Cele mai bune şi cele mai dăunătoare alimente pentru dinţii tăi

Secretul unui zâmbet sănătos s-ar putea ascunde chiar în frigiderul tău! Alimentele pe care le consumi zi de zi au un impact imens asupra dinţilor tăi. Unele dintre ele previn cariile şi placa dentară, în timp ce altele sunt un adevărat inamic pentru dantura ta.
  • Publicat:
Cele mai bune şi cele mai dăunătoare alimente pentru dinţii tăi
Te speli pe dinţi de două ori pe zi, foloseşti aţa dentară şi apa de gură, dar alegi alimentele potrivite? Secretul unui zâmbet sănătos s-ar putea ascunde chiar în frigiderul tău! Alimentele pe care le consumi zi de zi au un impact imens asupra dinţilor tăi. Unele dintre ele previn cariile şi placa dentară, în timp ce altele sunt un adevărat inamic pentru dantura ta.
 
Alimente pentru dinţi sănătoşi:
 

Lapte şi ouă

 
Laptele este un produs bogat în calciu, iar calciul este extrem de benefic pentru smalţul dinţilor. Produsele lactate şi gălbenuşul de ou reprezintă o sursă bogată de calciul şi vitamina D.

Brânzeturi şi iaurt

Brânza degresată, laptele, iaurtul (fără zahăr adăugat) sunt alegeri clasice bogate în calciu. Brânza este benefică, în special, deoarece conţine cazeină, o proteină care poate consolida smalţul. În plus, aceste alimente au şi proprietăţi antibacteriene, aşa că ajută şi la protecţia împotriva cariilor.
 

Carnea, pestele şi tofu

Carnea, pestele şi tofu sunt bogate în fosfor, un alt mineral important care protejează smalţul dinţilor. 
 
Broccoli şi alte legume cu frunze verzi
O alternativă vegetariană pentru aportul de minerale? Broccoli, varza, spanacul şi alte legume cu frunze verzi sunt o sursă vegetală perfectă pentru aceste minerale.
 

Ţelină, morcovi şi alte legume bogate în apă

Crocante şi ferme, alimentele care au un conţinut mare de apă sunt bune pentru sănătatea orală deoarece stimulează fluxul de salivă. Saliva conţine enzime care neutralizează acizii din alimente, făcându-le sigure pentru consum. Ţelina reprezintă o adevărată „periuţă de dinţi naturală” datorită structurii sale fibroase. Particulele alimentare sunt îndepărtate de pe dinţi în timp ce mestecăm ţelină crudă.

Merele

Merele şi alte fructe bogate în fibre ajută foarte mult în autocurăţirea dentară şi împrospătează respiraţia.
 
Alimente dăunătoare pentru dinţii tăi :

Lămâi, portocale şi grepfrut

Acizii puternici sunt cauza principala a eroziunii smalţului şi a cariilor dentare. În general, dacă un aliment pătează dinţii, înseamnă că este foarte acid (vinul roşu, de exemplu). Citricele au un conţinut ridicat de acizi ce atacă smalţul dentar. Nu te spala pe dinţi imediat după ce ai consumat lămâi sau portocale, substanţele din pasta de dinţi pot reacţiona cu acizii din fructe.

Murăturile

Murăturile sunt delicioase în sendvişuri, dar combinaţia dintre oţet şi zahăr reprezintă reţeta perfectă pentru distrugerea smalţului dentar.

Cafeaua 

Veşti proaste pentru iubitorii de cafea! Acizii tanici din cafea (şi din anumite ceaiuri) atacă smalţul dentar şi pătează dinţii. Pentru a limita cantitatea de cafea ce intră în contact cu suprafaţa dinţilor tăi, încearcă să consumi bautura folsind un pai.

Vinul roşu

Majoritatea studiilor arată că un pahar de vin roşu pe zi este benefic pentru sănătatea inimii şi scade nivelul colesterolului. Cu toatea acestea, vinul roşu, dar şi cel alb au pigmenţi foarte puternici ce iţi vor păta cu siguranţă dinţii şi vor afecta sănătatea danturii tale.

Roşiile

Roşiile sunt  absolute delicioase dar, din păcate, nu sunt bune pentru dantură, fie că le consumi în sosuri sau crude. Motivul principal este nivelul lor ridicat de aciditate. Este recomandat consumul lor alături de alte alimente mai puţin acide pentru a evita problemele dentare.

Sucurile carbogazoase

Bogate în zahăr, sucurile carbogazoase sunt extrem de acide şi erodează dinţii chiar şi atunci când sunt băute în cantităţi mici. 

Dulciurile

Zahărul din dulciuri duce la apariţia cariilor şi transformă dinţii în spaţii perfecte pentru dezvoltarea bacteriilor. Acadelele, jeleurile şi caramelele sunt printre alimentele pe care trebuie să le elimini dacăvrei să ai o dantură sănătoasă.

Fructele uscate 

Fructele uscate conţin o cantitate ridicată de zahăr ce afectează smalţul dinţilor. În plus, fructele uscate se lipesc de dinţi, ceea ce le accentuează efectul nociv.
 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân