Trance Dance, un ritual şamanic modern care te ajută să scapi de stres şi să găseşti liniştea profundă

Viaţa ne aduce tot felul de momente care ne solicită, ne stresează, ne creează traume. Din dorinţa de a reuşi să mă relaxez mai uşor, de a găsi drumul către mine însămi, de a mă cunoaşte mai bine, am încercat tot felul te terapii alternative, tratamente sau ritualuri atipice. Aşa am descoperit Trance Dance, un ritual şamanic modern care te ajută să îţi găseşti echilibrul interior, să te descoperi şi să vindeci anumite răni ce încă te apasă.
  • Publicat:
Trance Dance, un ritual şamanic modern care te ajută să scapi de stres şi să găseşti liniştea profundă

Viaţa ne aduce tot felul de momente care ne solicită, ne stresează, ne creează traume. Din dorinţa de a reuşi să mă relaxez mai uşor, de a găsi drumul către mine însămi, de a mă cunoaşte mai bine, am încercat tot felul te terapii alternative, tratamente sau ritualuri atipice. Aşa am descoperit Trance Dance, un ritual şamanic modern care te ajută să îţi găseşti echilibrul interior, să te descoperi şi să vindeci anumite răni ce încă te apasă.

Nu am stat deloc pe gânduri când prietena mea din liceu, Carmen Iorgulescu, absolventă de Studii Universitare şi Master în Psihologie, m-a invitat la un astfel de ritual. Întotdeauna am vrut să încerc lucruri noi, dar în acelaşi timp am fost extrem de selectivă, alegând doar acele terapii complementare facilitate de oameni în care am avut încredere. Nu de alta, dar să nu pierd timpul…

Carmen a câştigat o experienţă de peste 10 ani în Consultanţă de Management şi Resurse Umane, are experienţă pedagogică în cadrul Facultatii de Jurnalism unde a predat cursurile de Management al Resurselor Umane şi Management de Proiect, este trainer de educaţie financiară şi antreprenorială la Ken Academy, unde învaţă copiii să fie responsabili. Şi, atunci când m-a sunat să îmi povestească despre experienţa ei cu acest ritual, abia am aşteptat să particip la un astfel de proces care a fost… exact aşa cum mă aşteptam.

O respiraţie profundă în ritm de dans, o eliberare de stres şi atingerea unei stări de linişte profundă. Iată ce înseamnă acest ritual şamanic, explicat de Carmen Iorgulescu, facilitator acreditat Trance Dance Ritual!

Ce se întâmplă doctore: Mai practică cineva în România Ritual Trance Dance?

Carmen Iorgulescu: Da, în acest moment mai sunt 3 persoane, în toată ţara. Este extraordinar că suntem mai mulţi, deoarce şi noi, facilitatorii, trebuie să intrăm în experienţa de Trance Dance Ritual. Pentru a fi un facilitator bun trebuie să fii şi „consumator” al experienţei, al ritualului. Eu am experimentat prima dată acest ritual şamanic contemporan, în Romania şi …m-a vrăjit pe loc.

Fiecare celulă mi-a şoptit apoi că acest ritual face parte din drumul meu, aşadar am pornit către Portugalia, unde mi-am făcut formarea chiar cu fondatorul şi directorul Trance Dance Internaţional, Wilbert Alix. Uitându-mă acum în urmă, îmi dau seama că nu a fost vorba doar despre a mă acredita ca Facilitator Trance Dance Ritual; Wilbert Alix, în sine, şi întregul program mi-au atins dezvoltarea personală, viaţa chiar, într-o formă profundă şi magică. 

CSÎD: Ce este de fapt Ritualul Trance Dance?
 

C.I.: Eu văd Ritualul Trance Dance ca un dans la infinit. O întâlnire cu noi înşine. Un dans liber şi conştient, ce permite emoţiilor să iasă la suprafaţă, permiţând corpului să ne şoptească adevărul despre noi. Şi când corpul vorbeşte, mintea îl ascultă! Trance Dance Ritual este o formă de dezvoltare personală care combină mişcarea conştientă a corpului, sunete vindecătoare, tehnici de respiraţie, acoperirea ochilor cu o banderolă – toate împreună stimulând o stare de conştiinţă extinsă, ce conduce la mai multă claritate, înţelegere, transformare, energie, bucurie, sănătate fizică şi emoţională.  

Trance Dance îţi oferă un spaţiu sacru unde poţi explora aspecte necunoscute ale vieţii, de a “vedea” răspunsuri nebănuite în interiorul tău, pe care apoi, poţi alege să le integrezi conştient în viaţa ta de zi cu zi. Ritualul funcţionează ca un catalizator în procesul individual de eliberare, transformare şi vindecare. 

Ceea ce îmi place la acest ritual este blândeţea şi totodată profunzimea lui. Ritualul Trance Dance respectă ritmul interior al fiecăruia, oferă libertatea de a accesa strict ceea ce ai nevoie, fără a te forţa către anumite trăiri. 

Unii aleg să îl perceapă doar ca o cale de eliberare de tensiuni, de stres, o cale de a te reconecta la ţine însuţi, de a te recentra. Trance Dance-ul te ajută să ieşi din tornada vieţii zilnice, din toate acţiunile multiple pe care le faci şi de a te reorienta către tine, către corpul şi inima ta.

Alţii merg mai în profunzime, accesează zone ale inconştientului unde sunt reprimate dureri personale sau colective, poveşti ce ne influenţează viaţa inconstient, din umbră. Aceştia folosesc ritualul ca instrument de vindecare şi transformare.

CSÎD: De ce se numeşte ritual?
 

C.I.: Natura sa de ritual este susţinută de proces şi îmbinarea a 7 elemente: pregătirea spaţiului sacru al ceremoniei, setarea unei intenţii personale (o întrebare care-şi caută răspuns, ceva ce dorim să clarificăm, să transformăm în viaţa noastră sau ceva ce ne dorim să creăm în viaţa noastră), acoperirea ochilor cu banderola, energia transformaţională a respiraţiei de foc, energia muzicii şi a ritmurilor de tobă, energia corporală a dansului, faza de integrare de la final: nemişcare, linişte.

Respiraţia de foc şi ritmurile muzicii reprezintă vehiculul de „călătorie” în Trance Dance. Acoperirea ochilor cu banderola ne ajută să luăm o pauză de la exterior şi să ne conectăm la noi înşine. Totodată, ne provoacă să ne deschidem celelalte simţuri. “Imagineaza-ţi un întuneric atât de profund şi de complet, încât ajungi să vezi cu inima şi nu cu ochii”, explică Wilbert Alix, directorul Trance Dance Internaţional.
 
CSÎD: Trance Dance are legătură cu transa? De ce se numeşte aşa?
 

C.I.: Iniţial, la o simplă căutare pe Google, Trance Dance-ul va da impresia unor oameni pierduţi, care dansează şi intră într-o stare de transă. Ritualul Trance Dance, sub nicio formă nu este aşa! El ne invită să ne lăsăm conduşi într-o călătorie interioară ce merge dincolo de percepţiile noastre obişnuite faţă de spaţiu şi timp. Este starea în care tu renunţi la dimensiunea corpului şi eşti o fiintă sferică, largă. Ritualul îţi facilitează accesarea unei stări  de constiintă extinsă.  
Istoric vorbind oamenii au intrat întotdeauna în stări de transă pentru a se apropia mai mult de divinitate, pentru a înţelege natura, universul, esenţa existenţei noastre. Ei simulau diverse elemente ale naturii sau anumite animale – dansau ca acele animale sau de exemplu, ca vântul, pentru a simţi mai intens acele elemente şi accesau starea de „transă”.

CSÎD: Care este istoria acestui ritual? Cum a apărut şi cum este acum?
 

C.I.: Dintotdeauna umanitatea a dansat şi s-a manifestat prin dans, indiferent de cultură. La finalul anilor 80, fondatorii acestei tehnici de dezvoltare personală (Wilbert Alix şi Frank Natale) au creat ritualul, dedicându-l în special celor foarte tineri, ca urmare a faptului că aceştia nu frecventau dezvoltarea personală asemenea persoanelor adulte sau în varstă. Spre surprinderea lor, o varietate largă de oameni au accesat acest ritual, însă cei foarte tineri au fost mai puţin captivaţi.

Explicaţia stă în faptul că Ritualul Trance Dance te ajută cumva, mai degrabă energetic decât analitic, să rezolvi lupta interioară cu Ego-ul. Iar, motivul pentru care cei foarte tineri nu se simţeau atât de atraşi de ritual este pentru că se aflau încă în procesul de dezvoltare al Ego-ului. Este destul de complicat să confrunţi ceva ce nu ai consolidat încă!

Astăzi, datorită contextului de viaţă, văd participanţi cu vârste din ce în ce mai scăzute, deschişi către transformare, către a-şi confrunta Ego-ul de la primele sale semne, înţelegând cât de mult îţi poate acesta perturba în mod negativ viaţa.
Ritualul Trance Dance se bazează pe provocarea Ego-ului şi accesarea zonele necunoscute, întunecate. Psihologia denumeşte această zonă: inconştient. 

Multe dintre lucrurile care ne afectează puternic, le reprimăm în inconştient, neştiind cum să le facem faţă la acel moment. Unele astfel de traume sunt atât de puternice, încât le uităm complet. Ele însă nu dispar. Rămân în noi şi ne ghidează viaţa şi alegerile din „umbră”.

Şamanii spun că atunci când trăim o traumă puternică, o parte din suflet pleacă, iar acel loc gol este ocupat de Ego – care îşi asumă rolul de gardian. Ego-ul jură că va prelua controlul şi te va proteja de posibilele viitoare traume, ce ar putea izvorî dintr-o sursă similară. Psihologii vorbesc despre dezvoltarea  „mecanismelor de aparare”.

Realitatea este că Ego-ul este un gardian ce oferă o falsă protecţie. Te poate ajuta pe moment, în special când eşti la vârsta copilăriei / tinereţii timpurii şi nu ai maturitatea de a gestiona o traumă, însă pe termen lung, te ţine captiv, într-o buclă care îţi crează tensiune interioară. 

Doar accesând inconştientul, văzându-ţi rana, trăindu-ţi durerea căreia iniţial nu i-ai făcut faţă, vei putea să produci schimbarea şi să vindeci acel spaţiu al existenţei tale. Această călătorie interioară trebuie făcută într-un spaţiu sacru, sigur. Iar Ritualul Trance Dance este facilitat astfel încât să creăm un astfel de spaţiu.

Uşile marcate cu „necunoscut” – acelea sunt zonele pe care dacă reuşim să le accesăm, vom produce transformarea si evoluţia spirituală,  dar acest lucru depinde ritmul şi alegerea fiecarei persoane în parte.

CSÎD: Am observat o similitudine între respiraţia de foc şi respiraţia holotropică.

C.I.: Eu am practicat respiraţia holotropică înainte de a experimenta Ritualul Trance Dance.  Seamănă foarte mult, într-adevăr. Eu văd Trance Dance-ul ca o respiraţie holotropică în mişcare, ce îţi permite să te exprimi totodată şi prin dans. Spre deosebire de respiraţia holotropică, Trance Dance-ul are ca destinaţie finală atingerea stării de linişte, de trăire a iubirii divine. Iar aceasta se atinge în ultima parte a experinţei, cea de integrare.

Ritualul Trance Dance te ajută să îţi accesezi atât Vindecătorul Interior (ca şi respiraţia holotropică), cât şi starea de linişte absolută, de tot şi nimic în acelaşi timp. Integrarea este foarte importantă şi pentru asimilarea în corp (şi în memoria acestuia) a experienţei trăite. Zic „în corp” pentru că mintea nu poate cuprinde cu adevărat tot ceea ce se întâmplă într-o stare de conştiinţă extinsă.  

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Scapă de durere fără pastile!
Scapă de durere fără pastile!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”