Avertismentul medicilor. Boala Evali face ravagii: „Se poate ajunge și la deces”

Evali este boala asociată E-cigarette și produselor de vapat, iar medicii trag un semnal de alarmă pentru că afecțiunea pulmonară pe care o provoacă poate fi fatală.
  • Publicat:
Avertismentul medicilor. Boala Evali face ravagii:
Avertismentul medicilor. Boala Evali face ravagii: "Se poate ajunge și la deces"

O boală face ravagii în rândul tinerilor, provocată de substanțele din țigările electronice și din lichidele pentru vaping care cauzează leziuni pulmonare foarte grave. Evali este boala asociată E-cigarette și produselor de vapat, iar medicii trag un semnal de alarmă pentru că afecțiunea pulmonară pe care o provoacă poate fi fatală.

Aceasta este postarea pe care un medic din București a făcut-o pe rețelele de socializare, îngrozit de ce a putut să vadă pe radiografia pulmonară a unui tânăr pacient. În imaginile alăturate puteți vedea cum arată plămânii unui tânăr de 20 de ani care, în fiecare dimineață, bea cafeaua și utilizează un dispozitiv de vapat. Tânărul a ajuns la spital cu dureri și cu senzație de sufocare.

Avertismentul medicilor. Boala Evali face ravagii:
Avertismentul medicilor. Boala Evali face ravagii: „Se poate ajunge și la deces”

„Bună dimineața la cafeluță și la țigară electronică. Aceștia sunt plămânii unui tip în vârstă de 20 de ani, care fumează țigară electronică. A ajuns la spital cu dureri și cu senzația de sufocare. Boala este una relativ nouă și se numește Evali, adică E-cigarette or Vaping Product, Use Associated Lung Injury. Adică leziuni pulmonare provocate de substanțele din țigările electronice și din lichidele pentru vaping. Se și moare din cauza lor (…) Nu există fumat sănătos. Și mai dramatic este că țigările electronice sunt foarte populare printre minori (…) O altă problemă este că cele mai vehemente reacții la postarea asta sunt de la fumătorii care încearcă să se convingă că e bine să fumezi sau de la vânzătorii de țigări electronice. Realitatea e fix asta din imagini”, a transmis Robin Simion pe rețelele de socializare.

Deși pare inofensiv, vaping-ul, adică utilizarea țigărilor electronice, presupune tot consumul de nicotină și particule ultrafine care pot fi inhalate profund în plămâni, arome, precum diacetil, substanță care cauzează boli pulmonare grave.

E-cigarette or Vaping Product Use-Associated Lung Injury (Evali) este o afecțiune medicală gravă în care plămânii unei persoane devin deteriorați din cauza substanțelor conținute de țigările electronice și produsele de vapare.

Boala Evali- simptome, diagnostic și tratament

Simptomele bolii includ tuse, durere în piept, dificultăți de respirație, febră, greață, vărsături, diaree, dureri abdominale, pierdere în greutate și amețeli. Diagnosticul Evali este, în principal, un diagnostic de excludere a altor boli, iar tratamentul se bazează pe recomandările experților și depinde de gravitatea bolii.

Majoritatea pacienților cu Evali se îmbunătățesc sub tratament cu doze mari de corticosteroizi sistemici. În plus, pacienții cu cazuri mai severe vor avea nevoie de spitalizare și, deoarece pot fi incapabili să respire singuri, pot necesita oxigen suplimentar sau ventilație mecanică, scrie Bzi, potrivit prof. dr. Traian Mihăescu, medic primar pneumolog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: