Vaccinarea, cea mai eficientă metodă de prevenţie împotriva bolilor infecţioase

În fiecare an are loc Săptămâna Mondială a Imunizării, ocazie cu care se atrage atenţia asupra siguranţei şi eficienţei vaccinurilor.
  • Publicat:
Vaccinarea, cea mai eficientă metodă de prevenţie împotriva bolilor infecţioase
FOTO: 123rf.com / Vaccinarea, cea mai eficientă metodă de prevenţie împotriva bolilor infecţioase

În fiecare an, la sfârşitul lunii aprilie are loc Săptămâna Mondială a Imunizării. Cu această ocazie, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) alături de Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) atrage atenţia asupra siguranţei şi eficienţei vaccinurilor, una dintre cele mai eficiente metode de prevenţie împotriva bolilor infecţioase, care contribuie la salvarea a 2-3 milioane de vieţi anual.

În prezent, aproximativ 30 de afecţiuni pot fi prevenite prin vaccinare, iar cercetătorii au în dezvoltare peste 260 de vaccinuri care să acopere un număr mai mare de afecţiuni, cu scop preventiv sau curativ. Acestea sunt destinate bolilor infecţioase, afecţiunilor oncologice, alergiilor, bolilor autoimune sau neurologice.

Vaccinurile pot proteja pe oricine, de la nou-născuţi la seniori şi sunt recomandate pacienţilor cronici şi totodată sunt importante pentru că oferă protecţie la nivelul întregii comunităţi din care pot face parte şi copii sau adulţi care, din diferite motive medicale, nu se pot vaccina.

”Obiectivul nostru este acela de a contribui la asigurarea accesului universal la vaccinuri şi vaccinare, fie că vorbim despre vaccinarea copiilor sau despre vaccinarea adulţilor. În România sunt două elemente esenţiale care trebuie abordate. Primul dintre ele, asigurarea stocurilor necesare de vaccinuri, care se poate face printr-un dialog continuu şi constant între autorităţi şi producători. Producţia unui vaccin poate dura şi doi ani, astfel că evaluarea necesarului de vaccinare şi solicitările către producători trebuie făcute cu simţ de răspundere şi cât mai din timp. Cel de-al doilea aspect este legat de creşterea ratei de vaccinare prin adresarea îngrijorărilor privind siguranţa şi eficienţa vaccinurilor. Vaccinurile sunt eficiente, ca dovadă, la nivel global a scăzut mortalitatea cauzată de rujeolă cu 85% în aproape două decenii, iar cazurile de rubeolă cu 97%.

Vaccinurile sunt sigure, procesul de producţie al acestora este unul extrem de riguros şi de atent monitorizat, iar 70% din timpul necesar pentru producţie este alocat testării calităţii produsului”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv al ARPIM.

Rata de acoperire vaccinală în România este mult sub pragul de 95% recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În cazul vaccinării antirujeolice, acoperirea vaccinală a scăzut de la 89% în 2016 la 86% în 2014, iar în cazul vaccinării anti-poliomielită, a scăzut de la 94% la 89% în aceeaşi perioadă de timp.

”Aproape jumătate dintre români – 46% – nu sunt convinşi că vaccinarea este cea mai sigură metodă de apărare împotriva unor boli infecţioase, conform unui studiu realizat la începutul acestui an . Această lipsă de convingere se observă în scăderea ratei de vaccinare şi mai departe în creşterea numărului de îmbolnăviri şi decese cauzate de afecţiuni prevenibile prin vaccinare, cum ar fi rujeola. Spre exemplu, la data de 19.04.2019 erau 16.552 de cazuri de rujeolă confirmate în România, dintre care 62 de decese. 

Vaccinurile sunt sigure, sunt eficiente şi salvează vieţi. Niciunul dintre miturile care circulă în spaţiul public şi care sperie adulţii nu pot fi dovedite medical. Recomandăm părinţilor să se adreseze medicului de familie şi să-şi vaccineze copiii, iar adulţilor să ţină cont de recomandările de vaccinare specifice etapei de viaţă în care se află”, a adăugat Dr. Dina Mergeani, Preşedinte al SNMF.

Vaccinurile reprezintă una dintre cele mai mari descoperiri medicale din istorie, iar beneficiile acestora pentru starea de sănătate a individului, dar şi pentru sistemele de sănătate şi societate sunt de necontestat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”