tip ambalaj pizza trebuie separate și aruncate cele murdare, care nu mai pot face obiectul reciclării.

Tot în zona deșeurilor care nu mai pot fi reciclate se numără și oglinzile. Acestea sunt fabricate dintr-o sticlă diferită de cea folosită pentru sucuri, de exemplu. Este o sticlă tratată cu substanțe chimice și nu poate fi reciclată împreună cu sticla curată.

Așadar, dacă oglinda nu este spartă, poate fi donată, iar, dacă este, se poate contacta salubrizatorul local pentru a afla care sunt alternativele cu privire la colectare.

Atenție, însă! Trebuie învelită pentru a evita ca persoanele care vor ridica gunoiul să se rănească. Nici vasele termorezistente nu se pot recicla deoarece, fiind fabricate dintr-o sticlă rezistentă la temperaturi înalte, ar necesita un consum ridicat de energie pentru a se refolosi.

În aceeași categorie, a materialelor care nu pot fi reciclate, intră și geamurile, produsele din porțelan, ceramica, deoarece ele pot contamina restul de sticlă ce urmează a fi reciclată. Așadar, în pubela verde, trebuie să colectăm doar sticla!

Alte materiale care nu pot fi reciclate: recipientele în care au fost substanțe chimice, ambalajele de produse cosmetice, ambalajele medicamentelor, absorbantele, scutecele de unică folosință.

Acest articol face parte din campania Un’ Doi Trei, care își propune să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri.

Mai mult, campania urmărește să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi.

Un’ Doi Trei este o campanie inițiată de Asociația OIREP Ambalaje – prin Clean Recycle, Eco-Rom Ambalaje, Ecologic 3R Ambalaje, Eco Synergy, Financiar Recycling, GreenPoint Management și Green Resources Management – în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân