Cum prevenim afecţiunile cauzate de ghiozdanele grele ale elevilor? Ghid pentru părinţi

Este bine ştiut faptul că ghiozdanele copiilor noştri depăşesc cu mult greutatea normală pe care aceştia ar trebui să o poarte într-o zi obişnuită de şcoală. Î
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum prevenim afecţiunile cauzate de ghiozdanele grele ale elevilor? Ghid pentru părinţi

Este bine ştiut faptul că ghiozdanele copiilor noştri depăşesc cu mult greutatea normală pe care aceştia ar trebui să o poarte într-o zi obişnuită de şcoală. Însă cum acest lucru pare să nu se schimbe, fizioterapeuţii vin cu alte soluţii, care să îi ajute pe părinţi să amelioreze sau chiar să prevină problemele cauzate de ghiozdanele grele de la şcoală.  

“Greutatea ghiozdanului nu ar trebui să depăşească 10% din greutatea corporală a unui copil. De exemplu, dacă greutatea medie a unui copil de 8 ani este de 24 kg, ghiozdanul acestuia nu ar trebui să depăşească 2 kg şi jumătate. Ghiozdanul trebuie să fie de tip rucsac, să aibă două barete aranjate egal şi să fie purtat aproape de spate, nu atârnat. Ghiozdanul nu trebuie ţinut pe un singur umăr, de aceea ar trebui evitate ghiozdanele de tip troler sau de tip poştaş. Acestea vor produce dezvoltări asimetrice ale musculaturii, favorizând apariţia, în viaţa adultă, a unor afecţiuni mult mai grave de tipul herniei de disc sau a spondilozei”, afirmă Bogdan Goga, fizioterapeut în cadrul studioului de recuperare medicală Terapie pentru Mişcare.

Riscuri la care sunt expuşi elevii

Fizioterapeutul adaugă faptul că, la fel ca orice factor de mediu, şi ghiozdanul îşi poate pune amprenta asupra dezvoltării musculaturii şi, implicit, asupra dezvoltării mai mult sau mai puţin corecte a întregului organism. “Ghiozdanele grele pot fi un factor favorizant în apariţia unor tulburări posturale. De asemenea, împreună cu alţi factori de mediu precum poziţia în bancă sau orele lungi petrecute la birou, în faţa calculatorului, într-o poziţie incorectă, pot duce la modificări posturale de tipul umerilor aduşi sau a cifozei, cunoscută în popor sub denumirea de . Copiii au tendinţa de a contracara greutatea mare a ghiozdanului prin anteriorizarea posturii, creând astfel condiţiile favorabile pentru a merge şi a sta cocoşaţi”, avertizează fizioterapeutul Bogdan Goga.

Soluţii pentru ghiozdanele grele

Fizioterapeutul Bogdan Goga le oferă părinţilor un ghid de prevenţie, dar şi sfaturi utile pentru identificarea şi tratarea problemelor care pot apărea la copii din cauza ghiozdanelor grele şi a poziţiei vicioase în bancă.

1. Prevenţia. Este cea mai simplă şi eficientă metodă prin care ne putem preocupa de sănătatea copiilor noştri. Ca părinţi, trebuie să aveţi grijă ca aceştia să aibă o poziţie corectă la birou, cu spatele şi coatele sprijinite de spătare, tălpile pe sol, să limitaţi timpul petrecut la birou, în faţa calculatorului, şi să îl prelungiţi pe cel petrecut afară, în aer liber, unde cei mici pot face mişcare, activitate fizică regulată şi sport. De asemenea, consultul periodic la medicul specialist pediatru, nu trebuie să lipsească.

2. Evaluarea posturală. O dată pe lună trebuie să urmăriţi linia umerilor, a omoplaţilor şi a bazinului. Dacă apar inegalităţi, trebuie să mergeţi la un ortoped pediatru pentru diagnosticarea problemei şi după la un fizioterapeut pentru o evaluare posturală de specialitate prin care acesta va urmări amplitudinea de mişcare articulară şi tonusul muscular ale copilului. Astfel, va putea concepe un program de kinetoterapie individualizat, menit să corecteze postura şi să contribuie la o dezvoltare fizică armonioasă.

3. Şedinţele de recuperare medicală. Dacă se constată o tulburare posturală, medicul specialist poate recomanda recuperare medicală. Fizioterapeutul va personaliza un program de kinetoterapie, şi va urmări ca terapia realizată prin mişcări specifice să corecteze sau să amelioreze afecţiunea. De regulă, kinetoterapia reprezintă una din cele mai eficiente soluţii pentru tulburările posturale de tipul cifozei, scoliozei sau a cifoscoliozei deoarece aceasta reuşeşte să redea echilibrul la nivelul muscular.

În ultimii 20 de ani, patologiile la nivelul coloanei vertebrale sunt într-o creştere alarmantă, durerile de spate fiind pe locul I ca incidenţă la nivel mondial, depăşind cu mult hipertensiunea arterială (locul II) sau diabetul zaharat (locul III). De aceea trebuie să avem grijă de sănătatea copiilor noştri, conştienţi fiind de faptul că durerile de spate pleacă din copilărie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”