Alaptarea copilului trebuie sa aiba loc la aceleasi ore ale zilei

Compozitia laptelui matern se schimba considerabil de-a lungul zilei, in functiile de nevoile bebelusului, asa ca mamicile trebuie sa respecte orarul de alaptare impus de productia de lapte. Daca dimineata, acesta contine ingrediente care ii stimuleaza activitatea, pe timpul noptii il ajuta pe micut sa se odihneasca.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Alaptarea copilului trebuie sa aiba loc la aceleasi ore ale zilei
Alaptarea copilului trebuie sa aiba loc la aceleasi ore ale zilei

Compozitia laptelui matern se schimba considerabil de-a lungul zilei, in functie de nevoile bebelusului, asa ca mamicile trebuie sa respecte orarul de alaptare impus de productia de lapte. Daca dimineata, acesta contine ingrediente care ii stimuleaza activitatea, pe timpul noptii il ajuta pe micut sa se odihneasca.

Pentru a fi hranit cat mai sanatos posibil, bebelusul trebuie sa fie alaptat la aceleasi ore ale zilei, in functie de orarul dupa care glanda mamara produce laptele. Specialistii atrag atentia asupra acestui fapt, date fiind numeroasele situatii in care proaspetele mamici isi fac singure programul, in functie de activitatea sau interesele proprii.

Laptele matern este deosebit de important pentru bebelusului: este hranitor, protejeaza impotriva bolilor si contribuie la buna dezvoltare fizica si intelectuala a micutului. In plus, ultimele cercetari arata ca laptele matern influenteaza decisiv si somnul copilului, reglandu-i ceasul intern si metabolismul.

Oamenii de stiinta au analizat opt mostre de lapte matern creat in diferite momente ale zilei, din prisma concentratiei de nucleotide (adenozina, guanozina si uridin), substante ce stimuleaza sau relaxeaza sistemul nervos central.

Dimineata si in timpul zilei, concentratiile de nucleotide sunt mai mici, pentru ca bebelusul sa poata sa fie activ. Intre orele 20 si 8 dimineata insa, laptele contine o concentratie foarte mare de nucleotice, care ajuta copilul sa doarma linistit.

Asa ca, nevoile bebelusului si semnalele corpului trebuie sa fie un prim criteriu pentru mamici atunci cand vine vorba de momentul alaptarii si nu ar trebui sa se tina cont de nici o alta situatie care ar putea deregla programul natural al micutului.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân