VACCINAREA (VII). Vaccinurile pe care trebuie să le facă femeile gravide: vaccinul gripal și vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular (dTpa)

Dacă am adus în discuție sincopele din comunicarea educațională ce ține de responsabilitatea medicilor, am să fructific ocazia reprezentată de invitația făcută de „Ce se întâmplă, Doctore?” ca să îi vorbesc publicului despre acele vaccinuri prea puțin discutate și explicate, pe care ar trebui să le primească femeia însărcinată și nou-născutul. Acestea țin de sfera mea de competență, căci sunt neonatolog, lucrez cu „produsul finit” rezultat din sarcină.
  • Publicat:
  • Actualizat:
VACCINAREA (VII). Vaccinurile pe care trebuie să le facă femeile gravide: vaccinul gripal și vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular (dTpa)
Foto: Dragoș-Paul Hagiu
  • Autor: Dr. Claudia Dobocan, medic rezident neonatologie
  • Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „MS Curie”

În România, precum și în alte țări din lume, există un program național de imunizare a femeilor gravide, rețeaua de sănătate publică având obligația, prin medicii de familie, de a pune la dispoziția femeilor însărcinate și asigurate două vaccinuri.

Primul este vaccinul gripal, care ar trebui să fie făcut femeilor ale căror trimestre 2 și 3 de sarcină se suprapun peste sezonul de circulație a virusului gripal.

Dezvoltarea titrului protector de anticorpi se produce în termen de 2-3 săptămâni de la vaccinare, anticorpii materni au pasaj transplacentar, protejând atât mama cât și viitorul nou-născut, ale cărui prime luni de viață vor fi contemporane circulației intense a virusului gripal.

Este o imunizare absolut necesară, întrucât gripa la gravide se poate manifesta foarte violent, putând conduce la naștere prematură, greutate mică la naștere sau probleme pulmonare la nou-născut.

Vaccinul gripal destinat adulților și gravidelor nu conține virus (material genetic viral), neputând produce boala și în niciun caz nu are efect teratogen (nu afectează produsul de concepție, copilul din uter), nici dacă este administrat în primele săptămâni de sarcină. Este foarte sigur și aduce beneficii extraordinare.

Fac apel către medicii de familie, ginecologi și neonatologi: îi rog să nu mai dezinformeze (a se citi „sperie”) gravidele, iar dacă au orice fel de nelămurire cu privire la indicațiile de vaccinare, să citească recomandările producătorilor și ale Colegiilor de experți!

Al doilea vaccin, oferit prin program național, începând cu august 2019, este cel diftero-tetano-pertussis acelular (dTpa).

Este indicat a se administra în săptămânile 27-36 de sarcină sau cu cel puțin 4 săptămâni înaintea datei probabile a nașterii, acesta fiind intervalul de formare a anticorpilor protectivi și a pasajului lor transplacentar.

Care este rațiunea pentru vaccinare!? În primul rând, protejează mama contra difteriei, tetanosului și tusei convulsive. În al doilea rând, acoperă vaccinal nou-născutul până la vârsta primei doze de vaccin hexavalent (2 luni), care conține cele trei antigene discutate, plus încă 3 (hepatita B, poliomielită, Haemophilus influenzae tip B).

Trebuie menționat că tusea convulsivă, boala produsă de agentul bacterian Bordetella pertussis, a reînceput a fi diagnosticată în populația pediatrică.

Apoi, vaccinul protejează nou-născutul contra tetanosului neonatal, o boală față de care s-ar afla la risc în eventualitatea unei nașteri accidentale, într-un mediu contaminat cu acest bacil de pe sol (Clostridium tetani), sau în urma tăierii cordonului ombilical cu un obiect nesteril și contaminat, sau în urma contaminării clostridiene a oricărei leziuni.

În al treilea rând, oferă protecție contra difteriei, o boală cu o mortalitate enormă la vârsta pediatrică, produsă de bacteria numita Corynebacterium diphteriae.

În VACCINAREA (VIII) descriu pe larg cele două vaccinuri obligatorii la naștere: vaccinul BCG și vaccinul HepB.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”