Inseminarea sau fertilizare in vitro? Un expert de renume mondial explică!

Care sunt paşii ce se urmează atunci când are loc fertilizarea in vitro? De ce nu se instalează sarcina mereu? Câţi copiii s-au născut prin FIV sau inseminare?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Inseminarea sau fertilizare in vitro? Un expert de renume mondial explică!
Prof. Dr. Tayfun Bağış - Inseminarea sau fertilizare in vitro?, foto arhiva medic

Acum patru decenii a avut loc primul FIV. Prof. Dr. Tayfun Bağış, şeful Departamentului de reproducere asistată din Spitalul Altunizade Acibadem explică ce soluţii oferă medicina reproductivă cuplurilor care îşi doresc să aibă copii, dar nu pot pe care naturală.

Medicina reproductivă oferă două soluţii pentru un cuplu care nu poate concepe în mod natural un copil: inseminarea sau fertilizarea in vitro. „Aceasta este o problemă controversată în medicină: care este mai bună? Deoarece mulţi medici duc pacientele direct la FIV. O altă parte, ca şi mine, le sfătuieşte ca aproape trei inseminări sunt egale cu un FIV. Multe studii susţin această afirmaţie. Dar pentru a avea o inseminare, ar trebui să aveţi infertilitate inexplicabilă sau doar infertilitate uşoară a factorului masculin, nu probleme grave de infertilitate masculină”, consideră dr. Bağış.

8 milioane de copiii s-au născut după ce s-au folosit tehnici de reproducere umană asistate

La peste 40 de ani de la primul FIV, s-a estimat că 8 milioane de copii s-au născut în toată lumea folosind FIV şi alte tehnici de reproducere asistată. Profesorul Tayfun Bağış a efectuat în jur de 15.000 de cicluri FIV şi a văzut domeniul evoluând. „Când am început această meserie în 2003, exista un singur protocol pentru FIV. A fost un protocol lung, un proces lung, durează 4-5 săptămâni. În zilele noastre, aproape 96% sau poate mai multe dintre cicluri se fac folosind protocoale scurte – începem injecţiile şi stimulăm ovarele doar cu câteva zile înainte de recoltarea ouălor, nu cu câteva săptămâni. De asemenea, la începutul carierei mele îngheţam embrionii sau ouăle folosind metoda de congelare lentă. În ultimii 10 ani, s-a dezvoltat un nou sistem: vitrificarea. Prin vitrificare, nu este nevoie de mai mult de 10 minute pentru a îngheta embrioni sau spermatozoizi. Este foarte uşor şi are mare succes. Când îi folosim, rata de succes este mai mare. Ne spunem că este ca materialul proaspăt sau chiar mai bun datorită vitrificării. În 2003, după procedura de extragere a ouălor, am introdus embrionii, oul fecundat, într-un fluid special. Numim aceste fluide „medii”. Sunt lichide foarte speciale şi foarte costisitoare. Acum 16 ani exista un singur fel, poate două tipuri de mediu, dar acum sunt multe. Şi un aspect foarte interesant – nu ştim exact conţinutul acestor medii, deoarece companiile nu dezvăluie ingredientele. Desigur, fiecare companie încearcă să-i convingă pe medici să îşi aleagă mediul, aşa că ei spun adesea dacă utilizaţi mediul nostru rata de succes sarcinii va creşte. Şi chiar s-a întâmplat! Am văzut că, într-adevăr, rata de succes a sarcinii creşte dramatic. De asemenea, acum folosim – nu pentru toţi pacienţii – EmbryoScope, un tip special de incubator care permite specialiştilor în infertilitate să monitorizeze permanent progresul ouălor fertilizate, fără să le scoată vreodată din incubatorul protejat. Aparatul face fotografii la fiecare zece minute şi face film din aceste fotografii, astfel încât să apăsaţi butonul pecomputer şi veţi vedea progresul embrionului”.

Eşec recurent de implantare

Cuvinte atât de greu de auzit şi de suportat pentru cuplurile care se străduiesc să conceapă un copil cu ajutorul medicinei de reproducere. Dar acest scenariu se întâmplă în procedurile FIV, iar medicii din întreaga lume încearcă să înţeleagă cum se întâmplă acest lucru şi ce pot face pentru a preveni acest lucru. Printre aceşti experţi se află prof. Dr. Tayfun Bağış, celebru pentru munca sa asiduă în domeniul teoriei infertilităţii imunologice. O descriere foarte scurtă a acesteia ar fi că, în multe cazuri, consideră experţii, corpul femeii respinge embrionul la fel cum pacientul transplantat nu acceptă noul organ.

Ce se întâmplă în timpul transferului de embrioni

„Acum, să vedem ce se întâmplă în timpul transferului de embrioni. Embrionul – o parte este oul femeii şi o parte sperma. Sperma este dintr-un corp diferit. Vine de la o altă persoană, nu este de la fratele tău, ci de la soţul tău. Nu vii din aceeaşi familie. Când implantezi spermă, acesta devine un transplant semiallogenic cum îl numeşte medicina. După aceea, introducem embrionul în endometru. Corpul, dacă funcţionează corect, practic ar trebui să-l arunce, ar trebui să-l respingă: acest lucru nu face parte din mine, voi ataca acest embrion. Ce se întâmplă? Nu ştim exact, dar ştim că unele sisteme acţionează diferit în endometru şi în restul corpului. Şi poate există ceva de genul soldaţilor care observă toată mişcarea şi, când văd inamicul, îl omoară, dar poate există şi unele ajutoare – primii sunt foarte agresivi, iar ceilalţi sunt mai puţin agresivi. În momentul implantării, celor mai puţin agresivi le creşte numărul şi agresivilor le scade. Aşa acţionează corpul. Deci, înainte de ovulaţie şi după ovulaţie avem sisteme total diferite. Unele femei nu pot schimba acest sistem, nu pot face schimbarea”, declară expertul.

Succesul este diferit pe grupe de vârstă

„De exemplu, femeile mai tinere de 35 de ani au o rată de sarcină de aproape 70%. Dacă sunt mai tinere de 30 de ani, pot avea o rată de sarcină de 80%, dar 15-20% dintre ele vor avea un avort spontan. De obicei, spunem că dacă aveţi mai puţin de 35 de ani, aveţi şanse de 50% să aveţi un copil”.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân