5 moduri neașteptate în care poți folosi lavanda

  • Publicat:
5 moduri neașteptate în care poți folosi lavanda

Poate te gândești să plantezi lavandă pentru că arată foarte frumos în orice grădină de flori și poți să o ții chiar și în ghivece, pe balcon. Dar utilitatea ei nu se oprește aici. Iată șase moduri în care mai poți folosi această frumoasă floare mov.

Lavanda ține la distanță moliile

Lavanda uscată este o alternativă naturală pentru populara naftalină extrem de chimică. Datele științifice sunt destul de limitate la acest moment, dar există studii care au constatat că uleiul esențial de lavandă este un insecticid eficient împotriva unui tip specific de larve de molie (orgyia trigotephras, pentru a fi exacți), așa că noi credem că merită încercat. Umple săculeți mici cu lavandă uscată și păstrează-i în dulapul tău. Probleme cu molii sau nu, aceste punguțe vor avea dublă utilitate, făcând hainele tale să miroasă proaspăt și curat.

Lavanda este ideală în aromaterapie

În aromaterapie, lavanda este folosită pentru a ameliora anxietatea și a îmbunătăți starea de spirit, așa că dacă o ai în casă te poate ajuta să te relaxezi după o zi lungă. Integrează-o în casa ta fie în buchețele lăsate în vaze, fie fă din ea o coroniță care va împrospăta aerul și va adăuga farmec oricărei încăperi.

Poți face din ea dezinfectant pentru mâini 

Uleiul esențial de lavandă are proprietăți antibacteriene, ceea ce îl face un ingredient apreciat în multe dezinfectante de mâini organice și făcute în casă. Poți găsi multe rețete DIY online, multe dintre ele includ gel de aloe vera și alcool de hamamelis în afară de uleiul de lavandă

Fă o limonadă savuroasă cu lavandă

Lavanda este secretul pentru o limonadă ultra-răcoritoare. Amestecă pur și simplu lavandă și zahăr înainte de a adăuga zeamă de lămâie și apă pentru o băutură revigorantă cu aromă florală, de un roz-violet natural.

Fă-ți săruri de baie cu lavandă

Am menționat deja efectul calmant al lavandei, iar cel mai bun loc pentru a profita de acesta particularitate este chiar baia ta. Prepară săruri de baie cu rozmarin și lavandă și adaugă-le în apa călduță, pentru o baie cu adevărat terapeutică. Sau adaugă lavandă într-un șampon făcut în casă.

Lavanda te ajută să adormi

Știința confirmă ceea ce oamenii știu de secole: mirosul de lavandă are un efect liniștitor, sedativ care te poate ajuta să adormi. Prepară un ceai din florile acesteia înainte de culcare sau pune un săculeț de lavandă sub pernă pentru a te ajuta să visezi frumos.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân