Cum ar trebui sa faca sport viitoarele mamici

Evita supraincalzirea. Miscarile care te solicita prea mult cresc temperatura corpului, ridica nivelul presiunii arteriale si conduc la transpiratie si deshidratare.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum ar trebui sa faca sport viitoarele mamici
Cum ar trebui sa faca sport viitoarele mamici?

Ce ar trebui sa stie o femeie insarcinata inainte de a incepe sa faca miscare? Sportul o ajuta sa se mentina in forma, sa aiba o nastere mai usoara si sa se recupereze mai repede dupa marele eveniment, insa care sunt miscarile optime, frecventa si intensitatea ce se recomanda viitoarelor mamici?

Evita supraincalzirea. Miscarile care te solicita prea mult cresc temperatura corpului, ridica nivelul presiunii arteriale si conduc la transpiratie si deshidratare. Nu trebuie sa te sperii, nu ti se va intampla nimic ingrozitor daca transpiri pe timpul sarcinii, insa din pricina pericolului de deshidratare este mai bine sa eviti exercitiile care te supraincalzesc.

Nu purta haine prea multe sau prea groase si fii mereu atenta la intensitatea miscarilor.

Controleaza-ti pulsul. Pe o scara de la 1 la 10, unde 10 reprezinta nivelul maxim de epuizare fizica, tu ar trebui sa te opresti la 7. La acest nivel respiriatia s-a accelerat, ai inceput sa te incalzesti si sa transpiri, insa poti sa vorbesti fara dificultati.

Daca ai un monitor pentru puls, fii cu ochii pe el si ai grija sa nu depasesti 145 bpm. Ca sport iti sugeram inotul, presiunea apei asupra corpului limiteaza cresterea pulsului, iar temperatura acesteia are efect revigorant.

Evita sariturile si sporturile care te zdruncina prea tare. La acest capitol intra joggingul, tenisul, squash-ul etc. Desigur, in prima parte a sarcinii, daca reusesti sa practici aceste sporturi la intensitate mica, iar efortul nu este prea mare, nu este obligatoriu sa le eviti. Totusi, pe masura ce sarcina evolueaza, stai departe de activitatile care te solicita prea mult.

Streching? Cu masura! Exercitiile de flexibilitate care vizeaza spatele, umerii si picioarele sunt importante, insa nu exagera. Atunci cand esti insarcinata, organismul produce un hormon, relaxina, care inmoaie tesuturile din zona pelviana, pregatindu-le pentru nastere.

Asta inseamna ca devin si ceva mai vulnerabile, in special atunci cand durata exercitiilor este mare. Limiteaza fiecare miscare la 6 – 7 secunde.

Mentine presiunea arteriala la un nivel scazut. Nu exersa cu greutati prea mari, in special zona inferioara a corpului. Antreneaza-te 4 zile pe saptamana, nu prelungi sesiunile de sport mai mult de 30 – 45 de minute, in primul si cel de-al doilea trimestru de sarcina.

In cel de-al treilea trimestru, limiteaza sesiunile la 20 – 25 de minute, 4 pana la 5 zile pe saptamana. In acest fel previi epuizarea.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dialogul din burtica mamei e posibil? DA!
Dialogul din burtica mamei e posibil? DA!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”