Pesimiştii sunt mai predispuşi la accidente rutiere

Eşti genul de persoană care vede jumătatea plină a paharului sau jumătatea goală? Dacă te încadrezi în a doua categorie, s-ar putea să fii mai predispus la accidente de maşină.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Pesimiştii sunt mai predispuşi la accidente rutiere

Eşti genul de persoană care vede jumătatea plină a paharului sau jumătatea goală? Dacă te încadrezi în a doua categorie, s-ar putea să fii mai predispus la accidente de maşină.

Cercetătorii chinezi au descoperit că există o corelaţie între gândirea negative a şoferilor (tendinţa de a anticipa consecinţele negative ale evenimentelor, aşteptări negative) şi  frecvenţa accidentelor rutiere.

Şoferii cu atitudine negativă au fost implicaţi în mai multe accidente rutiere faţă de cei mai puţin negativişti, notează autorii studiului în revista PloS One. În timp ce alte studii au arătat că şoferii nervoşi sau agitaţi sunt mai predispuşi la accidente rutiere, studiile anterioare nu au explorat relaţia dintre latura emoţională a informaţiei şi comportamentul la volan, sunt de părere cercetătorii chinezi.

Iată cum a funcţionat experimentul:

  • Cercetătorii au recrutat 38 de şoferi care aveau o experienţă de condus de cel puţin 3 ani
  • Şoferii au fost împărţiţi în două grupuri – 23 de şoferi care conduc cu prudenţă şi 15 care conduc periculos – pe baza penalităţilor obţinute în anul anterior.
  • Participanţii au fost rugaţi să identifice dacă o fotografie are marginea roşie sau albastră, imaginile aveau scopul de a evoca emoţii negative, neutre sau pozitive. 

Şoferii din grupul periculos au avut nevoie de mai mult timp pentru a identifica cu  exactitate culoarea marginii când imaginea era negativă. Astfel, concluzionează cercetătorii chinezi există o corelaţie puternică între gândirea negativă şi numărul de accidente pe care fiecare şofer l-a avut în ultimii trei ani. Gândirea de tip negativ nu a fost detectată în grupul celor conduceau prudent.

Influenţa gândirii negative oferă o posibilă explicaţie pentru  comportamentului periculos la volan şi frecvenţa accidentelor rutiere. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”