5 alimente care îţi îmbunătăţesc imunitatea

Imunitatea este mai scăzută în timpul perioadelor reci, aşa că este util să iei măsuri suplimentare pentru a te feri de bolile de sezon.
  • Publicat:
5 alimente care îţi îmbunătăţesc imunitatea

E nevoie de ceva mai mult de un măr pe zi pentru a ţine doctorul departe, cu atât mai mult cu cât iarna s-a întors în forţă şi sezonul de gripă este în plin avânt.

Dacă eviţi locurile aglomerate, te speli pe mâini cât poţi de des, ba chiar ai fost şi suficient de prevăzător pentru a te vaccina antigripal, ai putea să stai destul de liniştit în aşteptarea primăverii. Dacă nu, tot poţi face câte ceva pentru a-ţi întări sistemul imunitar: mănâncă multe fructe şi legume şi bea 8-10 pahare de apă, pe zi. În plus, încearcă să introduci în dietă şi următoarele alimente, care îţi asigură un plus de protecţie împotriva bolilor de sezon. Iată 6 dintre acestea:

Iaurt

Probioticele, sau mai precis culturile vii care se găsesc în iaurt sunt bacterii sănătoase care te feresc de microorganisme cauzatoare de boli. Deşi acestea se găsesc şi sub formă de suplimente alimentare, cel mai eficient este pentru sistemul tău imunitar să le iei din iaurt. Fă-ţi un obicei din a mânca zilnic un iaurt, dar fereşte-te de variantele degresate sau cu fructe, care au o cantitate mult prea mare de zahăr.

Usturoi

Această rudă mai evoluată a cepei, usturoiul conţine un ingredient activ numit alicină, care luptă eficient împotriva bacteriilor şi a infecţiilor. În cadrul unui studiu britanic realizat pe 146 de voluntari, li s-a dat la jumătate usturoi, timp de 12 săptămâni şi celeilalte jumătăţi placebo. Cei care au primit usturoi au fost cu până la două treimi mai puţin predispuşi să răcească. Un alt studiu a descoperit faptul că, persoanele care consumă mai mult de 6 căpăţâni de usturoi pe săptămână au o rată de incidenţă a cancerului colorectal cu 30% mai mică şi a celui de stomac cu 50% mai scăzută. Trebuie să fii un mare iubitor de usturoi ca să poţi consuma această cantitate, dar având în vedere care este miza, de ce nu?

Supa de pui

Un studiu realizat la Universitatea din Nebraska a descoperit că supa de pui blochează migraţia celulelor albe inflamatorii, o descoperire importantă, deoarece simptomele răcelii sunt un răspuns la acumularea acestor celule în bronhii. Cisteina, aminoacidul eliberat de carnea de pui în timpul procesului de gătire are compoziţie asemănătoare cu medicamentele pentru bronşită, ceea ce ar putea explica rezultatele studiului. Lichidul puţin sărat care este supa menţine mucusul fluid, la fel cum fac medicamentele pentru răceală, iar ceapa şi usturoiul pe care le conţine creşte capacitatea supei de pui de a întări imunitatea. Mai ai nevoie şi de alte motive pentru a mânca mai des supa de pui?

Ceai

Persoanele care beau 5 ceşti de ceai negru pe zi, timp de 2 săptămâni, au de 10 ori mai mult interferon, care luptă împotriva virusurilor, decât cei care au băut o băutură fierbinte placebo, arată un studiu realizat la celebra universitate Harvard.  Aminoacidul responsabil pentru creşterea eficienţei sistemului imunitar este l-teanina, care se găseşte din belşug în ceaiul negru şi în cel verde.

Carne de vită

Deficienţa de zinc este una dintre cele mai întâlnite probleme nutriţionale ale adulţilor mai ales în cazul vegetarienilor, care scot astfel din dietă o sursă esenţială a acestui mineral care întăreşte imunitatea. Şi acest lucru este cu atât mai rău cu cât chiar şi o deficienţă medie de zinc poate creşte riscul de infecţii. Consumul unei cantităţi optime de zinc este vitală pentru dezvoltarea celulelor albe ale sistemului imunitar, cele care recunosc şi distrug bacteriile şi virusurile dăunătoare organismului tău.

Foto: 123rf.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”