Depresia ar putea fi combătută prin terapie cu lumină

Pentru oamenii care suferă de depresie, folosirea terapiei cu lumină puternică, cu sau fără antidepresive, ar putea duce la vindecare, potrivit unui nou studiu.
  • Publicat:
Depresia ar putea fi combătută prin terapie cu lumină
Pentru oamenii care suferă de depresie, folosirea terapiei cu lumină puternică, cu sau fără antidepresive, ar putea duce la vindecare, potrivit unui nou studiu.
 
În studiul de opt săptămâni în care au fost implicaţi 122 de oameni, cercetătorii au descoperit că oamenii care erau trataţi fie folosind o cutie cu lumină puternică, un fel de lampă medicală, fie combinând această terapie cu medicamente, au avut o stare mai bună decât cei trataţi cu placebo.
 
În schimb, cei trataţi doar cu antidepresive nu au arătat semne de ameliorare în comparaţie cu cei trataţi cu placebo.
 
”Nu este neobişnuit ca un antidepresiv- sau orice alt tratament pentru depresie- să nu fie mai bun placebo”, spune autorul studiului, Dr. Raymond W. Lam, de la Universitatea British Columbia din Vancouver.
 
Este cunoscut faptul că oamenii care suferă de depresie şi participă la studii clinice se fac mai bine chiar şi după ce sunt trataţi cu placebo, spune acesta.
 
În timpul studiului de opt săptămâni, cercetătorii au împărţit cei 122 de oameni în patru grupuri aproape egale. Oamenilor din primul grup li s-a dat o cutie cu lumină fluorescentă şi li s-a spus să o activeze timp de 30 minute imediat după ce ce trezesc în fiecare zi. Aceştia au primit şi Fluoxetină, cunoscută şi sub numele de Prozac.
 
Cei din al doilea grup au fost supuşi aceluiaşi tratament cu lumină, dar li s-a dat şi placebo.
 
Al treilea grup a primit antidepresive şi un dispozitiv placebo, despre care li s-a spus că este un generator de ioni. Generatorul era dezactivat, astfel că nu producea ioni.
 
Ultimul grup a primit a primit o pastilă placebo şi acelasi dispozitiv placebo.
 
Pentru a ascunde adevăratul scop al studiului, cercetătorii le-au spus că vor să compare tratamentele cu ioni şi cele cu lumină.
 
Cercetătorii au măsurat gravitatea simptomelor persoanelor depresive la începutul studiului şi la sfârşit, folosind o scală standard utilizată în psihiatrie.
 
Aceştia au descoperit că 76% din cei care au primit tratamentul cu lumină şi antidepresivul au înregistrat o îmbunătăţire de 50% sau mai mult. Acest nivel de îmbunătăţire a fost observat doar la 50% din cei care au primit tratamentul cu lumină şi cu pastila placebo, la 33% din cei care au primit dispozitivul şi pastila placebo, precum şi la 29% din cei care au primit antidepresivul şi dispozitivul placebo.
 
Cu toate acestea, o cercetare mai amănunţită este necesară pentru a confirma eficienţa tratamentului cu lumină pentru depresie clinică, iar oamenii nu ar trebui să încerce să se trateze singuri cu ajutorul lămpilor medicale.
 
Studiul a fost publicat pe 18 noiembrie 2015 în jurnalul JAMA Psychiatry.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Ce grupă de sânge au egoiştii?
Ce grupă de sânge au egoiştii?
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”