Artrita: alimente care o declanşează INTERVIU EXCLUSIV

Pe scurt, în termeni nemedicali, artrita înseamnă inflamarea unei articulaţii. Dacă vrei să ştii din ce este formată articulaţia, află că ea are două capete osoase acoperite cu un cartilaj fin, care se mişcă în direcţii opuse. Boala denumită artrită apare când cele două suprafeţe se erodează, iar mişcarea de suprapunere nu mai este una armonioasă.
  • Publicat:
Artrita: alimente care o declanşează INTERVIU EXCLUSIV

Pe scurt, în termeni nemedicali, artrita înseamnă inflamarea unei articulaţii. Dacă vrei să ştii din ce este formată articulaţia, află că ea are două capete osoase acoperite cu un cartilaj fin, care se mişcă în direcţii opuse. Boala denumită artrită apare când cele două suprafeţe se erodează, iar mişcarea de suprapunere nu mai este una armonioasă. Am aflat mai multe despre tratamentul acestei boli la un congres al medicilor chirurgi…. esteticieni. Da, aţi citit bine!

L-am cunoscut în vară pe doctorul Marco Lanzetta, celebru pentru primul transplant de mână, dar şi pentru transplantul de mână bionică. Însă, medicul italian nu a vrut să îmi vorbească despre aceste realizări, ci despre un tratament revoluţionar împotriva… artritei. Tocmai pentru că era de părere că numărul celor care suferă de această boală este considerabil mai mare decât cei care au nevoie de transplant de mână. Mai jos, un interviu exclusiv despre cum poţi ţine în frâu această boală cu componente genetice prin sport şi alimentaţie… cum altfel?

CSÎD:  În ce măsură afectează artrita oamenii zilelor noastre?
Marco Lanzetta: Artrita afectează 6.5 milioane de oameni în Italia, 89 milioane de oameni în SUA şi este cauza majoritară a dizabilităţilor la nivel global. Este o boală extrem de răspândită care afectează oamenii în proporţii mult mai mari decât diabetul.

CSÎD: Care este media de vârstă la care debutează această boală?
M.L.: Este o boală care afectează în principal femeile, în principiu în jurul vârstelor de 40-42 de ani. Noi considerăm că am găsit o soluţie pentru diminuarea bolii. Medicamentele antiinflamatoare sunt doar o soluţie pe termen scurt. Noi ne-am gândit la o soluţie simplă şi practică. În primul rând se bazează pe o dietă pe care o numim dieta anti-artrită. Aceasta va trebui urmată pentru tot restul vieţii. În al doilea rând, suplimentele alimentare. Acestea trebuie luate de asemenea, de-a lungul întregii vieţi. Iar în al treilea rând, folosim o nouă tehnologie laser, pentru persoanele care au probleme acute (dureri, incapacitatea de a merge), astfel încât problema să fie rezolvată permanent, iar pacientul să se poată ocupa de exerciţii fizice şi dietă.  Ulterior, recomandăm şi exerciţii fizice sub supravegherea unui terapeut.

CSÎD: Ne puteţi spune mai multe despre dietă?
M.L.: În mare parte, dieta este vegană. Cu cât mănânci mai multă carne, cu atât vei face mai repede artrită. Aceasta se stabileşte în urma unor teste de sânge şi urină, pentru fiecare pacient în parte. Mai întâi este nevoie de informaţii despre metabolism şi radicalii din corp, pentru ca dieta să poată fi construită corespunzător. În general, este bine să vă opriţi din a consuma carne şi zahăr. Zahărul se află, din păcate în foarte multe alimente. Sarea este dăunătoare, de asemenea şi chiar şi o serie de legume precum vânăta şi ardeiul. Acestea conţin o substanţă ce deteriorează articulaţiile, mai ales dacă sunt consumate în cantităţi mai mari.

CSÎD: Ce uleiuri recomandaţi pentru a fi consumate?
M.L.: Uleiul de măsline, de susan, de chia, de floarea soarelui, toate uleiurile vegetale în afara celui de palmier. Recomand, de asemenea, consumul multor fructe, a ceaiului verde, care este plin de antioxidanţi. Soia este foarte bună, dar cea nemodificată genetic, fasolea, vinul roşu – un pahar pe zi şi foarte multă apă. Este recomandat şi consumul turmericului, aloe vera sau rodii. Până la urmă soluţia este foarte simplă: dieta şi exerciţiile fizice vă ajută să scăpaţi de artrită!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”