Vreau sa renunt la fumat!

Vesti bune pentru orice fumator – renuntarea la tigara permite ca sanatatea sa fie recuperata progresiv si sa ajungi sa te simti in timp la fel de bine ca un nefumator.
  • Publicat:
Vreau sa renunt la fumat!
Sa renunt la fumat? Da!

Vesti bune pentru orice fumator – renuntarea la tigara permite ca sanatatea sa fie recuperata progresiv si sa ajungi sa te simti in timp la fel de bine ca un nefumator.

Ai acum posibilitatea sa apelezi la numeroase metode care te ajuta „sa te lasi”, insa fara o vointa ferma este practic in zadar. Nu uita, studiile arata ca fumatoarele sunt mai vulnerabile decat fumatorii.

Nicotina se elimina usor, ce te faci insa cu dependenta psihica? Insomnia, iritabilitatea, anxietatea dureaza de la cateva zile pana la cateva saptamani din momentul renuntarii la fumat. Gestul prin care duci tigara la gura, asocierea fumatului cu viata sociala sunt mai greu de depasit. Dar nu imposibil daca iei in calcul ca frumusetea si sanatatea sunt serios afectate de acest obicei.

Riscul de infarct este de 10 ori mai mare, cel de accidente vasculare cerebrale de 22 de ori in special in cazul fumatoarelor de peste 40 de ani care apeleaza la contraceptia hormonala (pilula). De asemenea, fumatul poate grabi menopauza cu cativa ani, osteoporoza este mai frecventa, iar fumatoarele raman mai greu insarcinate – riscul de sarcina extrauterina, precum si de avort spontan cresc odata cu numarul de tigari.

Bebelusul are si el de suferit, devine automat mai sensibil la infectiile pulmonare.

Cat despre beneficiile renuntarii la fumat, iata doar cateva:

  • Dupa 48 de ore organismul nu mai contine nicotina.
  • Dupa 8 zile mirosul si gustul incep sa revina.
  • Dupa 1 luna respiratia se amelioreaza si vocea se limpezeste, pielea isi regaseste stralucirea.
  • Dupa 1 an riscul accidentelor cardiace este redus la jumatate.
  • Dupa 10 ani riscul unui accident cardiac a reatins nivelul unei persoane care nu a fumat niciodata, iar riscul unui cancer la plamani este redus la jumatate.


P.S.: Incepe prin a arunca scrumierele, brichetele si tot ce e legat de tutun. Apoi organizeaza-ti un program incarcat in primele 10 zile pentru a evita inactivitatea, ispita tigarii sau rontaitul.

Mai multe sfaturi pentru o renuntare mai usoara la fumat in Larousse Medicini alternative, www.raobooks.com

 

Citeşte mai multe articole pe tema dependenţei de fumat în dosarul nostru Cum să te laşi de fumat – renunţă la dependenţă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Iubeste cafeaua! Face minuni...
Iubeste cafeaua! Face minuni...
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân