Virusul Zika, susceptibil să se răspândească în Americi, avertizează OMS

Virusul Zika s-ar putea răspândi pe ambele continente americane, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), notează Mediafax.
  • Publicat:
Virusul Zika, susceptibil să se răspândească în Americi, avertizează OMS

Virusul Zika s-ar putea răspândi pe ambele continente americane, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), notează Mediafax.

Infecţia – care provoacă simptome precum o febră moderată, conjunctivită şi dureri de cap – a fost depistată deja în 21 de ţări din Caraibe, America de Nord şi America de Sud.

Ea a fost legată de mii de bebeluşi născuţi cu un creier subdezvoltat, iar unele ţări au îndemnat femeile să nu rămână însărcinate. În prezent nu este disponibil vreun tratament sau vaccin.
 
Virusul este originar din Africa şi s-a descoperit că s-a răspândit pentru prima dată în Brazilia în mai 2015.
 
Absenţa imunităţii naturale în Americi ar putea contribui la o răspândire rapidă a infecţiei. Zika este transmis prin muşcătura ţânţarilor din genul Aedes, prezenţi în aproape toate ţările din regiune, mai puţin în Canada şi Chile.
 
„PAHO anticipează că virusul Zika va continua să se răspândească şi probabil va atinge toate ţările şi teritoriile din regiune în care se află ţânţari Aedes”, a anunţat într-un comunicat Organizaţia Panamericană a Sănătăţii (PAHO), Biroul regional al OMS.
 
Biroul a confirmat că virusul a fost detectat în spermă şi că reprezintă „un posibil caz de transmitere sexuală de la o persoană la alta”, dar a precizat că sunt necesare probe suplimentare.
 
Aproximativ 80% dintre persoanele infectate nu prezintă simptome.
 
Însă cea mai mare îngrijorare o reprezintă eventualul impact asupra dezvoltării bebeluşilor în pântec. Începând din octombrie, numai în Brazilia au fost înregistrate aproximativ 4.000 de cazuri de microcefalie – bebeluşi născuţi cu un creier mai mic decât normal.
 
PAHO a avertizat femeile însărcinate să fie „deosebit de atente” şi să-şi consulte medicul înainte şi după ce vizitează regiuni afectate de virus.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”