Diana Lefter, director creşă – ”Copilul trebuie lăsat să fie şi fericit şi furios şi trist şi răsfăţat”

Copiii sunt mini adulţi şi trăiesc toate stările sufleteşti. Doar că părinţii nu pot să îi vadă nefericiţi sau furioşi. Copiii trebuie însă să se exprime.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Diana Lefter, director creşă - ”Copilul trebuie lăsat să fie şi fericit şi furios şi trist şi răsfăţat”
Diana Lefter, director creşă - ”Copilul trebuie lăsat să fie şi fericit şi furios şi trist şi răsfăţat”, foto arhiva personală

În România multe informaţii din sfera educaţiei copilului vin prin filiera părinţi, bunici, prieteni, vecini. Însă astăzi există multe surse de inspiraţie în ceea ce priveşte formarea copiilor. De unde le luăm? Ce facem cu crizele de furie ale copiilor sau cu momentele de tristeţe? Am aflat mai multe de la inspector de specialitate Diana Lefter, director la Centrul de Îngrijire Timpurie Zebra Zou, cu ocazia unui seminar caritabil organizat pentru a-l ajuta pe Hari, unul dintre copiii de la creşa pe care o conduce, diagnosticat cu neuroblastom, o formă rară de cancer agresiv.


CSÎD: Se spune că mulţi îşi doresc un copil, însă puţini sunt cu adevărat conştienţi de schimbările ce se produc. Vi se pare adevărat?
Diana Lefter:
Recomandarea mea pentru toţi cei care îşi doresc un copil, este să se gândească în primul rând dacă sunt pregătiţi să fie cu adevărat părinţi, si dacă acel copil nu vine cumva din dorinţa de a demonstra cuiva ca poţi face şi asta, din dorinta de a satisface nevoile altora, din dorinţa de a scăpa de presiunile societăţii ş.a.m.d.
Dacă eşti conştient că poţi să-ţi îndeplineşti rolul de părinte în viaţa copilului tău atunci trebuie să te înarmezi cu răbdare şi să fii conştiincios când îţi faci temele.
CSÎD: Ce surse de informare le recomandaţi părinţilor pentru a construi o relaţie bună cu copii lor?
Diana Lefter:
Sursele de informare sunt multe şi diverse, atât în mediul online cât şi în domeniile specializate, dar e imporant să nu luaţi nimic de bun, fără a trece prin propriul filtru al gândirii. Copilul tău are nevoie să te cunoască autentic şi dacă tu accepţi că nu poţi să le ştii pe toate şi nu este nevoie să fii perfect nici măcar în relaţia cu copilul tău, atunci totul va decurge natural, şi relaţia se va clădi pe baze trainice si sănătoase.

Copiii trebuie să îşi exprime de mici toate stările sufleteşti

CSÎD: Ce valori le trebuie insuflate micuţilor încă din primii ani de viaţă?
Diana Lefter:
Nu cred că există un set standard de valori care trebuie introduse în viaţa copiilor, dar cred că un copil trebuie să crească liber, liber în gândire şi acţiune, liber în a-şi manifesta trăirile şi curiozităţile şi liber în a experimenta emoţii. De fapt cred că a permite unui copil să fie şi furios şi trist şi fericit şi plângăcios şi răsfaţat şi oricum, acceptându-i stările aşa cum vin, este cel mai bun lucru pe care un părinte i-l poate transmite copilului său.
Atunci când accepţi sentimentele copilului tău şi îl laşi pe acesta să le experimenteze liber, îl ajuţi să devină empatic, conştient de sine, îi oferi putere şi încrederea că nu va trebui niciodată să arate altceva decât simte, îi insufli sentimentul de apartentenţă şi acceptare, toate acestea sunt de o imporanţă crucială în dezvoltarea armonioasă a unui copil.

Părinţi fericiţi, copii fericiţi

CSÎD: Ce piedici pot apărea pentru părinţi în demersul construirii unei relaţii de calitate?
Diana Lefter:
Pentru ca părintele să poată crea o relaţie de calitate cu al său copil, trebuie în primul rând să aibă el însuşi o viaţă care să îl mulţumească. Dacă părinţii duc o viaţă echilibrată şi sunt mulţumiţi de starea financiară, de statutul social, de relaţiile cu familia extinsă/prietenii, atunci vor aduce acest echilibru şi în relaţia părinte-copil.
Dar poate cel mai important factor care ajută la construirea unei relaţii sănătoase, este timpul pe care un părinte îl petrece alături de copilul său, iar lipsa unui timp de calitate în care părintele să intreacţioneze cât mai autentic cu copilul său poate fi cu adevărat un impediment în construirea unei relaţii sănătoase.
Donaţii pentru Hari copilul de nici 3 ani diagnosticat cu neuroblastom se pot face aici ISTRATE ADINA MARIA RO60RZBR0000060020963050, documentele medicale şi detalii despre caz poate oferi mătuşa lui Andreea Gherghel, email: [email protected]

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”