Sergiu Stoica, medicul care operează cu sufletul!

Coordonează departamentul de neurochirurgie al spitalului de copii “Marie Curie” din Bucureşti. Şi, de curând, a pus bazele un spital privat destinat exclusiv patologiei neurochirurgicale atât pentru adulţi cât şi pentru copii. Dr. Sergiu Stoica este supraspecializat în neurochirurgie vasculară şi tumorală la universităţi de prestigiu din Franţa şi Canada şi ne oferă o speranţă. În cazul în care aveţi o problemă neuro-chirurgicală, primiţi acelaşi tratament în România ca în orice alt centru superspecializat din Europa de Vest sau din Statele Unite.
  • Publicat:
Sergiu Stoica, medicul care operează cu sufletul!

Coordonează departamentul de neurochirurgie al spitalului de copii “Marie Curie” din Bucureşti. Şi, de curând, a pus bazele un spital privat destinat exclusiv patologiei neurochirurgicale atât pentru adulţi cât şi pentru copii.

Dr. Sergiu Stoica este supraspecializat în neurochirurgie vasculară şi tumorală la universităţi de prestigiu din Franţa şi Canada şi ne oferă o speranţă. În cazul în care aveţi o problemă neuro-chirurgicală, primiţi acelaşi tratament în România ca în orice alt centru superspecializat din Europa de Vest sau din Statele Unite.   

CSÎD: Daţi-ne câteva exemple: ce înseamnă faptul că un pacient care are nevoie de o intervenţie neurochirurgicală obţine în România acelaşi standard de tratament ca în Europa de Vest?

Dr. Sergiu Stoica: Operăm multe neurinoame (n.r. tumori benigne dezvoltate din nervi). Operăm frecvent şi adenoame hipofizare (tumori benigne ale hipofizei, glandă situată la baza creierului) cu rezultate extrem de bune. Sunt subdomenii din neurochirurgie la care noi, echipa, ne pricepem foarte bine.

CSÎD: Sunteţi specialist în microchirurgie. Ce presupune acest domeniu?

Dr. Sergiu Stoica: Sunt două concepte diferite. Conceptul de chirurgie minim invazivă constă în faptul că, datorită tehnologiei, putem să abordăm diverse tumori sau alte probleme neurochirurgicale prin orificii foarte mici. Operăm spre exemplu tumorile de hipofiză printr-o singură nară şi putem să facem acest lucru pentru că folosim un endoscop. Este o cameră video foarte subţire, dedicată. Poţi să scoţi, printr-o singură nară, adenoame de 5-6-7 centrimetri. În afară de căile naturale, în celelalte zone ale capului, căutăm să operăm prin incizii mici. Şi folosim zone anatomic pretabile – coridoare naturale care permit o disecţie fără nicio afectare a creierului. Cum facem asta? Folosim microscop şi instrumente pentru microchirurgie dedicate. Estetic, intervenţiile se traduc prin cicatrici minore, acoperite de podoaba capilară.

CSÎD: Spuneţi deseori: creierul nu trebuie să ştie că a fost operat. De ce?

Dr. Sergiu Stoica: Aceasta nu este ideea mea, unul dintre pionierii neurochirurgiei din Statele Unite a enunţat conceptul. La vremea respectivă, nu era posibil. Dar neurochirurgia a evoluat datorită tehnologiei şi tot ceea ce facem la nivelul acesta foarte ridicat se datorează în mare parte dezvoltării tehnologiei, de la investigaţii până la tot ce avem în sala de operaţie – navigaţie, monitorizare, microscop, disector cu ultrasunete. Aşadar specialitatea este extrem de tehnologizată şi în felul acesta putem să spunem în prezent : “Creierul are şanse să nu ştie că a fost operat’’.

CSÎD: În sală, monitorizaţi complet  pacientul. Mai exact ce înseamnă aceasta?

Dr. Sergiu Stoica: Este vorba de o monitorizare completă din partea specialistului anestezist – tensiune, puls, saturaţie cu gaze în sânge. Dar în ceea ce facem noi, ca să ne dăm seama că operaţia decurge în siguranţă, avem nevoie şi de monitorizare neuro – electro – fizologică. Adică toate circuitele nervoase, pe care presupunem că le-ar putea afecta operaţia, sunt monitorizate cu ajutorul unui aparat care măsoară rezistenţa electrică.

CSÎD: Ce înseamnă ‘’aceleaşi standarde ca în Vest’’ în cazul tumorilor maligne?

Dr. Sergiu Stoica: În cazul tumorilor maligne, trebuie să oferi un echilibru, să faci o rezecţie cât mai completă  fără să aduci vreun deficit neurologic. În contextul acesta, tehnologia este importantă. Ai nevoie de neuro-navigaţie ca să ştii cât mai bine limitele de unde pleacă tumora. Ai nevoie de un neuro-anestezist care să monitorizeze atât de bine pacientul încât să-l trezească în timpul operaţiei. Atunci i se face un aşa numit ‘’mapping-cortical’’, adică vedem zonele responsabile de anumite funcţii, cum ar fi vorbirea sau mişcarea, ca să ne oprim cu rezecţia cât mai aproape de zonele respective, dar fără să le lezăm. Am făcut multiple operaţii în care pacienţii au fost treziţi în timpul intervenţiei, astfel controlul este perfect. Ca să facem această ‘’hartă corticală’’ folosim stimulatoare, folosim ecografia şi RMN-ul în sala de operaţie, repet ca să realizăm o rezecţie cât mai completă a tumorii, dar care să nu lase deficite neurologice.

CSÎD: E puţin bulversant pentru că, spuneţi dvs., e mai uşor să operezi o tumoră malignă decât una benignă, dar situată la baza creierului. Ne explicaţi diferenţele?

Dr. Sergiu Stoica: Aşa şi este. Tumorile maligne sunt tumori care infiltrează creierul. Ne imaginăm un fruct sau o legumă care a putrezit într-o zonă. Ce faci? Decupezi zona respectivă. Sigur, fiind vorba despre creier, nu poţi să oferi o zonă de siguranţă. La nivelul plămânului sau al ficatului ce facem? Rezecăm un lob. În creier, nu e posibil să faci acest lucru. Şi atunci, repet, trebuie să păstrezi un echilibru între cât să rezeci ca să ai o rezecţie cât mai completă a tumorii fară să aduci deficite neurologice.

CSÎD: De ce ar fi mai simplu decât operaţia unei tumori benigne?

Dr. Sergiu Stoica: Frecvent, la baza creierului se dezvoltă tumori benigne care cresc fie din învelişul creierului şi se numesc meningioame, fie cresc din nervi şi se numesc neurinoame. Tumorile respective, prin faptul că sunt situate profund, presupun mult exerciţiu din partea chirurgului şi abilităţi tehhice dezvoltate. De ce? La nivelul bazei craniului intră arterele care vascularizează creierul şi pe acolo ies nervii. În contextul unei tumori, pe lângă faptul că aceasta e profundă, e înconjurată şi de artere importante şi de nervi importanţi care presupun expertiză evoluată.

CSÎD: După ce aţi operat o tumoră beningă, ce se întâmplă ulterior cu pacientul?

Dr. Sergiu Stoica: În general, în toate tumorile benigne se presupune că nu au nevoie de un tratament oncologic şi atunci, cel mai frecvent, ne mai întâlnim cu pacienţii la consultaţie, la un interval stabilit de dinaintea intervenţiei. Îi verificăm prin examen RMN şi gata.

Aceleaşi performanţe şi la stat şi în privat

CSÎD: Unde vă pot găsi pacienţii?

Dr. Sergiu Stoica: Operez copii la spitalul Maria Curie şi operez adulţi la ‘’Brain Institute’’. Şi este vorba atât despre patologie tumorală cât şi despre cea vasculară. Dacă mă întrebaţi despre performanţe, rezultatele sunt identice, operaţia decurge la fel şi la Marie Curie şi la Brain Institute. În privat însă, ulterior operaţiei, mediul e mai protejat, cu mai multe resurse atunci când pacientul se trezeşte.

CSÎD: La ‘’Brain Institute’’ spuneţi că intenţionaţi să şi predaţi. Cui?

Dr. Sergiu Stoica: Nu suntem afiliaţi niciunei universităţi la acest moment. Nu e o şcoală unde se predă. Dar la noi se pot supraspecializa medici neurochirurgi, în patologii în care avem rezultate foarte bune.

Text: Ioana Georgescu

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân