Bataturile: cum le abordam?

La persoanele active, bataturile de la picioare sunt normale.
  • Publicat:
Bataturile: cum le abordam?
Bataturile de la picioare

Bataturile sunt zone de piele ingrosata, intarita, moarta. Ele se formeaza pentru a proteja pielea si alte structuri aflate imediat sub piele de presiune, frictiune sau traumatism. Acestea pot avea o culoare galbuie sau spre gri, pot fi mai putin sensibile la atingere si la contact si pot avea un aspect rugos (neregulat).

Bataturile sunt normale

La persoanele active, bataturile de la picioare sunt normale. Ele devin o problema atunci cand cresc suficient de mult pentru a fi dureroase.

Bataturile de la picioare se formeaza in talpa, pe calcai si sub degetul mare de la picior. Ele apar de obicei si acolo unde degetele se freaca intre ele.

Partea interna a bataturilor poate fi dura sau moale. Astfel, o batatura moale se gaseste de obicei intre degete, in tip ce o batatura tare se gaseste frecvent la suprafata unei parti osoase a degetelor.

Cauzele bataturilor

Bataturile sunt cauzate de presiune si frecare repetata pe o zona a pielii, pe o perioada mai mare de timp. Presiunea determina prin urmare moartea unor celule ale pielii si formarea unei suprafete tari, protectoare. O batatura moale se formeaza in acelasi fel, doar ca transpiratia inmoaie centrul acesteia.

De cele mai multe ori vinovati sunt pantofii stramti ce exercita presiune asupra partilor laterale ale piciorului. Pantofii cu tocuri inalte afecteaza, in schimb, partea din fata a piciorului.

Pantofii prea largi cauzeaza alunecarea piciorului si frecarea acestuia de pantof, iar pantofii cu talpile prea subtiri creeaza o presiune marita asupra intregului picior.

Si purtarea sandalelor sau pantofilor fara sosete poate duce la frecare. Pielea piciorului intra in contact cu o cusatura sau o intaritura din interiorul pantofului si astfel apare batatura. Sosetele nepotrivite creeaza, la randul lor, presiune marita.

Cum se trateaza/previn bataturile

In functie de localizarea bataturii sau daca persoana afectata sufera si de diabet, arteriopatie periferica sau alte boli ce pot cauza probleme circulatorii sau amorteala, optiunile de tratament includ:

– consultarea unui medic pentru micsorarea bataturii;
– reducerea marimii acesteia prin inmuierea in apa calduta, iar apoi folosirea unei pietre ponce pentru a elimina cu delicatete pielea moarta;
– purtarea de pantofi confortabili. Acestia vor impiedica degetele de la picioare sa stea inghesuite, scazand astfel presiunea exercitata asupra bataturilor dure;
– folosirea de inserturi ortopedice, pentru a tine piciorul si degetele de la picioare intr-o pozitie cat mai comoda, pentru a preveni frecarea.

Tu cum scapi de bataturi?

Citeste si Rezolva problemele din mers!
Terapia varicelor – VNUS CLOSURE FAST

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nucile ne apara de cancerul mamar?
Nucile ne apara de cancerul mamar?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”