Adevărul bulversant despre ceaiurile de slăbit. Medicii din România explică efectele secundare

  • Publicat:
Adevărul bulversant despre ceaiurile de slăbit. Medicii din România explică efectele secundare
Sursa foto: BZI

Foarte uşor de urmat, cura cu ceaiuri de slăbit pare a fi o soluţie la îndemână pentru oricine se confruntă cu kilograme în exces. Dar rezultatele nu sunt întotdeauna cele aşteptate, iar efectele adverse pot compromite echilibrul organismului, avertizează specialiștii.

Ceaiurile de slăbit, un real pericol în rândul tinerelor care își doresc să slăbească rapid

„Acesta este un subiect foarte delicat și trebuie tras un semnal de alarmă pentru a le face atente pe aceste tinere care cred că pierderea în greutate este un proces care se poate realiza pe baza acestor ceaiuri care sunt extrem de periculoase. Există persoane care în prezent ajung până în punctul în care își creează vărsături, ajungând până la anorexie mentală.

Dar, acum, mult mai modern este o terapie recomandată diabeticilor, un tratament care se face injectabil, care duce la slăbire. Foarte mulți adolescenți care sunt din familii instruite care și procură această substanță”, subliniază  prof. dr. Evelina Moraru.

Dovezi incerte si sumare

Ceaiurile pentru slăbit sunt promovate ca o modalitate sigură de a pierde rapid în greutate și de a detoxifia organismul. Potrivit prospectelor, acestea stimulează digestia și sprijină metabolismul. Însă, DOVEZILE în acest sens sunt incerte și sumare.

„Tinerele merg mult mai departe și nu se opresc doar la a se înfometa. De fapt, drama este că apelează la ceaiuri de slăbit, unele dintre ele nici măcar nu sunt autorizate, însă sunt ușor accesibile pe internet sau din diverse magazine.

Ceaiurile de slăbit cu multiple efecte secundare se găsesc prin mai toate magazinele

Tinerele (și nu numai) care consumă astfel de produse se supun unor efecte secundare îngrijorătoare (grețuri, diaree, constipație, dependență, colon iritat).

Mai mult, ceaiurile de slăbit pot coduce la niveluri scăzute de potasiu, fapt extrem de periculos pentru persoanele ce prezintă probleme cardiace.

„În general, aceste tinere folosesc ceaiuri care au la bază substanțe laxative, și acest lucru are nenumărate efecte adverse. Nu este un proces care să creeze o fază diareică cu pierderi de apă foarte mare, dar pierd electroliți, pierd potasiu și pot fi accidente extrem de grave legate și de perturbările cardiace”, mai precizează prof. dr. Evelina Moraru.

„Își doresc cu orice preț să slăbească, fac aceste erori care sunt mari, care duc la perturbări metabolice, și pe lângă leziunile gastrice la care se supun pot determina tulburări de echilibru acido-gastric, deshidratare, stări de rău, un întreg cortegiu de fenomene care poate fi fatal, în special când vine vorba despre anorexia mentală. Spre deosebire de generațiile trecute, în prezent, copiii au mai mult acces la tot.

Au devenit mult mai răi, mai batjocoritori la adresa unor defecte și acesta ar fi unul dintre motivele pentru care aceste tinere sau tineri care au câteva kilograme în plus, recurg la tot felul de metode pentru a arăta mai bine”, declară prof. dr. Evelina Moraru în legătură cu ceaiurile care se găsesc prin mai toate magazinele.

Dr. Evelina Moraru, Medic Primar Specialitate Gastroenterologie pediatrică, Pediatrie și Alergologie pediatrică

Citește și: Ceaiurile de slăbit: cum funcționează, cât și când să bem?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: