Medic de la Spitalul Victor Babeş, despre coronavirus: „Boala există şi poate fi atât de gravă cum nu vă închipuiţi”

Unii cred că boala asta nici nu a existat vreodată. Ei bine, există. Spitalul Victor Babeş din Bucureşti e plin. Nu mai prididim cu internările.
  • Publicat:
Medic de la Spitalul Victor Babeş, despre coronavirus: „Boala există şi poate fi atât de gravă cum nu vă închipuiţi”
Sursa foto: Facebook

Într-o postare pe reţeaua de socializare Facebook, dr. Simin Aysel Florescu, medic specialist în Boli Infecţioase şi directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” din Bucureşti, atrage atenţia că nici la debutul epidemiei de coronavirus nu au fost atât de multe internări în spital şi există un pericol major ca în scurt timp să nu mai existe locuri.

De asemenea, medicul a atenţionat că boala există şi face victime, în ciuda tuturor speculaţiilor şi conspiraţiilor care circulă în mediul online.

Iată mesajul medicului:

„Văd comentarii: păi da, e plin cu asimptomatici… Asimptomaticii pot deveni simptomatici în 5-6 zile… ce surpriză, nu?? Da, factorii de risc şi comorbidităţile sunt foarte importanţi. Dar… nu numai… mai există şi un factor necunoscut, care determină forma severă la pacienţi aparent fără risc. Nu ştim tot despre această infecţie. Învăţăm din mers. Ştim însă că trebuie evitată îmbolnăvirea, cât putem de mult. Teribilismul, falsa siguranţă şi ignoranţa fac victime. Ne-am relaxat. Toată lumea e fericită.

Unii cred că boala asta nici nu a existat vreodată. Ei bine, există. Şi e din ce în ce mai multă… Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale Dr. Victor Babeş din Bucureşti e plin. Nu mai prididim cu internările, vin grupuri de zeci de persoane depistate în comunitate în Bucureşti, zilnic, Călăraşi, Roşiori, Giurgiu etc.

Colegii din DSP caută locuri în spital. Noi primim cât timp încă mai putem asigura un flux externare-internare, dar în condiţiile astea, deja suntem plini. Terapia intensivă e colmatată, spitalul plin, medicii şi asistentele în acţiune maximă. E plin. Nici la început nu a fost aşa… Boala există şi poate fi atât de gravă cum nu vă închipuiţi.”

„Când ai de-a face cu un virus nou, încerci să nu te îmbolnăveşti până când ai un tratament clar sau un vaccin eficient”

În urmă cu o lună, medicul atrăgea atenţia într-o altă postare pe Facebook, că „dacă virusul ar fi cât o portocală, aţi vedea mai clar cât de real e. Faptul că e microscopic îl face în ochii şi gândirea unora inexistent sau inofensiv, ceea ce nu e”.

Redăm mai jos mesajul integral al medicului de la acea dată:

„Văd că este necesară o clarificare, pentru cei care evident nu înţeleg:

  • este un virus pandemic, adică nou-nouţ şi care infectează (nu infestează, că nu e parazit) toată populaţia, din aproape în aproape.
  • fiind nou-nouţ, nu ştim încă destule despre el. Ştim că determină o boală cu afectare multiviscerală, în funcţie de organismul pe care îl infectează
  • există diverse modalităţi de evoluţie, de la forme fără niciun semn ( foarte periculoase din cauza riscului pentru cei din jur) până la forme mortale, prin detresă respiratorie acută (afectarea severă a plămânilor, cu deces în cele mai multe cazuri)
  • formele grave sunt mai frecvente la persoane cu boli grave coexistente. Asta nu înseamnă că sunt numai la aceste persoane.
  •  în fiecare săptămână învăţăm lucruri noi despre această boală. Multe foarte inconfortabile… cum ar fi coagularea sângelui în vene de toate calibrele….
  • tratamentul este încă în evaluare, vaccin nu există
  • când ai de-a face cu un virus nou, încerci să nu te îmbolnăveşti până când ai un tratament clar sau un vaccin eficient.
  • modalitatea de evitare a îmbolnăvirii constă în chestii de bun-simt, cum ar fi evitarea răspândirii virusului în jur (forme asimptomatice, citiţi mai sus) prin vorbit, tuse în nasul tuturor, strănut cu boltă şi scuipat pe jos), precum şi prin evitarea acestor secreţii prin purtatul de mască. Gradul de protecţie cu mască e variabil în funcţie de mai mulţi factori, dar gradul de protecţie fără mască e zero.
  • dacă virusul ar fi cât o portocală, aţi vedea mai clar cât de real e. Faptul că e microscopic îl face în ochii şi gândirea unora inexistent sau inofensiv, ceea ce nu e.
  • noi, medicii care vedem asta zilnic de două luni, ştim cât e de adevărat. Tot ce vă cerem este să nu contribuiţi la agravarea răspândirii prin obiceiul îmbulzirii şi respiraţiei colective, că tot voi vă îmbolnăviţi. Şi după aia ne înjuraţi că nu vă convine în spital. Şi că de ce vă e rău. Şi că de ce mor rudele în vârstă. Şi că de ce…

Să nu ziceţi că nu v-am spus. E clar, Facebookul e nociv. Citesc de azi dimineaţă opinii avizate ale unui amalgam de persoane şi personaje, non-medici şi chiar medici, despre a purta masca/a nu purta masca, a se distanţa/a nu se distanţa, a ieşi la grătar/ a nu ieşi la grătar, există virusul SARS-CoV-2/nu există, în general cu laitmotivul dar de ce să facem ce ni se spune, că noi ştim mai bine, voi toţi sunteţi nişte proşti care complotaţi împotriva noastră ca să ne călcaţi în picioare drepturile noastre sacre de oameni liberi care nu vor să poarte mască şi să li se cunoască temperatura corpului.

Ştiţi ceva? VOI SUNTEŢI CEI MAI DEŞTEPTI DIN GALAXIE! Să nu faceţi nimic din ce vi se spune!! Vă ascultăm opiniile nefondate şi garantăm libertatea prostiei! Noi avem încă paturi libere în spital, vă aşteptăm!”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân