5 idei pentru optimizarea unui living de mici dimensiuni

  • Publicat:
5 idei pentru optimizarea unui living de mici dimensiuni
Sursa foto: Pexels

Să ai propria locuință, indiferent că este vorba despre o garsonieră sau o casă cu curte, este visul multora dintre noi. Totuși, un apartament mic nu este foarte practic în ceea ce privește amenajarea, mai ales a camerei de zi.

Livingul este locul în care petreci cel mai mult timp și uneori poate fi dificil să găsești un echilibru între multiplele sale funcții, fiind o încăpere dedicată relaxării, divertismentului și petrecerii timpului alături de cei dragi.

Iată mai jos cinci idei care te pot ajuta să amenajezi un living de mici dimensiuni, oferindu-i farmec, dar și caracter practic.

O bună planificare

Ca de cele mai multe ori, o bună planificare este crucială în amenajările interioare. Pune pe o hârtie lucrurile pe care le consideri esențiale pentru living, de exemplu, o canapea, fotolii, o comoda TV, biblioteca, masuta de cafea etc. Ia în considerare spațiul de care dispui și dimensiunile pieselor de mobilier, precum și modul în care acestea vor fi dispuse în living.

Dacă ai deja piese de mobilier pe care le poți vinde ori refolosi ca atare sau după o restaurare, pune-le și pe acestea în plan. Apoi fă o prospectare de piață pentru a estima bugetul. Obiectivul acestei planificări este chiar acela de a nu depăși prea mult bugetul estimat inițial și de a-ți ușura munca. În plus, atunci când este nevoie să achiziționezi anumite lucruri, nu vei pierde timp prețios.

Amenajarea colțurilor

Unghiurile unei camere nu sunt foarte practice și rămân adesea nefolosite. Cu toate acestea, ele oferă perspective mari de optimizare a spațiului de care dispui. Un exemplu în acest sens sunt rafturile dispuse în forma literei L, pe ambele laturi, și care oferă un spațiu de depozitare mai mare decât cele care se instalează în mod clasic pe un perete.

Canapeaua de tip colțar este o altă idee excelentă pentru spațiile mici, la fel și unele comode realizate special pentru a se potrivi pentru aceste locuri.

Mobilierul modular

Acesta este cea mai bună alegere pentru amenajarea unui living de mici dimensiuni. O canapea extensibilă poate fi rapid transformată într-un pat comod, dacă ai oaspeți care rămân peste noapte.

O comoda TV cu rafturi închise sau deschise poate fi folosită și ca bibliotecă sau spațiu de depozitare pentru diverse obiecte mici pe care le ții în cutii. O masă de sufragerie extensibilă este o alegere practică pentru momentele în care ai invitați. Iar bibliotecile modulare se adaptează perfect colțurilor și spațiilor mici. Spațiile din partea de jos a unor piese de mobilier pot fi folosite pentru depozitare.

De exemplu, poți achiziționa sertare pe roți pe care le poți strecura sub canapea, pentru obiectele de care nu ai nevoie zilnic.

Optimizarea suprafețelor verticale

Pereții nu sunt doar un suport pentru tablouri și etajere. Poți atârna de pereți ghivece cu plante verzi, care sunt una dintre cele mai simple și eficiente metode de a decora o cameră. Aduci natura în casa ta și împrospătezi aerul, bucurând în același timp ochiul.

De asemenea, de pereți poți sprijini o scară, pe care poți așeza cărți ori diverse obiecte de decor. Nu în ultimul rând, pereții pot fi suportul unei oglinzi, un obiect funcțional și de decor care te poate ajuta să mărești vizual spațiul.

Delimitarea zonelor prin soluții inteligente

Dacă apartamentul este mic, în mod sigur vei folosi livingul în mai multe scopuri, de la loc de luat masa la unul de citit și vizionat seriale ori de joacă cu cei mici. Pentru delimitarea acestor zone, poți folosi rafturi sau biblioteci, eventual făcute pe comandă. Odată umplute, cu cărți, obiecte de decor etc., aceste unități de depozitare vor funcționa și ca piese de mobilier separatoare. Dacă nu ai loc pentru rafturi, soluția cea mai simplă poate fi un paravan sau chiar o perdea.

În spațiile mici nu ai altă alegere decât optimizarea lor astfel încât să combini mai multe funcționalități. Dacă la prima vedere această situație pare dificilă, cu sfaturile de mai sus vei reuși să amenajezi un living confortabil și pe gustul tău. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân