Dr. Aneta Munteanu: ”Copiii trebuie spălați pe dinți de la primul dinte de lapte”

În situația în care copiii trăiesc în zone cu fluoroză endemică (adică unde există prea mult fluor în apa de băut), prima pastă de dinți ar trebui să nu conțină fluor.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Aneta Munteanu: ”Copiii trebuie spălați pe dinți de la primul dinte de lapte”
Dr. Aneta Munteanu: ”Copiii trebuie spălați pe dinți de la primul dinte de lapte”

România este una dintre țările în care igiena dentară are loc încă de multe îmbunătățiri. Educația sanitară pleacă din familie, iar copiii trebuie să aibă rutina spălării pe dinți încă de la apariția danturii. Dr. Aneta Munteanu, medic primar stomatolog vorbește despre momentul spălării pe dinți, puterea exemplului și criterii pentru alegerea pastei de dinți și a periuței.

 

CSÎD: De la ce vârstă trebuie ca părinții să înceapă să spele copilul pe dinți?

Dr. Aneta Munteanu: Copilul ar trebui să fie spălat pe dinți de către părinți încă de la erupția primului dinte de lapte. Dar, așa cum aminteam anterior, încă dinainte de erupția dinților de lapte, părintele ar trebui să curețe gingiile copilului cu comprese sterile.

Părinții, un exemplu și în ceea ce privește spălarea pe dinți

CSÎD: Oferirea propriului exemplu părinți-copii funcționează și în cazul igienei dentare?

Dr. Aneta Munteanu: De cele mai multe ori funcționează. Dacă un copil observă o rutină de îngrijire a sănătății dinților la părinții săi, îi va fi mai ușor să o accepte și el. În plus, dacă părintele și copilul fac împreună periajul dentar, aceasta este o ocazie foarte bună ca părintele să ofere explicații despre necesitatea îngrijirii dinților, tehnica de periaj și durata acestuia.

Criterii de alegere a periuței dentare

CSÎD: Cum să aleagă părinții prima periuță de dinți, după ce criterii?

Dr. Aneta Munteanu: Prima periuță de dinți trebuie să fie potrivită vârstei copilului, să aibă peri moi de plastic, iar capătul activ să fie de dimensiuni mici și să aibă capul rotund.

Criterii de alegere a pastei de dinți

CSÎD: Cum să aleagă părinții prima pastă de dinți, după ce criterii?

Dr. Aneta Munteanu: Pasta de dinți ar trebui să fie aleasă după recomandările medicului stomatolog. Acesta stabilește ce pastă de dinți este potrivită în funcție de riscul la carie al copilului. În general, la ora actuală, se recomandă ca periajul dentar la copiii cu vârsta mai mică de 6 ani să se facă cu pastă de dinți cu fluor, cu o concentrație de maxim 1.000 ppmF. La început, când copilul nu știe să scuipe, se folosește o cantitate de pastă foarte mică („cât o boabă de orez” sau „dâră”), ulterior ajungând la o cantitate „cât o boabă de mazăre”. În situația în care copiii trăiesc în zone cu fluoroză endemică (adică unde există prea mult fluor în apa de băut), prima pastă de dinți ar trebui să nu conțină fluor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”