Top 8 aperitive pentru masa de Revelion, spectaculoase și ușor de preparat. Rețete pas cu pas

  • Publicat:
Top 8 aperitive pentru masa de Revelion, spectaculoase și ușor de preparat. Rețete pas cu pas

Un alt an e pe sfârșite și, ca de fiecare dată, vrei să intri în următorul cu veselie, alături de familie sau prieteni și, cum altfel, cu o masă îmbelșugată, care să atragă bunăstare și în viitor. Masă de pe care nu pot lipsi, desigur, aperitivele. Sărate sau dulci, pentru carnivori sau vegetarieni, am făcut un top cu cele mai spectaculoase și mai ușor de preparat, ca să te ajutăm să ai parte de o noapte memorabilă din toate punctele de vedere. Iată idei și rețete de aperitive irezistibile:

Bile de cartofi dulci cu gust de pizza

Aceste biluțe rapide și ușor de pregătit sunt pline de cartofi dulci, salam, brânză și sos de pizza. 

Ingrediente

  • 500 g cartofi dulci, curățați, tăiați în bucăți de 3 cm
  • 35 g salam feliat, tocat fin
  • 25 g (1/3 cană) brânză cheddar rasă fin
  • 2 linguri sos de pizza
  • 50 g (1/3 cană) făină albă
  • 2 ouă, bătute ușor
  • 50 g (1 cană) pesmet panko
  • Ulei vegetal, pentru prăjit 
  • Pesto de busuioc, pentru servire (opțional)

Cum se prepară

Gătește cartofii dulci într-un coș cu aburi peste o cratiță cu apă clocotită timp de 10-12 minute sau până când devin suficient de moi pentru a-i pisa. (Alternativ, așază-i într-un bol rezistent la microunde, acoperă-i cu două straturi de folie de plastic și introdu-i în cuptorul cu microunde la putere mare timp de 10 minute sau până când devin moi. Dacă este necesar, scurge-i.) Transferă-i într-un bol rezistent la căldură. Lasă-i deoparte să se răcească puțin.

Folosește o presă pentru cartofi pentru a-i strivi până devin cremoși. Amestecă în compoziție salamul, cheddarul și sosul de pizza până la omogenizare și fă bile. Așază-le pe o tavă pe care ai pus hârtie de copt.

Pune făina, oul și pesmetul în boluri separate. Rulează bilele în făină, înmoaie-le în ou și apoi tăvălește-le prin pesmet pentru a le acoperi uniform.

Adaugă suficient ulei într-o tigaie mare pentru a acoperi aproximativ 1 cm din ea. Încălzește la foc mediu-mare. Prăjește bilele, întorcându-le des, timp de 5 minute sau până devin crocante și aurii. Transferă-le pe o farfurie căptușită cu șervețele de hârtie pentru a se scurge. Servește-le cu pesto, dacă dorești.

Vulcani din cartofi

Înveliți în bacon și acoperiți cu brânză și smântână, cartofii „vulcanici” sunt cu totul irezistibili pe masa de Revelion.

Ingrediente

  • 4 cartofi roșii medii
  • Ulei de măsline, pentru stropit
  • 4 felii de bacon
  • 85g (3/4 cană) brânză rasă
  • Smântână sau cremă de brănză, pentru servit
  • Sos de chilli picant, pentru stropit
  • Chives proaspete tocate fin, pentru servit

Cum se prepară

Preîncălzește cuptorul la 220°C. Stropește cartofii cu ulei de măsline și amestecă-i bine. Înfășoară fiecare cartof în folie de aluminiu. Așază-i direct pe un grătar al cuptorului și coace-i timp de 50 de minute sau până devin moi. Lasă-i deoparte să se răcească puțin.

Dezvelește cu grijă cartofii. Taie o felie mică din la partea de sus a fiecărui cartof și folosește o linguriță pentru a scoate cu atenție puțin din cartoful din centru. Înfășoară o felie de bacon în jurul fiecărui cartof și folosește scobitori pentru a fixa baconul.

Așază cartofii în poziție verticală pe o tavă pe care ai pus hârtie de copt. Coace-i timp de 20 de minute. Presară brânza și mai coace-i timp de încă 10 minute sau până când brânza este topită și aurie.

Servește cartofii cu smântână deasupra, stropiți cu sos de chilli și presărați cu chives.

Mini tarte cu Bailey’s, ciocolată și caramel sărat

Îmbină ciocolata neagră, smântâna, caramelul cu sare și un strop de Bailey’s pentru un desert decadent făcut complet la cuptorul cu microunde!

Ingrediente

  • 200g ciocolată neagră, tocată
  • 1/2 cană smântână grasă
  • 4 linguri de Bailey’s Irish Cream
  • 3/4 cană de sos de caramel sărat, plus extra pentru servit
  • 24 coji pentru tartine mini
  • 300 ml smântână grasă, bătută
  • Fulgi de sare de mare

Cum se prepară

Pune ciocolata și smântâna într-un bol rezistent, la cuptorul cu microunde. Ține-l la cea mai înaltă putere timp de 1 minut. Scoate din cuptor și așteaptă încă 1 minut. Amestecă până devine cremos. Adaugă Bailey’s și amestecă.

Împarte sosul de caramel între coji. Acoperă cu amestecul de ciocolată. Presară sare de mare. Dă la frigider timp de 20 de minute sau până când amestecul de ciocolată este doar puțin întărit. Servește cu smântână bătută și sos caramel suplimentar.

Mini tacos cu creveți

Oaspeții tăi cu siguranță vor fi impresionați de aceste gustări delicioase, umplute cu creveți. Servește-le alături de un pahar răcoros de Bloody Mary.

Ingrediente

  • 3 tortillas mari
  • 200g creveți gătiți și curățați, tocați
  • 1 roșie mare, tocată fin
  • 1 ceapă roșie mică, tăiată în jumătate, apoi în felii subțiri
  • 1 lime, coaja rasă fin, zeama
  • 1/4 cană frunze proaspete de coriandru
  • 60g feta, fărâmițată (opțional)
  • 1 avocado, felii subțiri
  • condimente pentru taco

Cum se prepară

Preîncălzește cuptorul la 180°C. Folosește un decupator rotund de 7 cm (sau un pahar de dimensiuni medii) și taie fiecare tortilla. Încălzește tortillas tăiate la cuptorul cu microunde la putere înaltă timp de 20 de secunde pentru a le înmuia și așază-le în forme de copt cu fund rotund (sunt bune și cele de brioșe). Coace timp de 10-15 minute sau până când cojile de tortilla sunt aurii deschis și crocante. Lasă-le să se răcească în formele de copt.

Între timp, combină creveții, roșia și ceapa într-un bol mare. Amestecă cu 3-4 lingurițe de zeamă de lime, după gust. Adaugă 2 lingurițe de amestec de condimente pentru taco și amestecă bine. Așază cojile de tortilla pe un platou de servire și umple-le cu amestecul de creveți. Presară deasupra coajă de lime, coriandru, feta, dacă vrei, și avocado. 

Mini plăcinte cu cheeseburger

Copiii și adulții deopotrivă vor iubi aceste mini plăcinte de petrecere care au toate aromele unui cheeseburger tradițional.

Ingrediente

  • 500g carne de vită tocată
  • 1 lingură de ketchup, plus încă una-două, pentru servit
  • 1 lingură de muștar 
  • 2 lingurițe sos Worcestershire
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1 lingură de ulei de măsline extra virgin
  • 2-3 foi de aluat fraged congelat, doar dezghețate
  • 70g (2/3 cană) brânză cheddar rasă
  • 1 ou, bătut ușor
  • Semințe de susan, pentru presărat
  • Castraveți murați tăiați feliuțe subțiri, pentru servit
  • Ceapă caramelizată, opțional

Cum se prepară

Pune carnea tocată, ketchupul, muștarul, sosul Worcestershire și sarea într-un castron. Condimentează cu piper și folosește-ți mâinile pentru a amesteca bine. Împarte în 8 porții. Modelează-le sub formă de chifteluțe și așază-le pe o tavă de copt. Acoperă cu folie de plastic și pune în frigider pentru 30 de minute pentru a se odihni.

Încălzește uleiul într-o tigaie mare antiaderentă la foc mediu. Prăjește chifteluțele timp de 4 minute pe fiecare parte sau până când sunt gătite. Pune-le deoparte să se răcească puțin.

Preîncălzește cuptorul la 190°C. Unge cu ulei de măline 8 cupe ale unei forme pentru muffins. Folosește un decupator rotund de 11 cm pentru a tăia 8 bucăți din aluatul fraged. Așază-le cu grijă în cupele pregătite pentru brioșe. Pune câte o chifteluță răcită în fiecare cupă. Presară cu brânză. Folosește un decupator rotund de 8 cm pentru a tăia 8 bucăți din restul aluatului. Pe post de decupatoare poți folosi pahare de dimensiuni asemănătoare. Întinde pe marginile aluatului oul bătut și așază-le, cu partea unsă cu ou în jos, peste plăcintele din formă. Presează marginile pentru a sigila. Înțeapă marginile cu o furculiță, apoi perie aluatul cu mai mult ou și presară cu semințe de susan. Coace timp de 25 de minute, până devin aurii. Servește-le cu castraveți murați, ceapă și ketchup în plus.

Mini chifle cu pesto, măsline și rucola

Încearcă aceste aperitive vegetariene incredibil de ușor de făcut, gustoase și spectaculoase.

Ingrediente

  • 5 chifle mici
  • 1/2 ceașcă pesto de busuioc
  • 2 linguri smântână grasă pentru gătit
  • 1 ceașcă de fâșii de ardei copt, scurse
  • 20 de măsline verzi umplute
  • Rucola, pentru servire

Cum se prepară

Taie fiecare chiflă în jumătăți. Pune-le pe foc într-o tigaie antiaderentă, până se rumenesc puțin. Amestecă pesto cu smântâna și condimentează cu sare și piper. Întinde amestecul pe fiecare jumătate de chiflă. Pune deasupra fâșii de ardei, măsline și rucola. 

Chiftele de pui thailandeze

Aceste chiftele de pui thailandeze, aromate și delicioase sunt aperitive ideale când plănuiești să exagerezi cu alcoolul. 

Ingrediente

  • 500g piept de pui tocat
  • 1 cățel de usturoi, zdrobit
  • 1 bucată de ghimbir proaspăt, curățată și dată pe răzătoare fină
  • 1 lingură de frunze proaspete de mentă tocate
  • 1 lingură de frunze proaspete de coriandru tocate
  • 2 linguri de sos de pește
  • 1 lingură de suc de lime
  • 1 lingură de zahăr brun
  • 1 ardei roșu mic, fără semințe, tocat fin
  • 1 lingură de ulei de arahide
  • Felii de lime, pentru servit
  • Crenguțe extra de mentă proaspătă, pentru servit

Cum se prepară

Pune carnea tocată, usturoiul, ghimbirul, menta și coriandrul într-un castron. Cu mâinile curate, amestecă-le bine și formează biluțe. Așază-le pe o farfurie mare. Lasă-le la frigider timp de 30 de minute.

Între timp, pune sosul de pește, sucul de lime, zahărul și ardeiul într-un bol mic. Amestecă până când zahărul se dizolvă.

Încălzește uleiul într-o tigaie mare, antiaderentă, la foc mediu. Prăjește chiftelele, pe ambele părți, timp de 10 minute sau până când devin ușor aurii și sunt bine gătite. Servește-le cu sos în care să poată fi înmuiate și cu felii de lime.

Mini gogoși colorate

Vei vedea cum strălucesc ochii invitaților când servești aceste mini gogoși colorate, proaspăt scoase din cuptor. Decorate incredibil, sunt foarte de ușor de făcut și vor bucura pe toată lumea.

Ingrediente

  • 1 1/2 lingurițe de drojdie uscată
  • 30 ml apă caldă
  • 40 g unt, tăiat cubulețe
  • 1/2 cană lapte
  • 1/4 linguriță sare
  • 1 1/2 căni făină simplă
  • 25 g zahăr pudră fin
  • Colorant alimentar gelatinos roz, albastru, galben și verde
  • Ulei de floarea soarelui
  • Stropi de decorativi colorați în roz, albastru, galben și verde

Glazură

  • 1 1/2 căni de zahăr pudră, cernut
  • 8 linguri de lapte cald

Cum se prepară

Amestecă drojdia și apa caldă într-un bol mic până când drojdia se dizolvă. Dă la o parte.

Pune untul și laptele într-un ibric mic la foc mediu. Gătește, amestecând din când în când, timp de 3 minute sau până când untul se topește. Îndepărtează de pe foc. Lasă să stea timp de 10 minute pentru a se răci ușor.

Combină sarea, făina și zahărul într-un bol mare. Fă un cuib. Adaugă amestecurile de drojdie și unt. Amestecă până când se formează un aluat moale și lipicios. Frământă timp de 2 minute sau până când este neted.

Pune aluatul într-un bol mare uns cu unt. Acoperă cu folie de plastic. Lasă într-un loc cald timp de 1 oră sau până când aluatul se dublează în volum.

Așază-l pe o suprafață ușor presărată cu făină. Frământă ușor timp de 30 de secunde sau până când este neted. Împarte aluatul în 4 bucăți egale. Vopsește fiecare bucată cu câte o nuanță de colorant alimentar. 

Cu ajutorul unui sucitor presărat cu făină, întinde o fiecare bucată până ajunge la 1 cm grosime. Cu ajutorul unui pahar mic rotund ușor presărat cu făină, taie cercuri, reîntinzând aluatul când este necesar. Așază cercurile pe 2 tăvi pe care ai pus hârtie de copt. Repetă cu restul bucăților de aluat. Lăsă-le să stea timp de 30 de minute.

Toarnă suficient ulei într-un vas mare pentru a ajunge la 5 cm pe marginea vasului. Încălzește la foc iute până când uleiul este fierbinte. Prăjește gogoșile 1-2 minute pe fiecare parte. Cu ajutorul unei spumiere, scoate-le pe o farfurie cu prosoape de hârtie pentru a se scurge. Lăsă să se răcească.

Fă glazura: Pune zahărul pudră și laptele într-un bol. Amestecă până când se face o pastă fină. Împarte glazura în 4 boluri mici. Pune câte o nuanță de colorant alimentar în fiecare bol. 

Înmoaie mini gogoșile în fiecare tip de glazură și presară pe ele stropi decorativi. 

Foto: taste.com.au, Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc