Sumegi – cea mai bună prăjitură a iernii cu nuci, bezea și cacao, fără făină și fără praf de copt. Rețetă încercată

Vă avertizăm, prăjitura Sumegi este atât de delicioasă încât este greu să vă opriți în a o consuma.
  • Publicat:
Sumegi – cea mai bună prăjitură a iernii cu nuci, bezea și cacao, fără făină și fără praf de copt. Rețetă încercată
CSÎD a încercat rețeta de Sumegi, o prăjitură perfectă pentru iarnă, la cafea, foto: Mădălina Drăgoi

Fiecare anotimp cu deliciile sale. Ei bine, credem că orice iarnă poate fi încoronată cu un desert excelent. Mai ales dacă este preparat în casă, doar din ingrediente naturale. CSÎD a încercat rețeta de Sumegi, o prăjitură din bezea, cu nucă și fără făină, fără praf de copt. Vestea bună este că este delicioasă, vestea mai puțin bună este că nu te poți opri doar la o prăjiturică.

Tocmai de aceea, prăjitura Sumegi, pe cât de delicioasă pe atât de calorică, se recomandă a fi tăiată în porții minuscule și a fi preparată doar la ocazii speciale.

Ingrediente necesare pentru prăjitura Sumegi

Veți avea nevoie de 4 ouă, 400 grame de zahăr (noi am redus cantitatea la 300 g zahăr), 200 g miez de nucă, 3 linguri de cacao, o linguriță de ness, jumătate de baton de vanilie, 200 grame de unt, hârtie de copt, sare.

Ingrediente pentru blat:

  • 4 albușuri
  • 200 g zahăr
  • Un praf de sare
  • 150 g miez de nucă măcinat
  • 50 g miez de nucă tocat
  • 1 lingură jumătate de cacao

Ingrediente pentru cremă

  • 4 gălbenușuri
  • 1 lingură jumătate de cacao
  • 1 linguriță de ness
  • Conținutul a jumătate de baton de vanilie
  • 100 grame zahăr
  • 200 g de unt
prajitura sumegi
O prăjitură delicioasă dar calorică!

Mod de preparare prăjitura Sumegi

Mod de preparare blat:

Pentru început, ungeți hârtia de copt cu puțin unt pentru că blatul nu conține unt sau ulei și fiind din bezea poate fi greu de desprins.

Se bat albușurile spumă, cu un praf de sare. Adăugându-se zahăr. Când s-au întărit ca la bezea se adăugă cacao și nuca măcinată și cea tăiată în bucățele mai mari. Amestecați cu o lingură de jos în sus pentru a păstra textura tare, de bezea. Se întinde într-o tavă peste hârtia de copt.

Cuptorul va fi la temperatura medie, în jur de 150 de grade. Coacerea durează în jur de 25 de minute, la final bezeaua trebuie să fie ca un blat de prăjitură. Se lasă la răcit.

Când s-a răcit se desprinde ușor de pe foia de copt, se taie în 3 sau chiar două părți egale. Acestea se vor uni cu crema călduță și orna pe deasupra cu un strat de cremă și nuci. Pentru un plus de savoare puteți arunca și câteva boabe de piper roz. Se vor tăia în bucățele mici.

Mod de preparare cremă:

Ingredientele pentru cremă (untul se taie feliuțe) se pun într-o crăticioară. Pe aragaz se pune o oală mare cu apă fiartă iar la abur se va face crema pentru prăjitura Sumegi.

Se amestecă ușor în sensul acelor de ceasornic, iar ingredientele se omogenizează, zahărul se topește, iar textura este mai consistentă. Crema se lasă la răcit. Apoi fiecare parte a blatului de bezea se va unge cu cremă. Se lasă peste noapte. Poftă bună!

sumegi, reteta

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân