Cauzele şi simptomele unui avort spontan (pierderea sarcinii)

Avortul spontan este unul dintre cele mai nefericite evenimente din viaţa unei femei gravide. Cu puţin ajutor, cu un medic priceput şi cu ceva timp care să vindece, vei putea merge totusi mai departe.
  • Publicat:
Cauzele şi simptomele unui avort spontan (pierderea sarcinii)

Avortul spontan este unul dintre cele mai nefericite evenimente din viaţa unei femei gravide. Ai senzaţia că absolut totul s-a oprit în loc şi că nu vei putea merge mai departe niciodată. Cu puţin ajutor, cu un medic priceput şi cu ceva timp care să vindece, lucrul acesta se va întâmpla, totuşi.

Orice femeie poate la un moment dat să experimenteze, trauma unui avort spontan.
Majoritatea avorturilor spontane se întâmplă cu precădere în primul trimestru de sarcină, însă sunt cazuri când acest eveniment nefericit poate apărea şi la începutul celui de-al doilea trimestru.

Poţi merge mai departe!

Una din şase femei experimentează avortul spontan pe parcursul vieţii active sexual. Acest lucru nu înseamnă că nu mai poţi rămâne însărcinată sau că a doua oară ti se va întâmpla acelasi lucru.

Anomaliile cromozomiale

Una din cauzele  avorturilor spontane o reprezintă anomaliile cromozomiale. Aici intrevine natura, care elimină un produs de concepţie cu mutaţii genetice.

Femeile de peste 35 de ani sunt mai expuse la astfel de lucruri, pentru ca ovocitele lor nu mai au aceeaşi calitate precum cele ale unei femei de 25 de ani, să zicem.

Vârsta joacă un rol important, drept urmare e bine să nu amânaţi prea mult decizia de a rămâne însărcinată. După 35 de ani, începe declinul hormonal destul de abrupt în viaţa oricărei femei, iar acesta este un lucru perfect normal. La 40 de ani, peste 80% dintre ovocitele produse de o femeie au mutaţii genetice, deci riscul de avort spontan în primul trimestru de sarcină creşte proporţional.

Desigur, din motive diferite, şi o femeie mai tânără poate experimenta un avort spontan din pricina anomaliilor cromozomiale, dar este evident că mai predispuse la acest lucru sunt cele cu vârsta peste 35 de ani.

Trombofilia, cauză a avortului spontan!

O altă cauză a avorturilor spontante o reprezintă problemele hemolitice. Cele mai multe dintre femei nu ştiu că au probleme care le predispune la trombofilie (ceea ce înseamnă că sunt predispuse şi la avort spontan în primele luni de sarcină fără tratament corespunzător) până când nu trec printr-un astfel de eveniment nefericit şi li se recomandă un set de analize specifice pentru trombofilie. 

Trombofiliile pot fi dobândite sau ereditare. Cele ereditare sunt datorate mutaţiilor unor gene ce codifică factori importanţi în coagulare, iar cele dobândite pot apărea datorită stilului de viaţă: sedentarism, alimentaţie neechilibrată, fumat, etc.

Înainte de a rămâne însărcinată, este bine să faceţi şi un set de analize medicale, recomandate de medic, evident, prin care să vedeţi dacă rezerva de progesteron există în cantităţi suficiente, acesta fiind unul dintre hormonii cei mai importanţi pentru susţinerea unei sarcini. Lipsa progesteronului se rezolvă fără probleme prin suplimentarea medicamentoasă la începutul sarcinii, evident, şi acest lucru numai la recomandarea medicului.

Şi cel mai important lucru pe care trebuie să îl ţineţi minte este ca atunci când, pe parcursul sarcinii, ceva vi se pare mai ciudat decât de obicei, e bine să vă anunţaţi medicul care vă urmăreşte sarcina. Prevenţia este mai bună în cazuri din acestea!

Acestea sunt cele mai frecvente cauze, dar nu singurele. Orice anomalie a uterului precum şi fibromul uterin pot provoca avort spontan. Infecţiile, dezechilibrele hormonale, diverse bacterii, bolile tiroidiene pot de asemenea să ducă la avort spontan.

În 60% din cazurile când se întâmplă un avort spontan în primele trei luni de sarcină, nu poate fi evidenţiată o cauză cu precizie.

Semne de îngrijorare sau nu?

Un avort spontan poate să aibă ca simptome crampele abdominale, însoţite de sângerări. Sângele poate fi de culoare roşu-aprins sau maroniu, lucrul acesta depinde de la femeie la femeie. Starea de rău general poate să însoţească aceste simptome.

Ce trebuie să ştiti este faptul că aceste simptome se pot întâmpla şi într-o sarcină perfect normală:  pot să apară mici sângerări şi crampe abdominale, fără ca acest lucru să însemne nimic rău. Numai medicul este capabil să evaluze cel mai bine situaţia în aceste cazuri! Aşadar, pentru orice semn ieşit din comun, e bine să mergeţi la medicul care vă supraveghează sarcina.

Urmărește CSID.ro pe Google News
De ce e bine să mănânci cartofi dulci
De ce e bine să mănânci cartofi dulci
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”