Cum să faci acasă pastă de dinţi pentru copii

O pastă de dinţi din ingrediente naturale, făcută în casă rapid, poate fi o alternativă sănătoasă pentru a spăla copilul pe dinţi.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum să faci acasă pastă de dinţi pentru copii
foto 123Rf.com

Spălatul pe dinţi al copiilor rămâne o provocare şi o datorie a părinţilor atât pentru păstrarea sănătăţii danturii cât şi pentru căpătarea deprinderii de a se spăla de dinţi, gest ce trebuie repetat dimineaţa şi seara pe tot parcursul vieţii. Şi cu toate acestea, copiii nu sunt tocmai încântaţi, iar unele produse destinate spălării pe dinţi nu sunt prietenoase cu sistemul digestiv. Dat fiind faptul că în primii ani de viaţă micuţii înghit pasta de dinţi este nevoie de atenţie sporită.

Recunosc, viaţa alături de fiul meu de 2 ani şi jumătate este minunată, dar plină de provocări. Una dintre ele este spălatul pe dinţi. Pe când avea doar 2 dinţi, era foarte încâtat să se joace cu periuţa de dinţi încercând să mă imite. Ar fi stat ore în şir cu periuţa. Mă gândeam că spălatul pe dinţi va deveni o joacă, dacă este atât de încântat. Zilele şi lunile au zburat, dantura s-a îmbogăţit – uneori şi cu 4 bucăţi simultan. Nu şi pofta spălatului pe dinţi însă.

Spălatul pe dinţi la copii este obligatoriu


Aşadar momentele în care spun ”Marc Robin, hai să ne spălăm pe dinţi că suntem oameni cuminţi” sunt urmate de refuzuri categorice, plânsete şi părăsirea locului faptei. Medicul lui mi-a spus ”Nu cred că vreţi să-l duceţi la dentist să îi trateze cariile la 4 ani. Spălaţi-l chiar dacă prostestează”. Aşadar m-am înarmat cu foarte multă răbdare şi îl spăl. Micul este îndrăgostit nu de gestul spălatului pe dinţi ci de pasta de dinţi (pun un bob de orez pe periuţă).

Pastă de dinţi copii – ce ingrediente nu sunt bune pentru înghiţire


Cu toate acestea, temerile mele ca mamă nu încetează să apară căci am citit câteva studii care indică faptul că deşi pe pasta de dinţi este trecută vârsta de la care se poate folosi, unele ingrediente nu ar fi tocmai bune pentru copii din cauza faptului că micuţii înghit pasta de dinţi.
Situaţia pastelor de dinţi pentru copii nu era strălucită nici în ţara noastră. Acum 3 ani, Asociaţia Pro Consumatori a făcut un studiu de piaţă pe acest segment de produse şi rezultatele sunt descuranjante. Fluor, parabeni/conservanţi, coloranţi sintetici, sodium lauryl sulfate (SLS), polietilen glicol (PEG-uri), fenoxietalon, parfum sintetic, arome sintetice – sunt ingrediente prezente în pastele de dinţi pentru copii, dar ingrediente de evitat.

Pastă de dinţi pentru copii – se poate face şi acasă

Am găsit în acest studiu (www.apc-romania.ro) însă câteva reţete de pastă de dinţi naturală, uşor de făcut în casă recomandate de Loredana Kaschovitz, antreprenor cosmetice naturale. Şi nu trebuie să deţineţi un minilaborator pentru asta şi nici ingrediente scumpe – ulei de cocos virgin, bicarbonat de sodiu, sare neiodată, argilă sunt câteva dintre ingrediente. Personal, a doua reţetă o voi încerca.


Pastă pentru dinţi şi gingii sensibile:

  • 50 gr argilă albă
  • 50 ml glicerină vegetală
  • 15 picături ulei esenţial mentă
  • 15 picături ulei esenţial cuişoare

Mod de preparare:
Se amestecă treptat glicerina şi argila albă. Se adaugă treptat uleiurile esenţiale.
Produsul se depozitează într-un recipient închis la culoare, ferit de căldură.

Pastă de dinţi pentru respiraţie plăcută:

  • 3 linguriţe bicarbonat de sodiu
  • 2 linguriţe ulei de cocos
  • 20-25 picături de ulei esenţial de mentă

Mod de preparare: Se amestecă uleiul de cocos cu bicarbonatul de sodiu până când amestecul devine omogen. Adăugaţi treptat picăturile până la gradul de aromă dorit.
Se depozitează într-un recipient închis la culoare cu capac.

Pastă de dinţi pentru cicatrizarea rănilor:

  • 50 grame argilă albă
  • 50 grame de bicarbonat de sodium
  • 50 grame de glicerină vegetală
  • 1/3 linguriţă sare de mare fină neiodată
  • 8 picături de ulei esenţial de Tea tree
  • 8 picături de ulei esenţial de lavandă
  • 8 picături de ulei esenţial de cimbru


Mod de preparare – se amestecă până se omogenizează. Adăugaţi treptat picăturile până la gradul de aromă dorit.
Se depozitează într-un recipient închis la culoare cu capac.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”