Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Caută în:

Cele mai

Ace uitate pe canal - Tu ştii ce-ţi face dentistul?

Mirajul preţurilor mici te poate împinge să iei decizii care te aduc pe scaunul chirurgului – fără voia ta, ai devenit încă o "victimă" a acelor uitate pe canale.

Pacientul tău, dar până când?

Ei bine, ca tine o păţesc din ce în ce mai mulţi pacienţi ai cabinetelor dentare cu reputaţie îndoielnică. De aici şi până la complicaţii, drumul mai are doar jumătate de pas... cealaltă jumătate "ai păţit-o", fără să ştii.

Mai grav este că mulţi dintre pacienţi nu ştiu că medicul lor dentist a făcut o astfel de greşeală, care i-ar putea costa scump. De cele mai multe ori, pacienţii se reîntorc pe scaunul doctorului stomatolog cu dureri, pulsaţii, chiar infecţii.

Tratamentul endodontic, inamicul durerii

Dacă ai dureri accentuate la rece, cald, simţi o presiune pe dinte, abcese, este cazul să te prezinţi la medicul tău dentist. În unele cazuri, necrozarea pulpei dentare "poate evolua aproape asimptomatic, ajungând să fie surprinsă în faze avansate de evoluţie, dacă nu se respectă igiena zilnică şi consultul de rutină, de cel puţin de 2 ori pe an", ne spune dr. Ionuţ Leahu, medic dentist, competenţă Implantologie Orală.      

Devii eligibil pentru un tratament endodontic atunci când nervul dintelui este distrus ireversibil de o carie sau o traumă:

"În acest caz, pulpa dentară se poate inflama şi/sau mări în volum, în funcţie de gradul în care este afectat dintele în cauză, iar din cauza presiunii pe care aceasta o exercita asupra cavităţii pulpare, apare senzaţia de durere, dintele devine sensibil la consumul de alimente prea reci sau fierbinţi, durere în cazul în care mesteci alimente pe dintele respectiv, coloraţie a dintelui, etc.", completează dr. Klodian Hazizi,  medic dentist, competenţă Endodonţie.       

Pulpa dentară este ţesutul moale din interiorul dintelui (canalele dentare) şi include vasele de sânge, nervi şi ţesut conjuctiv. În timpul dezvoltării dentare, aceste structuri sunt răspunzătoare de formarea structurilor dure ale dintelui (smalţul şi dentina). Chiar dacă pulpa este îndepărtată în urma tratamentului endodontic, "va continua să fie hrănit prin vascularizarea structurilor din vecinătate", adaugă dr. Leahu.

Endodonţia are ca manoperă principala de tratament devitalizarea dinţilor (în termeni familiari, scoaterea nervului), prin urmărirea a câţiva paşi: "curăţarea canalelor radiculare, prepararea şi conformarea mecanică a acestora, sterilizarea şi obturarea", ne spune dr. Ionuţ Leahu.           

Tratamentul de canal împiedică extinderea infecţiei la dinţii învecinaţi şi împiedică distrugerea dintelui unde a apărut infecţia. În funcţie de numărul de dinţi afectaţi, tratamentul de canal se poate efectua în una sau mai multe sedinţe, iar "în timp, poate apărea o colorare a dintelui. dar se poate corecta prin albire, faţetare sau prin aplicarea unei coroane", completează Dr. Ionuţ Leahu.   

O intervenţie la nivelul canalului radicular nu este atat de "rea" pe cât spun oamenii cu frică de dentist, ci se începe prin  "îndepărtarea ţesutului nervos iritat sau infectat care se află în interiorul rădăcinii dintelui", explică dr. Ionuţ Leahu.

În general, în cadrul aceleiaşi şedinte, canalul în care este localizat nervul va fi curăţat şi pregătit pentru a accepta un material special pentru obturarea canalului. Etapa finală a intervenţiei va fi închiderea canalului radicular cu un material steril, din plastic, cu rolul de a împiedica apariţia unei infecţii în viitor.

Cum ajungi cu acul rupt în canale?

Tratamentul implică utilizarea unor ace de diferite mărimi, cu scopuri precise: "pentru reperarea canalelor radiculare, se folosesc ace în formă de spirală (în limbaj medical, ace Kerr), prin care se incearca sondarea canalelor si se măsoară lungimea acestora", iar în tratamentul mecanic propriu-zis, se trece la curăţarea efectivă a acestora, "folosind ace <<brăduţ>> (sau Hedstrom), care asigură atât curăţarea eficientă a canalelor, cât şi îndepărtarea resturilor din canal la scoaterea acelor", ne informează dr. Ionuţ Leahu. 

Dacă te întrebi care este utilitatea acestor termeni şi informaţii medicale, ei bine, pentru sănătatea ta este bine să îi ştii. În plus, pe scaunul dentistului te vei simţi mai confortabil ştiind toate aceste informaţii.

Un alt aspect, la fel de important, este că pentru tratarea unui dinte se utilizează "seturi de ace adaptate la necesităţile dintelui respectiv", adaugă dr. Ionuţ Leahu, pornind de la dimensiuni şi culori diferite: alb, galben, gri, roz etc. 

Având în vedere existenţa acelor subţiri, realizate din diverse materiale, utilizate pentru o varietate de probleme dentare, există posibilitatea apariţiei accidentelor în timpul tratamentelor. Accidentul cel mai des întâlnit constă în ruperea unui părţi din ac şi înţepenirii acelei bucăţi în interiorul dintelui. Ca urmare, "porţiunea de ac ruptă împiedică depăşirea zonei respective cu un alt ac, deci anulează efectuarea unui tratament endodontic corect", susţine dr. Klodian Hazizi,  medic dentist, competenţă Endodonţie.   

Prezenţa acelui fragment de ac poate determina apariţia unei infecţii la nivelui rădăcinii, punând in pericol viitorul dintelui.        Toate acele endodontice folosite în timpul tratamentelor, au o durată de folosinţă mai mare sau mai mică, în funcţie de gradul de utilizare, de forma canalelor dentare, de complicaţiile apărute în timpul procedurii sau, cel mai adesea, de impedimentele naturale din timpul procedurii.          

Un ac îndoit, cu spirele tocite sau care a fost utilizat la un număr mare de cazuri şi probleme dentare, trebuie aruncat:

"După fiecare utilizare, acele sunt însemnate cu numărul utilizarilor şi se verifică dacă sunt sau nu imperfecţiuni. Medicii clinicilor pe care le deţin întâlnesc din ce în ce mai des pacienţi cu ace rupte şi lăsate pe canale. Toate acestea se întâmplă din cauza faptului că medicii nu ţin cont de recomandările producătorilor şi le folosesc mai mult de 4-5 ori", sugerează dr. Leahu.

O altă problemă este aceea că acele uitate pe canale pot să nu apară în radiografiile dentare: "Au existat cazuri de măsele asa-zis <<tratate>>, canale obturate, cărora trebuia să li se aplice un tratament de sterilizare, dat fiind că pansamentul nu mai exista. În radiografie, un canal a apărut cimentat, însă doar priceperea medicului stomatolog şi utilizarea microscopului a făcut posibilă sesizarea acelui ac", afirmă dr. Leahu.    

Simptomele prezenţei unui ac în canalul dentar sunt asociate cu infecţia, care rămâne în interiorul dintelui şi nu neapărat legate de acul în sine: "Acul este un obstacol în calea unui tratament de succes. Poate să doară, însă, la fel de bine, poate să nu doară şi să devină o infecţie cronică", afirmă Dr. Klodian Hazizi,  medic dentist, competenţă Endodonţie. În acest caz, reintervenţia în zona respectivă este necesară, însă, chiar şi după rezolvarea acestei probleme, pacientul va rămâne cu sensibilitate la rece/cald, la periajul dentar şi la mestecarea pe dintele respectiv.         

"Explozia" de pacienţi cu ace "uitate" pe canale, a dus la conturarea şi utilizarea pe scară largă a unui aparat, pe cât de banal, pe atât de important in endodonţie – microscopul. Microscopul creşte semnificativ rata de succes a unui tratament: "Doar aşa, medicul  endodont poate vedea de 25 de ori mai bine şi reuşeşte să stabilească un diagnostic clar în afecţiuni, să trateze corect şi complet canalele, să reuşească proceduri inaccesibile fără miscroscop", completează dr. Ionuţ Leahu.    

În urma intervenţiei microscopice, pacientul se reface rapid, datorită faptului că ţesuturile moi nu sunt traumatizate, procedura este nedureroasă, se economiseşte timp şi bani, nefiind necesară o altă intervenţie.        
Totodată, se folosesc substanţe lubrifiante care scad forţa, atât asupra acelor, cât şi asupra dinţilor, iar utilizarea aparatelor de măsurare a lungimii canalelor radiculare creşte eficacitatea şi scad perioada post-tratament. Să nu uităm că radiografiile dentare efectuate înaintea, în timpul şi după finalizarea tratamentului, cresc şi ele rata de succes.

Ţinând cont de câteva reguli simple şi urmând protocoalele dentare, pot fi îndepărtate cu succes acele uitate pe canale şi evitate complicaţiile. Totodată, dr. Ionuţ Leahu precizează că "nu este necesar un tratament medicamentos decât dacă zona afectată doare, şi în general, se aplică anti-inflamatoare şi tratament de retratare a dintelui pe canal şi îndepărtarea acului".

În loc de încheiere, noi îţi sugerăm "Mai bine să previi, decât să te lamentezi", după cum spune un proverb românesc!

Citește și:
Vacanţa de vară îţi poate afecta dantura!
5 sfaturi pentru o dantură sănătoasă
Măseaua de minte: despre durere, complicaţii şi tratament


Exclusiv Online - 22.09.2014 Sursă foto: Shutterstock
Taguri: dentist, dantura, masele
Citește pe descopera.ro
BEŢI des VIN alb sau vin roşu fără să cunoaşteţi ce se ascunde în realitate în STICLELE pe care le cumpăraţi BEŢI des VIN alb sau vin roşu fără să cunoaşteţi ce se ascunde...
Experimentul ŞOCANT pe care un tânăr medic l-a făcut pe o sclavă TÂNĂRĂ. "Are o dimensiune extraordinară" Experimentul ŞOCANT pe care un tânăr medic l-a făcut pe o sclavă...
Rac Rac 22 iunie - 22 iulie

Treceţi printr-o perioadă frumoasă a vieţii dumneavoastră chiar dacă sunteţi mai capricioşi decât de obicei. Sunteţi vioi şi înzestraţi cu un magnetism deosebit, astfel că cei din jur sunt...citește mai departe

×

Zf.ro
ATENŢIE! Cum se pregăteşte ANAF să oprească evaziunea fiscală URIAŞĂ ATENŢIE! Cum se pregăteşte ANAF să oprească...
DEZASTRUL de pe piaţa muncii: Sunt salarii...
Cum poţi să-ţi creşti semnificativ banii...
BusinessMagazin.ro
DESOPERIRE EPOCALĂ: NASA a descoperit pe Marte dovezi care sugerează viaţă extraterestră DESOPERIRE EPOCALĂ: NASA a descoperit pe...
Cum arată si unde se află cel mai mare...
Mediafax.ro
Europa va fi afectată de un val de caniculă. Temperaturile vor atinge şi 40 de grade Celsius Europa va fi afectată de un val de caniculă....
A consumat mâncare EXPITATĂ timp de un...
Sindicatele din Poliţie vor să dea în...
Gandul.info
A descoperit un obiect misterios pe plajă, a cărui formă i-a plăcut. L-a dus acasă şi l-a aşezat în grădină, printre flori, ca element de decor. Când a ieşit din casă, la scurt timp după aceea, a crezut că face INFARCT / Mobilizare impresionantă a autorităţilor A descoperit un obiect misterios pe plajă,...
Poliţiştii au descins la casa unui bărbat...
O doctoriţă a fost chemată, la miezul...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
Momente terifiante surprinse în direct la TV! Femeile au fost alergate şi scuipate, în faţa întregii planete Momente terifiante surprinse în direct...
Detalii despre unul dintre cele mai delicate...
CE E ASTA? Cea mai frumoasă seară a României...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
Un fost luptător SEAL a oferit, în câteva cuvinte, soluţia INCREDIBILĂ pentru distrugerea dictaturii lui Kim Jong-un din Coreea de Nord, folosind această „armă”. Expert: S-ar putea să meargă! Un fost luptător SEAL a oferit, în câteva...
Află dacă telefonul tău HUAWEI va fi...
Galaxy Note 10 mai SCUMP ca iPhone? SAMSUNG...
ProMotor.ro
ADIO fumat în maşină! Uite ce lege dură se pregăteşte! ADIO fumat în maşină! Uite ce lege dură...
Ce aduc românii în bagaje când se întorc...
Maşină cu un NUMĂR DE ÎNMATRICULARE...
Descopera.ro
Acesta este cel mai PROST lucru pe care un BĂRBAT îl poate face după o PARTIDĂ de sex Acesta este cel mai PROST lucru pe care...
Sexul în timpul celui mai mare război:...
Decizie ISTORICĂ luată de Pornhub, cel...
ULTIMA ORĂ
Cazul fetiţei din Mehedinţi | Avocat: Micuţa de 8 ani, luată de poliţişti din casa în care a crescut, este FOARTE BINE/ Cine este MAMA adoptivă

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.