Medicament pentru Alzheimer, testat cu succes

Un nou medicament pentru Alzheimer a fost testat şi rezultatele sunt din cele mai promiţătoare, astfel atingându-se un nou prag în lupta cu boala.
  • Publicat:
Medicament pentru Alzheimer, testat cu succes

Căutările pentru descoperirea unui medicament care să funcţioneze pentru a tratat Alzheimer par a se apropia de un real succes, după ce, pentru prima dată într-un studiu clinic amplu, un astfel de medicament a fost capabil să reducă placa amiloidă din creierul pacienţilor şi să încetinească progresul demenţei.  

Sunt necesare studii mai ample pentru a şti dacă noul medicament este cu adevărat eficient, dar dacă rezultatele sunt pozitive, medicamentul poate fi primul care combate cu succes atât modificările cerebrale,  cât şi simptomele bolii Alzheimer.

În afară de câteva medicamente care pot încetini declinul memoriei timp de câteva luni, nu există un tratament eficace pentru Alzheimer, care afectează aproximativ 44 de milioane de oameni din întreaga lume, inclusiv 5,5 milioane de americani. Se estimează că aceste cifre se vor tripla până în 2050.

Studiul a implicat 856 pacienţi din Statele Unite, Europa şi Japonia, cu simptome timpurii de declin cognitiv. Ei au fost diagnosticaţi fie cu insuficienta cognitiva uşoară, fie cu demenţă uşoară a boolii Alzheimer, şi toate au avut acumulări semnificative de proteine amiloide, care se constituie în plăci la nivelul scoarţei cerebrale la persoanele cu boala Alzeheimer, a spus Dr. Lynn Kramer, medic-sef al Eisai, o companie cu sediul in Japonia a dezvoltat medicamentul, cunoscut sub numele de BAN2401, împreună cu Biogen, cu sediul în Cambridge, Massachusetts.

Multe alte medicamente au reuşit să reducă nivelurile de amiloide, dar nu au prevenit declinul memoriei sau alte dificultăţi cognitive. În cazul administrării acestui medicament s-a constatat atît un nivel de amiloid redus, cît şi scăderea declinului cognitiv comparativ cu pacienţii cărora li sa administrat placebo.

Dintre cei 161 de pacienţi din grupul care a luat cea mai mare doza, 81% au avut scăderi semnificative ale nivelurilor de amiloid, pe care le-au transformat  din amiloid pozitiv în amiloid negativ, ceea ce înseamnă ca nivelurile de amiloid pacienţilor a scăzut într-un procent suficient de mare pentru a ajunge sub pragul care provoacă demenţa. Şi pe o serie  de teste cognitive şi funcţionale care măsoară memoria şi abilităţile cum ar fi planificarea şi raţionamentul, grupul cu doze mari de medicament a demonstrat un declin cognitiv care a scăzut cu 30% mai mult decât rata de scădere a grupului placebo.

Rezultatele au fost semnificative statistic la 18 luni după ce pacienţii au început să ia medicamentul, dar îmbunătăţirea a început să fie observată după aproximativ şase luni. Cei 253 de pacienţi din grupul care a primit cea de-a doua doză cea mai mare aveau şi rezultate privind nivelul de amiloide şi cognitive care au urmat o tendinţă similară.

Sursa: nytimes.com
Foto: 123rf.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Noutăţi pentru dieta zilnică
Noutăţi pentru dieta zilnică
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”