Primaristic®, un Program de viaţă

Vitale în viaţa intrauterină, ele au rolul de a regiza reacţia corpului fătului în momentul mişcării mamei. Deşi la naştere necesitatea lor încetează, la 98% dintre noi ele se activează din nou după naştere.
Primaristic®, un Program de viaţă

Vitale în viaţa intrauterină, ele au rolul de a regiza reacţia corpului fătului în momentul mişcării mamei. Deşi la naştere necesitatea lor încetează, la 98% dintre noi ele se activează din nou după naştere.

Este vorba despre Reflexele primare care se manifestă prin creşterea tonusului (a tensiunii din muşchi şi din întregul corp). În timp, din cauza acestuia, starea noastră de sănătate este continuu afectată şi se constituie astfel premisele bolilor  cronice.

În căutarea de metode, tehnici şi terapii care să îl ajute pe Mihai, fiul meu cel mic, să recupereze cât mai repede întârzierile motorii şi de limbaj cauzate de naşterea prematură, am aflat de Primaristic®. Nu am înţeles de la început despre ce este vorba, dar venind ca o recomandare din partea unei mame ce avea o fetiţă cu paralizie cerebrală, m-am hotărât să aflu mai multe. Înţelesesem de la ea că este vorba despre anumite poziţii care detensionează muşchii. Cum spasticitatea lui Mihai consta în tensiune musculară crescută, am fost bucuroasă că cineva s-a gândit la îndepărtarea ei.

De la Cristina Gabriela Petrescu, profesor de Primaristic®, unde am început exerciţiile cu Mihai, am aflat că în anii ’70,  în Germania, Helga Pfeiffer-Meisel (1941-2006), terapeut fizic pediatric, a cristalizat şi fondat Primaristic® din dorinţa de a detensiona corpul nou-născuţilor, dar şi pentru a ajuta copiii afectaţi de paralizie cerebrală şi alte boli neurologice. La început am mers cu Mihai de două ori pe săptămână şi am făcut împreună (toţi membrii familiei) exerciţiile alături de el, apoi, doar o dată pe lună, însă am continuat zilnic acasă. Lecţie după lecţie, am început să observ că Mihai are mai multă răbdare să stea în poziţiile recomandate.

Ce este Primaristic®?

Am început să citesc şi, treptat, am descoperit că Primaristic® este cunoaşterea şi educarea dezvoltării senzo-motorii a omului. Am înţeles că dezvoltarea senzo-motorie se bazează pe ordinea naturală neurofiziologică, neurofiziologia studiind funcţionarea normală a sistemului nervos.

Funcţia senzitivo-senzorială a sistemului nervos (de a prelua şi procesa informaţiile din afara şi dinlăuntrul corpului) este bazată pe cele cinci simţuri (auz, văz, miros, gust, tact), la care se adaugă simţul echilibrului, sensibilitatea proprioceptivă şi cea viscerală. Iar mişcarea este răspunsul final dat de organism ca urmare a procesării informaţiilor.

Am citit şi pe site-ul www.primaristic.ro şi am înţeles că senzaţia şi mişcarea constituie o unitate inseparabilă şi interdependentă, fiind fundamentul funcţionării corecte a corpului. Iar acesta poate fi perturbat de acţiunea reflexelor primare după naştere.

Reflexele primare sunt…

tipare neurologice ereditare, înnăscute, tonice, de necesitate vitală pe parcursul vieţii intrauterine. Ele reprezintă conceptul în jurul căruia s-a născut Primaristic®. La făt, aceste tipare se actualizează în momentul mişcării mamei. Reflexele Primare constau într-o contracţie bruscă şi generalizată a tuturor muşchilor fătului, contracţie declanşată de mişcările mamei. Ca urmare a acestei contracţii generalizate, capul şi trunchiul fătului devin un tot unitar mobil, ceea ce evită torsiunea cap-trunchi la făt în momentul mişcării mamei.

Reflexele primare sunt reflexe tonice. Ele constau în creşterea tonusului muscular şi contracţia muşchilor potrivit unor tipare specifice. Această contractură se produce atât la nivelul musculaturii striate scheletice cât şi la nivelul musculaturii netede a organelor interne. La naştere, misiunea reflexelor primare fiind îndeplinită, necesitatea lor încetează.

După naştere, reflexele primare pot fi însă din nou activate în urma anumitor mişcări pasive şi active, anume a acelor mişcări care duc la schimbarea poziţiei capului faţă de trunchi. Activarea acestora după naştere devine un obstacol în dezvoltarea senzo-motorie normală, deoarece tonusul muscular alterat în urma activării lor antrenează distorsiuni ale funcţiei senzitivo-senzoriale. Distorsiunea funcţiei senzitivo-senzoriale atrage la rândul ei alterarea tonusului muscular, creând un cerc vicios perpetuu. Iar rolul Primaristic® este de a evita acest blocaj.

Tonusul Muscular este tensiunea din muşchi. Postura şi mişcarea sunt expresia tonusului muscular, iar acesta este influenţat de reflexele primare. Tonusul muscular influenţează calitatea senzaţiilor şi a percepţiilor. Când acesta este inadecvat crescut ca urmare a acţiunii reflexelor primare, calitatea senzaţiilor şi a percepţiilor este modificată. În consecinţă, răspunsul motor bazat pe senzaţiile alterate, va fi, la rândul lui, alterat.

Pagina 1 din 2