Un control medical de rutină te poate lăsa fără permis de conducere | Codul Rutier 2023

  • Publicat:
Un control medical de rutină te poate lăsa fără permis de conducere | Codul Rutier 2023

Medicii vor putea trimite la psiholog șoferii pentru care există suspiciunea că ar avea probleme de sănatate mintală, potrivit unui proiect propus de MAI. Astfel, șoferii pot rămâne fără permis de conducere în urma unui control medical de rutină.

Psihologul poate constata incapacitatea unei persoane de a șofa și va fi obligat să anunțe poliția rutieră, care va retrage imediat permisul de conducere al persoanei în cauză.

MAI vrea să aducă modificări actualului Cod Rutier

Proiectul de ordonanță de urgență inițiat de MAI în vederea modificării prevederilor actualului Cod Rutier aduce, printre altele, și o nouă abordare în ceea ce privește capitolul „afecțiunilor medicale incompatibile cu calitatea de conducător de autovehicule”.

Astfel, medicul va emite un bilet de trimitere a șoferului către un specialist.

„Orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidența sau îngrijirea sa, prezintă simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce, emite bilet de trimitere către o formă independentă de exercitare a activității de psiholog, în vederea realizării unei evaluări psihologice”, se arată în propunerea MAI.

Mai mult decât atât, potrivit proiectului, persoana al cărei permis de conducere urmează a fi retras nu mai are dreptul să conducă și trebuie să predea permisul poliției rutiere în termen de maximum trei zile lucrătoare. 

”Persoana al cărei permis de conducere urmează a fi retras nu mai are dreptul de a conduce de la data comunicării acestui fapt de către poliția rutieră. Permisul de conducere se predă poliției rutiere în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la această dată în vederea retragerii acestuia, până la încetarea cauzelor pentru care s-a luat această măsură.

Rezultatul evaluării psihologice poate fi contestat în termen de 30 zile, la Comisia centrală medicală și psihologică în siguranța transporturilor”, se mai arată în propunerea MAI.

Proiectul de OUG nu este înca adoptat de Guvern

Pentru a se aplica, proiectul de OUG trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial. 

Citește și: Informații pe care trebuie să le știi înainte de a face școala de șoferi

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: