Ce-ar fi să trăieşi altfel? La ţară, pe plajă sau în stil vintage!

Să spunem că faceţi o investiţie într-o casă veche, uitată de lume, într-un sat la munte, la câmpie sau pe malul mării. După ce o renovaţi şi, eventual, o consolidaţi, urmează decorarea. Moment în care trebuie să uitaţi de toate regulile de arhitectură pe care le cunoaşteţi de la bloc!
  • Publicat:
Ce-ar fi să trăieşi altfel? La ţară, pe plajă sau în stil vintage!
Cuprins
  1.  
  2.  

Să spunem că faceţi o investiţie într-o casă veche, uitată de lume, într-un sat la munte, la câmpie sau pe malul mării. După ce o renovaţi şi, eventual, o consolidaţi, urmează decorarea. Moment în care trebuie să uitaţi de toate regulile de arhitectură pe care le cunoaşteţi de la bloc!

Aşadar, o casă la ţară înseamnă reîntoarcerea la natură. Nu stricaţi peisajul, probabil unul cu adevărat frumos, cu o decorare complet nepotrivită. Pentru aspectul exterior al casei, inspiraţi-vă din tradiţiile zonei, astfel încât casa să fie integrată în peisaj. Aşadar, renunţaţi la vopsea sofisticată şi la alte elemente exterioare specifice oraşului. Spre exemplu, arată bine casele albe sau în culori pământii.

Regula este valabilă şi pentru acoperiş şi geamuri. Ideal, o casă la ţară are un nivel sau un nivel şi o mansardă. Prin urmare, e mică, ca să poată fi încălzită uşor (în marea majoritate a satelor din România nu există gaze) şi este înconjurată de verdeaţă. Dacă vă doriţi umbră, renunţaţi la umbrare din plastic şi alegeţi viţa de vie întinsă pe sârmă sau pe o structură simplă din lemn.

Planta creşte repede şi asigură umbra perfectă pentru geamurile expuse cea mai mare parte din zi la soare. În interior, o casă la ţară ar trebui să fie colorată, iar nuanţele alese –calde. Se alege o culoare predominantă, cum ar fi galbenul sau verdele. Iar pe lângă aceste culori se pun diferite nuaţe de bej, alb-unt, cărămiziu. Alegeţi patul şi dulapul cu un aspect uşor antic, un candelabru micuţ în loc de lustră, covoare lucrate manual şi perdele cu broderie.

Iar ca element principal de decor, aţi putea cumpăra un vas mare din lut pe care să-l umpleţi cu spice de grâu în sezon. Acestea se usucă şi arată senzaţional tot timpul anului. În locul tablourilor, optaţi pentru icoane pictate pe lemn, eventual mai vechi, care întregesc aspectul rustic. Iar dacă vă bucuraţi de o sobă, lângă aceasta sunt potrivite un coş din nuiele plin cu lemne, pe care să-l ţineţi tot timpul anului, dar şi o blană mare de oaie.

Vreau o casă vintage

O casă la ţară nu este deloc o casă vintage. Aceasta din urmă poate fi obţinută după decorare, indiferent de amplasamentul ei. Aşadar, o casă vintage are obligatoriu pe cei mai mulţi pereţi tablouri vechi, luate de la anticariat. Aveţi, de asemenea, nevoie de o bibliotecă cu un aspect vechi, plină de cărţi îmbrăcate în piele sau de volume de zeci de ani.

Perdelele şi husele pentru pat, canapea, fotolii vor fi din broderie. Într-o astfel de casă nu e deloc kitsch să afişaţi mileurile bunicii făcute cu mare migală, care nu au ce căuta într-un apartament de bloc.

Pe lângă broderii, mobilă veche şi tablouri, specificul unei case vintage este dat de contrastul cu florile proaspete. Prin urmare, alegeţi orice fel de flori pe care le expuneţi ori în ghivece mici, albe, ori în ghivece enorme din lut ars.

Secretul este ca într-o astfel de casă aparent veche, să existe acest contrast cu plantele vii. Alte elemente pe care le puteţi expune sunt păpuşile vechi de porţelan, pălăriile cu dimensiuni exagerate, dar şi bomboniere vechi pline cu ciocolată. Şi vă bucuraţi de un aspect unitar care nu va intra niciodată în categoria kitsch.

Am casă la mare!
Nu ne referim la o vilă cochetă pe malul mării cumpărată cu o sumă exorbitantă. Vorbim despre casele ţărăneşti pe care le puteţi vedea încă la Marea Neagră. Indiferent de mărimea casei, vopsiţi-o în alb şi menţineţi tradiţia zonei dacă veţi colora geamurile şi uşa cu albastru.

Aveţi modele de inspiraţie la Muzeul Ţăranului Român. Casele vechi din zona Mării Negre arată senzaţional. În interior, tot albul ar trebui ales pentru pereţi. O casă la mare impune alegerea gresiei care imită piatra, faianţă cu aspect vechi, dar în culori calde şi cât mai puţină mobilă.

Specialiştii vă recomandă un pat şi un dulap din lemn masiv, dar şi un cufăr ca să menţineţi tradiţia zonei. Alegeţi pentru exterior ghivece mari din lut ars, pline cu plante din flora spontană. Şi peste tot în casă aţi putea pune boluri transparente de sticlă pline cu scoici. Dacă aveţi şi vederea spre mare, peisajul este perfect.

Citeşte şi:  Cum să-ţi faci o casă răcoroasă?

Oglindă, oglinjoară, care-i trendul în ţară?

Corpurile de iluminat – elegante şi inedite

 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân