Tii la calculator ca la ochii din cap?

Cand lucram la monitor, frecventa scade si automat suprafata ochilor se usuca.
  • Publicat:
Tii la calculator ca la ochii din cap?
no title

Capul sta sa iti crape de durere, iti simti ochii din ce in ce mai obositi si parca ard, iar de vazut, vezi tot mai in ceata. Suferi de computer vision syndrome, sindromul vederii de calculator pe romaneste. Sa nu te simti singura, cam 70% dintre utilizatorii „inraiti” ai computerului ajung in aceeasi oala. Sunt si eu in ea, si iti scriu acum cu ochelarii pe nas. Si da, sunt tot la calculator, de ore bune…

Ce se intampla de fapt cand privim in monitor? Ca sa vada de aproape, ochii nostri trebuie sa se acomodeze, intocmai ca un aparat foto care autofocuseaza.

Fara ca noi sa avem habar, muschii ciliari se contracta pentru a bomba cristalinul si antreneaza astfel miscari imperceptibile pe care specialistii le numesc micro-fluctuatii.

Iar cand nu ne mai dezlipim privirea de calculator, muschii aceia sunt extrem, extrem de solicitati. Cum ochiul nu e conceput pentru a fixa la aceeasi distanta ore in sir, micro-fluctuatiile sunt perturbate si apare oboseala vizuala.

Cea oculara, caci exista si ea, o recunoastem dupa iritatie si senzatia ochilor uscati. In mod normal, frecventa clipitului este de 12-20 pe minut, pentru a permite formarea unui nou film lacrimal inaintea rupturii precedentului.

Cand lucram la monitor, frecventa scade si automat suprafata ochilor se usuca. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii luminozitatea si reflexia monitorului pot fi surse de oboseala oculara si de dureri de cap in situatii extreme. Si gata cu explicatiile medicale, sa auzim ce ar fi de facut.

O programare la oftalmolog. Daca lucrezi ore intregi cu ochii in monitor, este obligatoriu sa treci si pe la medicul specialist cand si cand. Statul cu ochii in calculator poate intensifica afectiuni oftalmologice de care nici macar nu stiai ca suferi.

De asta, controlul este foarte important. Institutul National de Medicina a Muncii din Statele Unite recomanda unul inainte de a incepe sa lucrezi cu ochii in calculator si apoi cate unul pe an.

Utilizeaza lumina potrivita.
Elimina lumina exteri­oa­ra pe cat posibil, tra­gand dra­perii sau jalu­zele. Si redu-o pe cea interioara folosind mai putine becuri, de mica putere, sau fluorescente. Daca se poate, pozitioneaza monitorul astfel incat geamurile sa nu fie in fata sau in spatele lui, ci undeva in lateral.

Schimba monitorul Si setarile lui. Daca inca privesti intr-un monitor „pe stil vechi”, poate ar trebui sa il schimbi cu un LCD. E mai „bland” cu ochii si, de obicei, are o suprafata anti-reflexiva. Si umbla la butoane ca sa modifici luminozitatea – care sa fie neaparat ca aceea din mediul de lucru.

Ia pauze dese! Multi isi iau doar cate 2 pauze de 15 minute din fata cal­cu­latorului in toata ziua de munca. Po­tri­vit unui studiu facut de Institutul Na­tional de Medicina a Muncii din Statele Unite, disconfortul si durerea de ochi au scazut semnificativ cand angajatii si-au luat in plus cate 4 mini-pauze a cate
5 minute fiecare. Haide ca se poate!

Clipesti des! Clipitul este foarte important atunci cand lucram la calculator – asigura umezirea ochilor si previne astfel uscarea si iritarea lor. Exercitiu: la fiecare 20 de minute, clipeste de 10 ori inchizand ochii ca si cum ai adormi, adica foarte, foarte incet.

Oboseala vizuala si oculara sunt direct proportionale cu timpul petrecut in fata monitorului, dar, in aceeasi masura, sunt legate si de calitatea vederii persoanei respective.

Job news

Si daca tot stai cu ochii in mo­ni­tor, poate si ca sa dea bine la sefi, afla ca promovarea are efec­te negative asupra sanatatii an­gajatilor, informeaza deja ce­le­brii cercetatori britanici. Desi as­censiunea profesionala este prin­cipalul scop al multora, promo­va­rea pare sa aiba efecte nega­tive asupra sanatatii lor mintale.

Expertii au descoperit ca fiecare noua promovare profesionala aduce cu ea o crestere de 10% a nivelului de stres si o reducere de 20% a timpului alocat de o persoana pentru o vizita la me­dic.

Concluziile vin dupa ce econo­mis­tii si psihologii britanici au analizat peste 1.000 de promo­vari ale unor persoane, inregis­trate in perioada 1991-2005.

Citeste si Cel mai scump computer
                Ochi fumurii si obraji rozalii

Foto: SHUTTERSTOCK

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alege aurul lichid! Alege sanatatea!
Alege aurul lichid! Alege sanatatea!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”