Totul despre E-uri

Aditivii alimentari sunt substante chimice adaugate in diverse produse alimentare pentru a le imbunatati aspectul, gustul sau a le prelungi termenul de valabilitate.
26.05.2009
Totul despre E-uri
Totul despre E-uri

Aditivii alimentari sunt substante chimice adaugate in diverse produse alimentare pentru a le imbunatati aspectul, gustul sau a le prelungi termenul de valabilitate.

Litera "E" simbolizeaza faptul ca au fost testate minim 6 ani si atestate la nivel european. Cu toate acestea, cititi cu atentie ce scrie mai jos si uitati-va de doua ori la ambalaj inainte sa mancati ceva!

Aditivii alimentari sunt impartiti in 24 de categorii dintre care enumeram pe cele mai raspandite:

* edulcorantii – pentru a indulci

* colorantii – pentru a schimba sau a da culoare (E100-E180)

* acidifiantii – dau un gust usor acid

* corectorii de aciditate – cresc sau diminueaza aciditatea

* emulgatorii – asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare (E400-E500)

* conservantii – intarzie sau impiedica alterarea alimentelor. (E200-E290)

* corectorii de gust si de miros – schimba/imbunatatesc mirosul si gustul alimentelor

* propulsorii – unele gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje

* antioxidantii – limiteaza oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul (E300-E337)

E-uri periculoase

E123 …E239 – sunt posibili cancerigeni

E 621 – glutamat de sodiu, se gaseste in supele instant concentrate, mezeluri, si unele condimente. Are efecte neurotoxice si poate provoca migrene si crampe

E320 – E321, E211 – acidul benzoic si derivatii sai

E251 – nitrat de sodiu, cancerigen

E252 – nitrat de potasiu, cancerigen

E120, E127, E141, E160 – alergici

E127 – eritrozina, colorant rosu pentru compoturi si alte alimente, provoaca mutatii genetice

E102 – tratrazina, colorant galben pentru bauturi , mustar si gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic

Vitamina C din unele produse, foarte multe, e de fapt acid ascorbic de sinteza si nu este acelasi lucru cu vitamina C naturala. (mai bine luati o lamaie!)

E-uri de care trebuie sa ne ferim

E110, Sunset yellow – colorant galben, cancerigen (dulciuri, prajituri, budinci sucuri)

E123, Amarant – colorant rosu, cancerigen, interzis in SUA si Rusia (dulciuri, jeleuri, branza topita)

E124, Ponceau 4R – colorant rosu, toxic, interzis in SUA (mezeluri)

E127, Eritrozina – colorant rosu, provoaca cancer al tiroidei la animale, posibil si la om (alcool, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare)

E128 Rosu 2 G – colorant, mutagen si toxic, interzis in SUA si Australia (carne de hamburgeri)

E211 Acidul benzoic si derivatii sai, posibil cancerigen, interzis in SUA, dar permis la noi (unele bauturi racoritoare)

E220/E228 Sulfiti – conservanti, provoaca alergii (carne de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin)

E230 Bifenil – conservant, toxic, interzis in Australia, (citrice)

E231 Ortofenilfenol – conservant, toxic, posibil cancerigen, interzis in SUA si Australia (cirtice).

E233 Tiabendazol – conservant, toxic, interzis in Australia (citrice)

E249/E252 Nitrati si nitriti – conservanti, posibil cancerigen (mezeluri si alimente conservate prin sarare, branza)

E320 Butil-hidroxi-anisol BHA-conservant, posibil cancerigen, conservant (cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat)

E425 Glucomanan – agent de textura, toxic respirator (jeleuri)

E621 Glutamat monosodic MSG, provoaca efecte neurotoxice (condimente, supe concentrate)

E95 Acetsulfam K – indulcitor, posibil cancerigen, interzis in SUA (guma de mestecat, produse zaharoase, bauturi racoritoare)

E954 Zaharina – indulcitor, posibil cancerigen (guma de mestecat, produse dulci, bauturi racoritoare).

E-uri bune

E306 – tocoferol, sau Vitamina E, este un antioxidant natural care ajuta la regenerarea celulelor

E407 – caragenanul, emulsifiant natural

E322 – lecitina, un antioxidant natural intalnit si in ciocolata

E421 – manitolul de cofetarie

E300 – riboflavina sau Vitamina B2

E440 – acid ascorbic natural sau Vitamina C naturala

E140 – clorofila, colorant natural folosit in cofetarii, ajuta la colorarea pastelor de dinti si cosmeticalelor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nu ignorati intepaturile de tantar!
Nu ignorati intepaturile de tantar!
Recomandare video
Salată cu paste și jambon de curcan