Tine-ti picioarele departe de varice

Pozitia bipeda ne defineste ca fiinte inca din vechime. Omenirea a evoluat, dar, cu timpul, am devenit mai sedentari, iar bolile picioarelor favorizate de aceasta pozitie s-au acutizat. Cea mai des intalnita este insuficienta venoasa cronica, adica intoarcere deficitara a sangelui din venele picioarelor.
  • Publicat:
Tine-ti picioarele departe de varice
Tine-ti picioarele departe de varice

Pozitia bipeda ne defineste ca fiinte inca din vechime. Omenirea a evoluat, dar, cu timpul, am devenit mai sedentari, iar bolile picioarelor favorizate de aceasta pozitie s-au acutizat. Cea mai des intalnita este insuficienta venoasa cronica, adica intoarcere deficitara a sangelui din venele picioarelor.

Astazi 80 la suta dintre oameni sufera de insuficienta venoasa cronica in stadii incipiente, iar 40 la suta fac forme avansate ale bolii. Daca stam mult timp pe scaun, la birou, si picioarele sunt mai jos decat nivelul corpului, intoarcerea venoasa dificila ajunge la un moment dat sa genereze staza in vene, aici se acumuleaza sangele cu bioxid de carbon si substante toxice, ceea ce genereaza senzatia de picior greu.

La inceput este doar un disconfort care dispare atunci cand facem cativa pasi, cand ridicam picioarele mai sus fata de corp si punem sangele in miscare.

Daca senzatia de picior greu persista, medicii constata instalarea varicelor, iar de vina sunt unele valve stricate, fie anumite anomalii ale circulatiei sangelui care astazi pot fi investigate cu ajutorul ecografului Doppler color. "Este vorba de o investigatie non invaziva, nu doare, nu necesita nici un fel de cateter intravenos, de substante de contrast.

Poate permite auzirea modului in care circula sangele prin vene si prin anumite manevre, evidentierea zonelor de reflux, zonelor in care valvele s-au stricat si care pot genera in viitor niste probleme serioase” spune dr. Stefan Jianu, specialist in flebologie si chirurg la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti.

Atunci cand descopera valve stricate care au generat varice, chirurgii flebologi pot recomanda tratamente pentru stadii avansate ale insuficientei venoase cum ar si scleroterapia. Ei injecteaza anumite substante in vasele bolnave si acestea usuca portiunile afectate de boala. Si tratamentul laser poate avea acelasi efect.

“Mai putem progresa apoi in terapii chirurgicale minim invazive, microchirurgicale, flebectomia microchirurgicala care inseamna folosirea unor microincizii prin care, sub anestezie locala, putem extrage acele segmente venoase alterate, totul mergand in ultima instanta pana la interventii mai mari, pana la corsectomia care scoate zona de vena afectata, cel mai frecvent crosa venei safene mari sau crosa venei safene mici, sustine specialistul flebolog Stefan Jianu.

Faptul ca multi dintre noi isi simt picioarele grele dupa o zi de stat in picioare sau la birou nu trebuie sa ne faca sa trecem cu vederea aceasta problema. Prima vizita este la medicul de familie: medicamentele tonice venoase care intaresc peretii venelor si imbunatatesc circulatia, purtarea ciorapilor elastici medicinali si exercitiile fizice pot impiedica agravarea bolii si aparitia varicelor.

De multe ori, mostenim genetic predispozitia la boala si nu putem evita afectarea venelor. Putem insa preveni agraverea bolilor venoase daca bem multe lichide, daca mancam proteine, vitamina C si fibre care intaresc venele si le mentin intr-o stare buna de sanatate.

Inotul, joggingul si mersul pe jos, renuntarea la lift si urcarea scarilor pot usura senzatia de picior greu. In lipsa timpului pentru practicarea sportului, de mare folos sunt mersul pe varfuri cativa pasi la fiecare ora, maxim doua si miscarea picioarelor stand pe scaun.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Cum scapi de acnee?
Cum scapi de acnee?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”