Candida si vaginita in sarcina
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Da, eu va recomand sa luati doar un antimicotic pentru moment si sa repetati analiza cand... citește

Caută în:

Cele mai

Ace uitate pe canal - Tu ştii ce-ţi face dentistul?

Mirajul preţurilor mici te poate împinge să iei decizii care te aduc pe scaunul chirurgului – fără voia ta, ai devenit încă o "victimă" a acelor uitate pe canale.

Pacientul tău, dar până când?

Ei bine, ca tine o păţesc din ce în ce mai mulţi pacienţi ai cabinetelor dentare cu reputaţie îndoielnică. De aici şi până la complicaţii, drumul mai are doar jumătate de pas... cealaltă jumătate "ai păţit-o", fără să ştii.

Mai grav este că mulţi dintre pacienţi nu ştiu că medicul lor dentist a făcut o astfel de greşeală, care i-ar putea costa scump. De cele mai multe ori, pacienţii se reîntorc pe scaunul doctorului stomatolog cu dureri, pulsaţii, chiar infecţii.

Tratamentul endodontic, inamicul durerii

Dacă ai dureri accentuate la rece, cald, simţi o presiune pe dinte, abcese, este cazul să te prezinţi la medicul tău dentist. În unele cazuri, necrozarea pulpei dentare "poate evolua aproape asimptomatic, ajungând să fie surprinsă în faze avansate de evoluţie, dacă nu se respectă igiena zilnică şi consultul de rutină, de cel puţin de 2 ori pe an", ne spune dr. Ionuţ Leahu, medic dentist, competenţă Implantologie Orală.      

Devii eligibil pentru un tratament endodontic atunci când nervul dintelui este distrus ireversibil de o carie sau o traumă:

"În acest caz, pulpa dentară se poate inflama şi/sau mări în volum, în funcţie de gradul în care este afectat dintele în cauză, iar din cauza presiunii pe care aceasta o exercita asupra cavităţii pulpare, apare senzaţia de durere, dintele devine sensibil la consumul de alimente prea reci sau fierbinţi, durere în cazul în care mesteci alimente pe dintele respectiv, coloraţie a dintelui, etc.", completează dr. Klodian Hazizi,  medic dentist, competenţă Endodonţie.       

Pulpa dentară este ţesutul moale din interiorul dintelui (canalele dentare) şi include vasele de sânge, nervi şi ţesut conjuctiv. În timpul dezvoltării dentare, aceste structuri sunt răspunzătoare de formarea structurilor dure ale dintelui (smalţul şi dentina). Chiar dacă pulpa este îndepărtată în urma tratamentului endodontic, "va continua să fie hrănit prin vascularizarea structurilor din vecinătate", adaugă dr. Leahu.

Endodonţia are ca manoperă principala de tratament devitalizarea dinţilor (în termeni familiari, scoaterea nervului), prin urmărirea a câţiva paşi: "curăţarea canalelor radiculare, prepararea şi conformarea mecanică a acestora, sterilizarea şi obturarea", ne spune dr. Ionuţ Leahu.           

Tratamentul de canal împiedică extinderea infecţiei la dinţii învecinaţi şi împiedică distrugerea dintelui unde a apărut infecţia. În funcţie de numărul de dinţi afectaţi, tratamentul de canal se poate efectua în una sau mai multe sedinţe, iar "în timp, poate apărea o colorare a dintelui. dar se poate corecta prin albire, faţetare sau prin aplicarea unei coroane", completează Dr. Ionuţ Leahu.   

O intervenţie la nivelul canalului radicular nu este atat de "rea" pe cât spun oamenii cu frică de dentist, ci se începe prin  "îndepărtarea ţesutului nervos iritat sau infectat care se află în interiorul rădăcinii dintelui", explică dr. Ionuţ Leahu.

În general, în cadrul aceleiaşi şedinte, canalul în care este localizat nervul va fi curăţat şi pregătit pentru a accepta un material special pentru obturarea canalului. Etapa finală a intervenţiei va fi închiderea canalului radicular cu un material steril, din plastic, cu rolul de a împiedica apariţia unei infecţii în viitor.

Cum ajungi cu acul rupt în canale?

Tratamentul implică utilizarea unor ace de diferite mărimi, cu scopuri precise: "pentru reperarea canalelor radiculare, se folosesc ace în formă de spirală (în limbaj medical, ace Kerr), prin care se incearca sondarea canalelor si se măsoară lungimea acestora", iar în tratamentul mecanic propriu-zis, se trece la curăţarea efectivă a acestora, "folosind ace <<brăduţ>> (sau Hedstrom), care asigură atât curăţarea eficientă a canalelor, cât şi îndepărtarea resturilor din canal la scoaterea acelor", ne informează dr. Ionuţ Leahu. 

Dacă te întrebi care este utilitatea acestor termeni şi informaţii medicale, ei bine, pentru sănătatea ta este bine să îi ştii. În plus, pe scaunul dentistului te vei simţi mai confortabil ştiind toate aceste informaţii.

Un alt aspect, la fel de important, este că pentru tratarea unui dinte se utilizează "seturi de ace adaptate la necesităţile dintelui respectiv", adaugă dr. Ionuţ Leahu, pornind de la dimensiuni şi culori diferite: alb, galben, gri, roz etc. 

Având în vedere existenţa acelor subţiri, realizate din diverse materiale, utilizate pentru o varietate de probleme dentare, există posibilitatea apariţiei accidentelor în timpul tratamentelor. Accidentul cel mai des întâlnit constă în ruperea unui părţi din ac şi înţepenirii acelei bucăţi în interiorul dintelui. Ca urmare, "porţiunea de ac ruptă împiedică depăşirea zonei respective cu un alt ac, deci anulează efectuarea unui tratament endodontic corect", susţine dr. Klodian Hazizi,  medic dentist, competenţă Endodonţie.   

Prezenţa acelui fragment de ac poate determina apariţia unei infecţii la nivelui rădăcinii, punând in pericol viitorul dintelui.        Toate acele endodontice folosite în timpul tratamentelor, au o durată de folosinţă mai mare sau mai mică, în funcţie de gradul de utilizare, de forma canalelor dentare, de complicaţiile apărute în timpul procedurii sau, cel mai adesea, de impedimentele naturale din timpul procedurii.          

Un ac îndoit, cu spirele tocite sau care a fost utilizat la un număr mare de cazuri şi probleme dentare, trebuie aruncat:

"După fiecare utilizare, acele sunt însemnate cu numărul utilizarilor şi se verifică dacă sunt sau nu imperfecţiuni. Medicii clinicilor pe care le deţin întâlnesc din ce în ce mai des pacienţi cu ace rupte şi lăsate pe canale. Toate acestea se întâmplă din cauza faptului că medicii nu ţin cont de recomandările producătorilor şi le folosesc mai mult de 4-5 ori", sugerează dr. Leahu.

O altă problemă este aceea că acele uitate pe canale pot să nu apară în radiografiile dentare: "Au existat cazuri de măsele asa-zis <<tratate>>, canale obturate, cărora trebuia să li se aplice un tratament de sterilizare, dat fiind că pansamentul nu mai exista. În radiografie, un canal a apărut cimentat, însă doar priceperea medicului stomatolog şi utilizarea microscopului a făcut posibilă sesizarea acelui ac", afirmă dr. Leahu.    

Simptomele prezenţei unui ac în canalul dentar sunt asociate cu infecţia, care rămâne în interiorul dintelui şi nu neapărat legate de acul în sine: "Acul este un obstacol în calea unui tratament de succes. Poate să doară, însă, la fel de bine, poate să nu doară şi să devină o infecţie cronică", afirmă Dr. Klodian Hazizi,  medic dentist, competenţă Endodonţie. În acest caz, reintervenţia în zona respectivă este necesară, însă, chiar şi după rezolvarea acestei probleme, pacientul va rămâne cu sensibilitate la rece/cald, la periajul dentar şi la mestecarea pe dintele respectiv.         

"Explozia" de pacienţi cu ace "uitate" pe canale, a dus la conturarea şi utilizarea pe scară largă a unui aparat, pe cât de banal, pe atât de important in endodonţie – microscopul. Microscopul creşte semnificativ rata de succes a unui tratament: "Doar aşa, medicul  endodont poate vedea de 25 de ori mai bine şi reuşeşte să stabilească un diagnostic clar în afecţiuni, să trateze corect şi complet canalele, să reuşească proceduri inaccesibile fără miscroscop", completează dr. Ionuţ Leahu.    

În urma intervenţiei microscopice, pacientul se reface rapid, datorită faptului că ţesuturile moi nu sunt traumatizate, procedura este nedureroasă, se economiseşte timp şi bani, nefiind necesară o altă intervenţie.        
Totodată, se folosesc substanţe lubrifiante care scad forţa, atât asupra acelor, cât şi asupra dinţilor, iar utilizarea aparatelor de măsurare a lungimii canalelor radiculare creşte eficacitatea şi scad perioada post-tratament. Să nu uităm că radiografiile dentare efectuate înaintea, în timpul şi după finalizarea tratamentului, cresc şi ele rata de succes.

Ţinând cont de câteva reguli simple şi urmând protocoalele dentare, pot fi îndepărtate cu succes acele uitate pe canale şi evitate complicaţiile. Totodată, dr. Ionuţ Leahu precizează că "nu este necesar un tratament medicamentos decât dacă zona afectată doare, şi în general, se aplică anti-inflamatoare şi tratament de retratare a dintelui pe canal şi îndepărtarea acului".

În loc de încheiere, noi îţi sugerăm "Mai bine să previi, decât să te lamentezi", după cum spune un proverb românesc!

Citește și:
Vacanţa de vară îţi poate afecta dantura!
5 sfaturi pentru o dantură sănătoasă
Măseaua de minte: despre durere, complicaţii şi tratament


Exclusiv Online - 22.09.2014 Sursă foto: Shutterstock
Taguri: dentist, dantura, masele
Citește pe descopera.ro
O DESCOPERIRE incredibilă elucidează unul dintre cele mai mari MISTERE ale fascinantei planete Marte. De zeci de ani, cercetătorii sunt intrigaţi de acest fenomen O DESCOPERIRE incredibilă elucidează unul dintre cele mai mari MISTERE...
ENIGMA anului 536 a fost rezolvată. Cum a schimbat cursul istoriei - VIDEO ENIGMA anului 536 a fost rezolvată. Cum a schimbat cursul istoriei -...
Gemeni Gemeni 22 mai - 21 iunie

În luna mai veţi avea o stare de spirit destul de echilibrată şi nu veţi accepta ca nicio problemă să vă afecteze dispoziţia pozitivă pe care o aveţi. Natura acestei luni este una de introvertire...citește mai departe

×

Zf.ro
Ce se întâmplă cu magazinele Profi în România. Reţeaua face anunţul care dă toate calculele peste cap Ce se întâmplă cu magazinele Profi în...
Cine vrea să devină milionar? Fraţii...
Este OFICIAL! Avem un nou miliardar în...
BusinessMagazin.ro
Începe construcţia autostrăzii pe care o aşteptăm de zeci de ani. Se fac 9 tunele de 5 km pe cea mai frumoasă autostradă din România Începe construcţia autostrăzii pe care...
Ce s-a întâmplat cu imperiul de milioane...
Mediafax.ro
E OFICIAL: Ce se întâmplă cu Radu Mazăre. Autorităţile din România, surprinse de mişcara DECISIVĂ făcută de fostul primar E OFICIAL: Ce se întâmplă cu Radu Mazăre....
„Vestul sălbatic digital”. Instrumente...
De ce ar trebui să mâncăm ce creşte...
Gandul.info
Un elev de liceu a văzut două profesoare tinere care stăteau de vorbă. A mers la ele sub pretextul că le întreabă ceva despre şcoală, iar ce a urmat e SCANDALOS. Adolescentul, prins accidental de poliţie/ Cadrele didactice sunt ŞOCATE Un elev de liceu a văzut două profesoare...
Noi detalii în cazul celor doi soţi care...
Şi-a cumpărat un Audi R8 de 130.000 de...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
BREAKING NEWS: Clipe de groază pentru această tânără care şi-a chemat un Uber pentru a merge acasă. A fost la un pas să fie răpită: "Avem grijă, e o lume nebună!" FOTO | BOMBĂ chiar în ziua protestului de la Piaţa Victoriei BREAKING NEWS: Clipe de groază pentru această...
Fiul marelui Gică Hagi, luat prin surprindere!...
BREAKING NEWS: România, în doliu! A murit...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
Telefoanele HUAWEI nu vor mai folosi ANDROID. Donald Trump a dat lovitura FATALĂ companiei Telefoanele HUAWEI nu vor mai folosi ANDROID....
Lilium Jet, primul vehicul de zbor pentru...
A fost LANSAT telefonul cu cea mai performantă...
ProMotor.ro
VIDEO - Ai văzut vreodată un IMPACT LA 200 KM/ORĂ? Este cel mai înfricoşător lucru din lume... VIDEO - Ai văzut vreodată un IMPACT LA...
VIDEO - ACCIDENT RAR în Bucureşti. Şoferul...
VIDEO - În mai ştiţi pe ŞMECHERUL CU...
Descopera.ro
PROBLEMA sexuală majoră pe care o au din ce în ce mai multe românce. Cum se poate REZOLVA simplu PROBLEMA sexuală majoră pe care o au din...
De câte ORI pe lună trebuie să FACI sex...
Locul dezmăţului şi al ORGIILOR sexuale....
ULTIMA ORĂ
Mazăre, prima reacţie după ce a fost prins. Fostul primar vorbeşte despre viaţa pe care a dus-o în Africa. „O să supravieţuiesc în puşcăriile din România”

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.