Bronşiolita favorizează apariţia astmului

Des întâlnite la bebeluşi, bronşiolita, în particular, şi infecţiile virale în general, cresc riscul de astm mai târziu în viaţă, ne atenţionează specialiştii.
Bronşiolita favorizează apariţia astmului

Des întâlnite la bebeluşi, bronşiolita, în particular, şi  infecţiile virale în general, cresc riscul de astm mai târziu în viaţă, ne atenţionează specialiştii.
 

Bronşiolita este boala inflamatorie a căilor respiratorii manifestată printr-un sindrom bronşitic acut.

Din ce în ce mai multe studii au arătat că acei copii care au avut atacuri repetate de bronşiolită la vârste fragede au mai multe riscuri să devină victime ale astmului odată cu trecerea anilor. De exemplu, autorii unui studiu suedez au constatat că 39% dintre bebeluşii care au fost spitalizaţi pentru bronşiolită au dezvoltat o formă de astm înainte de vârsta de 18 ani.

Bronşiolita are puterea de a afecta sistemul imunitar al copiilor, făcându-i mai vulnerabili în faţa mediului extern, dar şi a propriului organism.

Mai precis, virusurile respiratorii au un impact important asupra anumitor tipuri de “limfocite T” (categorii de globule albe), cu un rol esenţial pentru calmarea inflamaţiei bronhiilor. La pacienţii care suferă de astm bronşic, această inflamaţie este declanşată în mod disproporţionat în cadrul acţiunii unor elemente exterioare care afectează alergenii (poluanţi, polen, acarieni de praf…).

Virusurile respiratorii modifică celulele de reglementare care sunt extrem de valoroase în lupta împotriva astmului, aducându-le la o formă apropiată de limfocitele ce favorizează apariţia astmului.

Nandini Krishnamoorthy, medicul care a organizat studiul de cercetare a concluzionat: “Altfel spus, binele se aliază cu răul!”.