Ce sunt medicamentele biosimilare şi la ce ajută?

Ce diferenţe există între medicamente biologice şi medicamente biosimilare?
  • Publicat:
Ce sunt medicamentele biosimilare şi la ce ajută?
foto 123rf.com

Cu toţii avem nevoie de medicamente la un moment dat. Preferabil de medicamente ce nu necesită prescripţie medicală. Chiar şi aşa, ca pacient obişnuit nu prea faci diferenţa între tipul de medicamente (medicamente biosimilar sau medicament biologic). Cu toate acestea, o diferenţă de preţ, în favoarea pacientului, a casei de asigurări şi a statului conform experiţilor prezenţi la conferinţa despre medicamente biosimilare de la Bucureşti la care pe lângă jurnalişti au participat reprezentanţi ai Parlamentului României, al Ministerului Sănătăţii, ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, ai Administraţiei Prezidenţiale, reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi şi ai comunităţii medicale. Iată ce am aflat.

 

Medicamente biologice şi medicamente biosimilare – definiţii

Pe raftul unei farmacii sunt medicamente multe. Un medicament biologic (denumit în mod obişnuit „biologic” sau „biofarmaceutic”) este un medicament a cărui substanţă activă este produsă sau extrasă din organisme vii, ţesuturi sau celule.

Un medicament biosimilar este un succesor al unui medicament biologic (cunoscut sub numele de „medicament de referinţă”) pentru care brevetul a expirat, iar exclusivitatea a fost pierdută.

Biosimilarul este un medicament biologic înalt similar cu medicamentul de referinţă şi are un profil de siguranţă şi eficacitate echivalent cu acesta.

Medicamente biosimilare – cum se aprobă pentru punerea pe piaţă

Numai un medicament biosimilar pentru care s-a demonstrat similaritatea cu medicamentul de referinţă privind profilul de calitate, siguranţă şi eficacitate şi pentru care nu s-au observat diferenţe relevante din punct de vedere clinic va trece exerciţiul de comparabilitate şi va îndeplini criteriile stricte impuse de autorităţile de reglementare din domeniul medicamentului pentru aprobarea finală de punere pe piaţă.
La conferinţa de presă de la Bucureşti, grupul de Lucru de Biosimilare din cadrul Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a adus în atenţia autorităţilor române faptul că medicamentele biosimilare reprezintă o opţiune terapeutică la fel de eficientă şi de sigură precum produsul biologic de referinţă, şi, în acelaşi timp, atractivă financiar datorită economiilor pe care le generează. Având în vedere aceste aspecte ar trebui facilitată introducerea lor în tratamentele românilor.

Ce economii vor să facă alte state din Vestul Europei utilizând medicamentele biosimilare

În Uniunea Europeană, medicamentele biosimilare au fost aprobate pentru prima dată în anul 2006. Cele peste 50 de biosimilare aprobate de UE şi-au dovedit siguranţa şi eficacitatea până în prezent şi niciunul nu a fost retras de pe piaţă sau nu i-a fost suspendată autorizaţia de punere pe piaţă.
Alte state din Europa precum Germania, Franţa, Italia, Spania şi Marea Britanie preconizează economii de 10 miliarde de euro pentru perioada 2016-2020 urmare a introducerii medicamentelor biosimilare în anumite terapii, conform datelor publicate de IQVIA Institute for Human Data Science în septembrie 2018.
Biosimilarele, succesoare ale medicamentelor biologice cărora le-a expirat brevetul, oferă o alternativă terapeutic echivalentă şi mai puţin costisitoare. „Biosimilarele sunt mai ieftine cu circa 20-30% decât cele biologice sau chiar mai mult, în funcţie de concurenţa creată. Economiile potenţiale rezultate sunt semnificative, mai ales pentru că acest tip de medicamente poate fi utilizat în cazul unor afecţiuni precum cancerul, diabetul, artrita reumatoidă sau alte boli autoimune, ale căror tratamente au adesea costuri foarte ridicate. Reducerea costurilor de tratament prin intermediul medicamentelor biosimilare oferă economii reale care pot fi direcţionate pentru tratarea mai multor pacienţi, creşterea opţiunilor de tratament sau investiţii în infrastructura necesară pentru servicii medicale mai bune”, a declarat Adrian Grecu, Preşedinte Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”