Glutenul: mai bine sau nu fără el în dietă

Deşi iniţial nu le puteai găsi aproape în niciun magazin, alimentele fără gluten au apărut acum peste tot. Supermaketurile sunt extra pline de produse care conţin cu mândrie eticheta "Fără gluten", iar multe restaurante oferă acum opţiuni ale preparatelor fără gluten. Află în continuare câteva informaţii esenţiale despre eliminarea glutenului din dieta ta!
  • Publicat:
Glutenul: mai bine sau nu fără el în dietă

Deşi iniţial nu le puteai găsi aproape în niciun magazin, alimentele fără gluten au apărut acum peste tot. Supermaketurile sunt extra pline de produse care conţin cu mândrie eticheta „Fără gluten”, iar multe restaurante oferă acum opţiuni ale preparatelor fără gluten. Află în continuare câteva informaţii esenţiale despre eliminarea glutenului din dieta ta!

Există persoane care nu tolerează glutenul, o proteină găsită în grâu, secară şi orz. Însă, dacă suntem cu adevărat realişti, trebuie să recunoaştem că în ultima vreme intoleranţa la gluten a devenit mai degrabă un trend, decât o problemă reală cu care populaţia se confruntă de-adevăratelea. Pe baza unor dovezi minimale sau chiar inexistente, altele decât mărturiile din presă, oamenii au trecut la dietele fără gluten pentru a pierde în greutate, a stimula energia, a trata autismul sau pur şi simplu pentru a se simţi mai sănătoşi. Acest lucru nu are niciun sens, afirmă dr. Daniel A. Leffler, director de cercetare clinică la Centrul Celiac Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston.

Oamenii care sunt sensibili la gluten se pot simti mai bine cu adevărat, odată ce îl elimină din dieta lor, dar persoanele care nu au o intoleranţă reală nu vor obţine absolut niciun beneficiu semnificativ de pe urma acestei practici. Mai mult, vor pierde pur şi simplu banii, deoarece aceste produse sunt mult mai scumpe, spune dr. Leffler, care este şi profesor asistent de medicină la Harvard Medical School.

Cum provoacă glutenul probleme

Persoanele care suferă de boala celiacă nu tolerează glutenul, nici măcar în cantităţi mici. Doar 50 de miligrame de proteină sunt suficiente pentru a provoca probleme. La persoanele care suferă de boala celiacă, glutenul declanşează un răspuns imun care distruge mucoasa intestinului subţire. Acest lucru poate interfera cu absorbţia nutrienţilor din alimente, poate provoca o serie de simptome negative secundare şi poate duce la alte probleme cum ar fi osteoporoza, infertilitatea, leziunile nervoase şi crizele convulsive.

O afecţiune asociată numită sensibilitate la gluten sau sensibilitate la gluten non-celiac poate genera simptome similare cu boala celiacă, dar fără leziuni intestinale.

Nu cu mult timp în urmă, boala celiacă se diagnostica doar printr-un proces de eliminare al altor boli. Astăzi se poate identifica, însă, cu ajutorul unui test de sânge pentru prezenţa anticorpilor împotriva unei proteine numite transglutaminază tisulară. O biopsie a intestinului confirmă diagnosticul.

Consecinţele eliminării glutenului din dietă

Evitarea glutenului înseamnă mai mult decât renunţarea la pâinea tradiţională, cereale, paste, pizza şi bere. Glutenul se ascunde în multe alte produse, inclusiv legume congelate, în sosuri, sos de soia, unele alimente realizate cu „arome naturale”, suplimente de vitamine şi minerale, unele medicamente şi chiar pastă de dinţi. Acest lucru face ca o dietă fără gluten să fie extrem de dificil de urmat.

Dacă eşti hotărât să renunţi la gluten, este important să ştii că acest lucru poate da naştere la anumite deficienţe nutriţionale. Pâinile îmbogăţite cu vitamine şi cerealele au devenit o sursă majoră de vitamine B în Statele Unite. Deşi pâinile făcute cu orez alb, tapioca şi alte făine fără gluten devin tot mai frecvente, în general acestea nu sunt îmbogăţite cu vitamine. Aceasta poate fi o problemă pentru oricine, dar este deosebit de îngrijorător pentru femeile care sunt însărcinate sau urmează să rămână gravide. Ele au nevoie de vitamina B9, mai frecvent cunoscut sub numele de acid folic, pentru a preveni defectele congenitale.

Grâul integral este de asemenea o sursă majoră de fibre dietetice, de care intestinele au nevoie pentru a funcţiona corect. „Dieta americană medie este deficitară în fibre”, spune dr. Leffler. „Elimină şi grâul întreg şi problema se înrăutăţeşte.” Este posibil să obţii fibrele de care ai nevoie din alte cereale, cum ar fi orez brun şi quinoa, sau din fructe, legume şi fasole, dar va trebui să depui efortul necesar.

Dacă trăieşti cu senzaţia că ai putea avea boala celiacă sau sensibilitate la gluten, este mai bine să mergi la un medic înainte de a renunţa de bunăvoie la gluten. Odată ce o persoană evită glutenul pentru o vreme, devine dificil să se stabilească dacă el sau ea are boală celiacă, sensibilitate la gluten sau niciuna dintre cele două.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân