De ce nu ne simţim odihniţi: posibile cauze

Sigur vi s-a întâmplat să dormiţi suficient, opt ore şi, totuşi, să vă treziţi fără energie şi vlăguiţi. Sunt câteva posibile situaţii ce pot cauza lipsa odihnei.
  • Publicat:
De ce nu ne simţim odihniţi: posibile cauze

Dacă simţi că nu reuşeşti să fii suficient de odihnit, în pofida faptului că dormi şi încerci să menţii un stil de viaţă echilibrat, află că există o varietate de motive pentru care te poţi simţi astfel. De la apnee până la diabet, enumerăm cele mai cunoscute motive pentru care nu reuşeşti să te simţi odihnit, indiferent ce ai face:

De ce nu ne simţim odihniţi: apneea

Unii oameni cred că dorm suficient, dar apneea le vine de hac. Practic, ceea ce face apneea este să oprească pentru scurt timp respiraţia pe parcursul nopţii. Fiecare întrerupere te trezeşte pentru o clipă, dar este posibil să nu realizezi neapărat acest lucru. 

Rezultatul: nu te simţi odihnit, în ciuda faptului că ai petrecut opt ore în pat, dormind. Medicul tău poate recomanda o analiză de somn – polisomnografia – pentru a verifica acest lucru.

Rezolvare: Scapă de câteva kilograme, dacă ai o greutate excesivă, renunţă la fumat şi observă diferenţele. Un stil de viaţă sănătos poate face diferenţa pe foarte multe planuri.

De ce nu ne simim odihniţi: nu te hrăneşti suficient

Prea puţină mâncare provoacă oboseală, dar consumul de alimente greşite poate fi de asemenea o problemă. Consumul unei diete echilibrate te va ajută să menţii glicemia într-un interval normal şi previne această senzaţie lentoasă atunci când scade glicemia.

Rezolvare: Mânâncă întotdeauna micul dejun şi încearcă să incluzi proteine şi carbohidraţi la fiecare masă servită. De exemplu, mânâncă ouă cu pâine prăjită integrală. De asemenea, mănâncă mese mici şi gustări pe parcursul zilei pentru a-ţi păstra nivelul de energie dorit.

De ce nu ne simţim odihniţi: anemie

Anemia este una dintre principalele cauze ale oboselii la femei. Pierderea de sânge menstruală poate provoca o deficienţă de fier, diminuând energia femeile. Celulele roşii sunt importante deoarece transportă oxigen la ţesuturi şi organe.

Rezolvare: Pentru că anemia e cauzată de o deficienţă de fier, poţi lua suplimente alimentare şi consuma alimente bogate în fier, cum ar fi carnea slabă, ficatul, crustaceele, fasolea şi cerealele îmbogăţite cu fier.

De ce nu ne simţim odihniţi: depresie

Poţi crede că depresia este o tulburare emoţională, dar contribuie şi la multe simptome fizice. Oboseala, durerile de cap şi pierderea poftei de mâncare sunt printre cele mai frecvente simptome. Dacă te simţi obosit şi ai stări de apatie timp de mai multe săptămâni, consultă medicul tău de specialitate.

Rezolvare: Depresia răspunde bine la terapie şi / sau medicamente.

De ce nu ne simţim odihniţi: hipotiroidismul

Tiroida este o glandă mică aflată la baza gâtului care îţi controlează metabolismul – viteza cu care corpul tău transformă combustibilul în energie. Atunci când glanda este parţial inactivă şi metabolismul funcţionează prea lent, s-ar putea să te simţiţi obosit şi să începi să pui în greutate.

Rezolvare: Dacă un test de sânge confirmă că hormonii tiroidieni sunt scăzuţi, hormonii sintetici te pot ajuta să îţi recapeţi energia.

De ce nu ne simţim odihniţi: excesul de cofeină

Cofeina poate îmbunătăţi vigilenţa şi concentrarea dacă o consumi în doze moderate. Cu toate acestea, se ştie deja că o cantitate prea mare poate creşte ritmul cardiac, tensiunea arterială şi poate provoca ameţeli. Cercetările indică faptul că prea multă cafea cauzează oboseală la unele persoane.

Rezolvare: Încearcă să reduci treptat doza de cafea, ceai, ciocolată, băuturi răcoritoare şi orice medicamente care conţin cofeină. Oprirea bruscă poate provoca şi mai multă oboseală.

De ce nu ne simţim odihniţi: diabetul

La persoanele cu diabet zaharat, nivelurile anormal de mari de zahăr rămân în fluxul sanguin în loc să intre în celulele corpului, unde ar fi transformat în mod normal în energie. Rezultatul este un corp care rămâne fără combustibil, în ciuda faptului că a consumat suficientă mâncare. Dacă simţi că ai o stare de oboseală persistentă şi neexplicată, adresează-te medicului tău cu privire la o posibilă testare a diabetului.

Rezolvare: Tratamentele pentru diabet pot include modificări ale stilului de viaţă, cum ar fi dieta şi exerciţiile fizice, terapia cu insulină şi medicamente care ajută organismul să proceseze zahărul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”