Depresia sezonieră: cauze şi simptome

Lipsa dorintei de a munci, dar si dorinta de a inceta din viata sunt simptome ale depresiei sezoniere ce nu trebuie ignorate.
  • Publicat:
Depresia sezonieră: cauze şi simptome

Aproximativ 1 din 10 adulţi sunt afectaţi anual de depresie – aproape de două ori mai multe femei decât bărbaţi. Depresia poate să apară oricând, dar s-a observat o mai mare incidenţă a cazurilor toamna şi iarna. Episoadele depresive care survin cu tipar sezonier se caracterizează adesea prin hipersomnie, poftă de dulce, mâncat excesiv, lipsă de energie. Valeria Vîrlan, psihoterapeut integrativ, prezintă depresia sezonieră pe înţelesul tuturor.


CSÎD: Există diferenţe între a te simţi deprimat şi depresie în sine?
Psihoterapeut Valeria Vîrlan:
Este necesară o diferenţiere între depresie şi a te simţi deprimat. Depresia este o afecţiune medicală serioasă ce poate influenţa în mod negativ starea, gândirea, comportamentul şi calitatea vieţii. Se poate manifesta prin diverse simptome, cele mai frecvent întâlnite fiind un sentiment profund de tristeţe, pierderea sensului şi înţelesului asupra vieţii şi pierderea marcantă a interesului faţă de orice fel de activităţi, modificări ale poftei de mâncare ce duc la pierdere sau creştere în greutate,
pierderea energiei, oboseală acută, pierderea interesului pentru activităţi care înainte produceau plăcere. La pacienţii cu depresie se mai înregistrează şi sentimente de inutilitate şi vid interior, anxietate, iritabilitate, insomnie sau somn prelungit, sentimentul de lipsă de valoare, precum şi sentimente accentuate sau inadecvate de vină şi se poate ajunge chiar la gânduri de moarte sau suicid.

Depresia sezonieră: cauze

CSÎD: De ce apare depresia sezonieră? 

Psihoterapeut Valeria Vîrlan:  Fiecare schimbare de anotimp are un impact mai mare sau mai mic asupra noastră. Epuizarea psihică şi fizică, starea de nelinişte şi anxietatea pot deveni acute odată cu venirea toamnei, concretizându-se în ceea ce numim “depresie sezonieră“. Cu atât mai mult venirea iernii, când zilele sunt mai scurte şi temperaturile scăzute, contribuie la disconfortul fizic şi psihic. Evident, nu toţi dintre noi vor resimţi la fel schimbarea anotimpului.

CSÎD: Cine sunt persoanele predispuse să dezvolte depresie sezonieră?
Psihoterapeut Valeria Vîrlan:
În funcţie de contextul de viaţă prezent, de interese, de gradul de echilibru şi armonie din viaţa profesională şi personală, oamenii pot fi mai mult sau mai puţin influentaţi de astfel de schimbări. Totuşi, pentru cei care trec printr-o perioadă mai sensibilă, lipsa soarelui, frigul, uscarea naturii favorizează trăirile negative şi sentimentul de încheiere, de sfârşit. Graniţa ce separă persoanele echilibrate din punct de vedere psihic, dar cu un grad crescut de sensibilitate, de cele care prezintă tulburări afective este extrem de fluidă.

CSÎD: De ce apare depresia sezonieră?
Psihoterapeut Valeria Vîrlan
:Odată cu schimbarea anotimpului, organismul este supus unui stres, întrucât trebuie să se adapteze la mediul extern atât în plan corporal – biologic cât şi psihic. Zilele se scurtează, iar lipsa luminii solare din această perioadă este considerată principala cauză de apariţie a depresiei sezoniere. De altfel, statisticile arată o rată a depresiei mai mare în ţările nordice, unde este frig şi foarte puţin soare pe tot parcursul anului. Dereglarea ceasului biologic (a ritmului circadian) sau anumite perturbări la nivelul neurotransmiţătorilor (ex. serotonina), sunt alte cauze ale depresiei sezoniere. 

CSÎD: Şi totuşi, ce anume declanşează depresia sezonieră?
Psihoterapeut Valeria Vîrlan:
Aşadar, condiţiile atmosferice reprezintă doar o parte dintre factorii declanşatori în acest tip de depresie. De fapt, ele sunt un mediu propice pentru instalarea acesteia. Ceea ce afectează substanţial sunt alţi factori precum: programul de lucru excesiv de aglomerat şi atmosfera tensionată la serviciu, deprivarea corpului de odihna calitativă şi de alimentaţie corespunzătoare, lipsa de activităţi relaxante şi sport, relaţiile personale şi cele sentimentale tensionate sau despărţiri în această perioadă.

Depresia sezonieră afectează în special tineri şi femei


CSÎD: De când se vorbeşte despre depresia sezonieră în lumea medicinei?
Psihoterapeut Valeria Vîrlan:
Depresia sezonieră a fost recunoscută oficial în 1980, deşi prima dată a fost menţionată în 1945. D.S.M. (Manualul de Diagnostic şi Statistică a Tulburărilor Mintale) descrie depresia sezonieră ca o “particularizare” a episoadelor depresive majore.

CSÎD: Care sunt lunile anului în care depresia sezonieră prinde aripi în România?
Psihoterapeut Valeria Vîrlan:
Cele mai dificile luni pentru persoanele predispuse la depresie sezonieră sunt ianuarie şi februarie, mai vulnerabile fiind femeile şi tinerii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”