Ceaiul de ghimbir în sarcină: beneficii şi posibile reacţii adverse

Află ce efecte benefice are ceaiul de ghimbir în sarcină şi care sunt riscurile consumului în exces!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ceaiul de ghimbir în sarcină: beneficii şi posibile reacţii adverse

Ghimbirul are numeroase efecte benefice pentru organism, dar multe gravide se întreabă dacă îl pot consuma în siguranţă. Răspunsul este da! Ceaiul de ghimbir poate ameliora simptomele neplăcute în sarcină şi întăreşte sistemul imunitar, dar trebuie consumat cu măsură, pentru a nu exista reacţii adverse. Ce efecte benefice are ceaiul de ghimbir în sarcină, care sunt contraindicaţiile şi ce alte ceaiuri poţi consuma dacă eşti gravidă afli în articolul de mai jos!

Ceaiul de ghimbir în sarcină: beneficii şi contraindicaţii

Între 50% şi 90% din femeile însărcinate se confruntă cu greţuri matinale, mai ales în primul trimestru de sarcină. Acest simptom poate duce, la rândul său, la reducerea sau, din contra, la creşterea apetitului, ceea ce poate avea repercusiuni asupra greutăţii gravidei, dar şi asupra sănătăţii fătului. Din fericire, ceaiul de ghimbir poate ameliora aceste stări neplăcute, la fel şi vitamina B6.

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Food Properties, gravidele care consumă ceai de ghimbir au un risc mult mai redus de avort spontan şi greţuri matinale. Acest efect se datorează acţiunii gingerolului din ghimbir, o substanţă care are efecte similare antiemeticelor la nivelul tractului digestiv, favorizând astfel peristaltismul intestinal şi procesul de digestie. Prin urmare, balonarea, constipaţia şi crampele abdominale sunt ţinute la distanţă.

Gravidele sunt sfătuite să consume o cană cu ceai de ghimbir dimineaţa, imediat după trezire, şi seara, înainte de culcare.

Ceaiul de ghimbir în sarcină întăreşte imunitatea gravidei

Femeile însărcinate sunt mult mai sensibile în această perioadă şi mai predispuse la apariţia infecţiilor respiratorii. Pe lângă realizarea vaccinului antigripal, ele pot apela cu încredere la ceaiul de ghimbir pentru a-şi feri organismul de virusuri şi bacterii. Ghimbirul are proprietăţi antiinflamatorii şi antibacteriene, întărind astfel sistemul imunitar. Pentru că antibioticele sunt contraindicate în perioada sarcinii, este esenţial ca gravida să îşi sprijine imunitatea consumând alimente pline de vitamine şi minerale. Descoperă aici cele mai bune sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate!

Ceaiul de ghimbir reglează glicemia şi colesterolul

Ghimbirul este bogat în minerale care au rolul de a echilibra nivelul zahărului din sânge. De asemenea, aceste minerale au o influenţă benefică şi asupra nivelului colesterolului. Pentru a preveni apariţia fluctuaţiilor glicemice şi a hipercolesterolemiei, este indicat ca gravida să bea zilnic ceai de ghimbir şi să urmeze un regim sărac în alimente cu grăsimi nesănătoase şi prăjeli.

Ceaiul de ghimbir elimină durerile în gât

Proprietăţile emoliente ale ghimbirului sunt indicate în caz de infecţii la nivelul gâtului, precum faringita sau laringita, specifice sezonului rece. O cană cu ceai de ghimbir cald poate elimina durerea şi senzaţia de iritaţie în gât. Dacă se adaugă şi o linguriţă cu miere, efectul este garantat! De asemenea, ghimbirul poate ajuta la inducerea stării de relaxare, eliminând stările anxioase. La fel de importante sunt efectele sale antiinflamatorii, care ameliorează durerile musculare sau articulare, eliminând totodată starea de oboseală.

Ceaiul de ghimbir ajută la absorbţia substanţelor nutritive din alimente

Vitaminele, mineralele, fibrele, proteinele şi antioxidanţii sunt substanţe nutritive esenţiale atât pentru gravidă, cât şi pentru dezvoltarea armonioasă a fătului, de aceea este important ca regimul alimentar să fie cât mai sănătos. Ceaiul de ghimbir ajută la absorbţia eficientă a acestor substanţe şi menţine echilibrul nutriţional.

Ce reacţii adverse are ceaiul de ghimbir în sarcină

Consumat cu moderaţie, ceaiul de ghimbir nu prezintă contraindicaţii. Totuşi, dacă se face exces, pot apărea diverse reacţii adverse. Medicii recomandă maximum 1,2 grame de ghimbir zilnic în cazul femeilor însărcinate, altfel pot apărea reacţii alergice sau arsuri la stomac. În cazul gravidelor care prezintă risc crescut de pietre la rinichi, este mai bine să se evite ceaiul de ghimbir.

Alte efecte negative ale consumului excesiv de ceai de ghimbir pot fi: scăderea în greutate, defecte la naştere ale fătului, naştere prematură sau avort spontan, greutatea redusă a fătului sau hemoragie.

Alte ceaiuri recomandate în sarcină

În timpul sarcinii pot fi consumate fără grijă ceaiuri care nu conţin cafeină:

Pentru a evita orice fel de reacţii adverse, cere sfatul medicului înainte de a consuma ceaiuri!

Surse: parenting.com, americanpregnancy.org, livestrong.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”