Copil agresat la şcoală – cum îl pot ajuta părinţii

Fie că vrem să acceptăm sau nu în şcoli, copiii sunt agresaţi verbal, psihologic sau fizic. Cum recunoaştem un copil agresat? Ce măsuri se impun?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Copil agresat la şcoală - cum îl pot ajuta părinţii
Copil agresat- cum îi pot ajuta părinţii, foto 123rf.com

La şcoală, mulţi copii din România dar şi din alte ţări sunt agresaţi. Fie psihologic, fie verbal, fie fizic. De către alţi copii, uneori chiar profesori dar şi adulţi. Ce semne pot da de gândit părinţilor că nu este totul în regulă? Cum îi pot ajuta? Iată ce sfaturi am găsit pe platforma de situaţii de urgenţă – fiipregătit.ro


De curând, am fost şocaţi de vestea că un copil român s-a sinucis căci nu a mai rezistat presiunilor şi agresiunilor de la şcoală. Cum s-a întâmplat aşa ceva? Nu a putut fi ajutat de nimeni? Întrebări fără răspuns, dar care lasă răni adânci…

Iată însă cum se pot evita astfel de drame şi cum părinţii pot detecta semnele pe care le emite un copil ce nu se simte în siguranţă. Un copil speriat sau ameninţat nu va merge neapărat la părinţi să spună ce îl preocupă. Rolul părinţilor este acela de a fi un bun observator, un bun sfătuitor şi un pilon de încredere al copilului. Părinţii de asemenea, nu trebuie să trimită copiii la şcoală cu bijuterii, telefoane scumpe sau cu sume de bani importante pentru a nu îl expune riscului de a fi atacat.
Zi de zi părinţii trebuie să se intereseze ce activităţile şi întâmplările copiilor. Pe un ton calm şi prietenos, conversaţiile au rolul de a afla ce-l preocupă pe copil, ce frici are.
Experţii în psihologia copilului susţin că dacă părinţii sunt adesea furioşi şi agresivi, copiii îi vor copia. Aşadar, un comportament calm este de preferat acasă.

Nu este normal ca un copil să piardă regulat bunuri

Dacă copilul îţi spune că pierde frecvent bani sau alte valori sau dacă observi că sustrage bunuri din casă, e posibil să fie victima unor delincvenţi minori sau majori care percep aşa-zise taxe de protecţie. Discută deschis, cu tact, cu copilul şi dacă această situaţie se confirmă, sesizează Poliţia

Izolarea, refuzul de a vorbi ale copilului sunt semne care trebuie să vă pună pe gânduri

Dacă observi schimbări comportamentale majore, cum ar fi izolarea, refuzul de a comunica, teama, stări de panică şi nelinişte etc. nu lăsa lucrurile în voia lor! Încearcă să stai de vorbă cu copilul, cu profesorii, colegii sau prietenii apropiaţi, pentru a te lămuri cu privire la cauzele apariţiei acestor manifestări. Copilul îţi poate ascunde, din teamă, neîncredere sau pudoare, faptul că este victima unei agresiuni fizice sau psihice.
În unele situaţii se impunee mutarea copilului la o altă şcoală. Acesta trebuie avertizat de către părinţi despre ce presupune integrarea într-un alt mediu educaţional, schimbarea profesorilor, a colegilor, a traseului zilnic etc.

Evitarea certurilor şi a bătăilor 

Copiii trebuie să fie avertizaţi să nu se implice în bătăi sau certuri şi să semnaleze personalul de securitate, profesorii. 
Dacă ating sau împing pe cineva din greşeală să îşi ceară scuze şi să nu intre în discuţii contradictorii pe această temă.
Dacă un coleg sau un adult îl roagă sau îl ameninţă să facă ceva cu care nu este de acord, trebuie să ştie să refuze. Să ştie că se poate baza pe ajutorul părinţilor.

Copiii trebuie să vorbească deschis cu adulţii – profesori, psiholog al şcolii, părinţi dacă sunt şicanaţi sau agresaţi de către colegi sau adulţi.
Disputele cu colegii sunt inevitabile, însă este bine să nu se meargă atât de departe încât să se ajungă la ameniţări, bătăi sau răniri. Cea mai inteligentă metodă pe care un copil o poate aplica este să nu se implice în ceea ce i-ar aduce disconfort în relaţiile cu ceilalţi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”