Substanţele chimice din ambalajele de plastic scad nivelul de vitamina D

Un nou studiu sugerează că atunci când intrăm în contact cu substanţele chimice din ambalajele de plastic, scade nivelul de vitamina D.
  • Publicat:
Substanţele chimice din ambalajele de plastic scad nivelul de vitamina D
FOTO: pexels.com / Substanţele chimice din ambalajele de plastic scad nivelul de vitamina D

Expunerea la bisfenol A (BPA) şi substanţe chimice de tip ftalaţi care se regăsesc în diferite tipuri de cosmetice, pastice şi ambalaje ale alimentelor, pot reduce nivelul de vitamină D al adulţilor, sugerează un nou studiu.

BPA, ftalaţii şi alte chimicale care afectează sistemul endocrin sunt asociaţi sănătăţii şi problemelor aparatului reproducător şi, totodată, reprezintă un risc pentru copiii tineri şi femeile însărcinate. Aceasta este prima cercecetare pentru a se descoperit legătura dintre vitamina D şi aceste substanţe chimice, fiind foate importantă având în vedere că vitamina D este esenţială pentru creier, oase şi sănătatea inimii. Lipsa vitaminei D la adulţi poate provoca declin mental, migrene cronice şi pot accentua simptomele persoanelor care suferă de diabet şi cancer.

Vitamina D, în cantităţi mai mici la femei decât la bărbaţi

Studiul publicat în jurnalul online Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism include datele de la 4,667 de adulţi care au participat la chestionar în perioada 2005-2010. De asemenea, participanţii la studiu au oferi mostre de sânge şi urină pe care cercetătorii le-au analizat pentru a determina nivelul de vitamină D şi expunerea la chimicalele care afectează sistemul endocrin.

Când cercetătorii au comparat aceste măsuri, au descoperit că persoanele care erau expuse la cantităţi mari de ftalaţi aveau un nivel scăzut de vitamina D comparativ cu persoanele expune la cantităţi mici de ftalaţi. Aceste observaţii erau vizibile în rândul femeilor, nu şi al bărbaţilor. Într-un comunicat de presă, autorul studiului Lauren Johns spune că aproape fiecare persoană de pe planetă este expusă la BPA şi ftalaţi, aşadar ”există posibilitatea ca aceste chimicale să reducă nivelul de vitamină D din corp”.

Corpul creează propria vitamină D atunci când razele soarelui sunt absorbite prin piele şi, de asemenea, poate fi asimilat şi din alimente fortifiate şi suplimente. În corp, vitamina D acţionează ca un hormon şi are rolul de a regla diferite procese fiziologice importante.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”