Aproape jumătate dintre copiii diagnosticaţi cu malformaţii cardiace mor în România din cauza lipsei banilor şi a medicilor

Situaţia copiilor cu afecţiuni cardiovasculare este dramatică în România. În fiecare an, sute de copii care suferă de boli de inimă mor. Iată principalele cauze!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Aproape jumătate dintre copiii diagnosticaţi cu malformaţii cardiace mor în România din cauza lipsei banilor şi a medicilor

Situaţia copiilor cu afecţiuni cardiovasculare este dramatică în România. În fiecare an, sute de copii care suferă de boli de inimă mor din cauza absenţei centrelor de intervenţie şi a specialiştilor. Deşi beneficiază de formularul E 112, multe familii nu au bani să îşi asigure finanţarea pentru intervenţii în străinătate, avertizează medicii prezenţi la un eveniment ce a avut loc de curând la Facultatea de Medicină a Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, numit „Şansa la viaţă a copiilor cu Afecţiuni Cardiovasculare”.


„Anual, 1500 de copii cu malformaţii cardiace au nevoie de operaţie, din care 700 nu reuşesc să beneficieze de o intervenţie chirurgicală”, a atras atenţia chirurgul Victor Costache.

Operarea malformaţiilor cardiovasculare ale copiilor în România, o posibilă soluţie

Acest lucru s-ar putea întâmplă dacă statul ar permite şi clinicilor private includerea în sistemul de decontare al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, susţin specialiştii.

Această situaţie creează o falsă competiţie între sistemele public şi privat, care ar putea fi rezolvată într-o săptămană dacă Ministerul Sănătătii şi CNAS ar colabora cu specialiştii în chirurgie cardiovasculară.

Dacă vorbim despre decontări, CNAS decontează între 1.500 şi 2.000 de euro pentru o operaţie pe cord deschis realizată în spitalele de la noi, deşi costul real al unei operaţii este între 6.000 şi 7.000 de euro. În cazul pacienţilor trimişi în străinătate, statul e nevoit să deconteze între 45.000 şi 50.000 de euro pentru o singură intervenţie.

Din aceşti bani ar putea fi operaţi  în România şapte copii. Formularul E 112 e folosit abuziv în România, pentru intervenţii care pot fi făcute în tară.

„Datoriile pe care le inregistrează România sunt cauzate de modul abuziv în care e folosit acest formular”, spune prof dr. Victor Costache.

Dr . Horaţiu Suciu, şeful clinicii de Chirurgie Cardio-Vasculară de la Târgu Mureş, spune la rândul său: „Într-un an operăm circa 60 de copii nou-născuti cu malformaţii grave. Avem bani doar pentru acest număr. Încă pe atâţia suntem nevoiţi să-i refuzăm în fiecare an, din cauza lipsei fondurilor asigurate. Sunt copii care sunt trimişi prin transfer de la alte unităti medicale, dar pe care nu-i putem opera. În România s-ar putea rezolva toate cazurile de afecţiuni cardiace, atât la adulţi, cât şi la copii, cu condiţia că statul să se implice în sprijinirea financiară a acestor interventii”.

Conform CNAS, la 31 decembrie 2015,  suma plătită de CNAS pentru servicii medicale efectuate în străinătate era de 217,29 milioane de euro, dintr-un total de 415, 23 milioane de euro. O sumă care acoperă toate tipurile de intervenţii şi o situaţie care ne arată că la finalul anului 2015 statul român decontase jumătate din totalul de  intervenţii în străinătate.

Pentru anul în curs a fost alocat un fond de 515 milioane de lei pentru aceste servicii, din care 114,30 milioane prin suplimentare bugetară.

Această sumă include: serviciile medicale acordate în baza cardului European de asigurări sociale de sănătate (CEASS) şi a certificatului provizoriu de înlocuire a cardului european de asigurări sociale de sănătate (CIP), precum şi cele acordate în bază formularelor europene de deschidere de drepturi pentru resedintă şi tratament planificat, respectiv E106, E109, E120, E121/S1, E112/S2.

O altă problemă a medicilor, atât români, cât şi străini, care ar putea opera în România este echivalarea diplomelor din străinătate şi obţinerea dreptului de liberă practică. Acestea pot dura până la un an, deşi este vorba despre specialişti cu renume internaţional.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”