Scaunul ne poate îmbolnăvi de… diabet!

Specialiştii sugerează că explicaţia acestui fapt ar fi gustările de la care femeile nu se pot abţine atunci când stau jos, dar de care bărbaţii, de obicei, nu sunt tentaţi.
  • Publicat:
Scaunul ne poate îmbolnăvi de... diabet!

Da, aţi citit bine! Scaunul, fotoliul, canapeaua sau orice alt obiect care facilitează poziţia „aşezat” ar trebui privit ca un duşman. Specialiştii ne avertizează că femeile care îşi petrec cea mai mare parte a zilei stând jos sunt predispuse riscului de diabet de tip II.

Sedentarismul loveşte din nou. Oamenii de ştiinţă de la University of Leicester Departments of Health Sciences and Cardiovascular Sciences ne anunţă că lipsa de mişcare expune femeile unui risc crescut de boli metabolice care conduc, în cele din urmă, la instalarea diabetului de tip II.

Ce se întâmplă, de fapt, şi care este legătura dintre sedentarism şi diabet? Ei bine, în urma experimentelor, a rezultat că nivelul de glucoza din sânge creşte direct proporţional cu timpul petrecut pe scaun. De asemenea, cu cât lipsa de mişcare este mai acută, cu atât nivelul proteinei C-reactive, al leptinei şi al interleuchinei cresc, aceştia fiind factori ce favorizează inflamaţia.

Studiul publicat în American Journal of Preventive Medicine, mai dezvăluie şi faptul că femeile sedentare sunt mai predispuse diabetului decât bărbaţii care nu iubesc mişcarea. Specialiştii sugerează că explicaţia acestui fapt ar fi gustările de la care femeile nu se pot abţine atunci când stau jos, dar de care bărbaţii, de obicei, nu sunt tentaţi.

O altă posibilă explicaţie găsită de specialişti ar fi aceea că odată ce s-au ridicat de pe scaun, bărbaţii se implică în activităţi fizice mai intense decât femeile, recuperând astfel mai bine în urma lipsei de activitate.

Citeşte şi: Tu cat stai pe scaun zilnic? Mai mult de sase ore te pot ucide

Sursa: Sciencedaily.com

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Bătălia cu cancerul ovarian, noua fază
Bătălia cu cancerul ovarian, noua fază
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân